Швейцария и Турция в преследване на последния влак за елиминациите


Швейцария и Турция в преследване на последния влак за елиминациите
Снимка: Getty Images/Guliver

1737 0

Швейцария и Турция ще имат по един последен шанс за класиране на 1/8-финалите на Европейското пръвенство по футбол в двубоя помежду си от група "А". И двата отбора не се представиха според очакванията в първите си две срещи и победа в тази би смекчила вълната от критики на феновете.

Кога е мачът Швейцария - Турция от Евро 2020?

Двубоят е на 20 юни (неделя) и ще се проведе на Олимпийския стадион в Баку. Срещата е с начален час 19:00 ч. Ще може да следите двубоя, както и цялото Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Новини

Очаква се Швейцария да е без титулярния си вратар Ян Зомер, който ще пропусне срещата поради лични причини. Други кадрови проблеми пред Владимир Петкович няма. Халфът Стивън Цубер сподели, че всички са били разочаровани след загубата от Италия, но е необходимо да се вкара един гол повече от Турция.

Треньорът на Турция Шенол Гюнеш сподели, че разполага с млад състав, който няма опит на подобни турнири. Гюнеш добави, че е бил наясно с големите очаквания, но и че отборът ги е създал с добра игра. Специалистите в страната очакват специалистът да направи кардинални промени в състава.

Швейцарските експерти очакват Джердан Шакири да изиграе ключова роля, като Петкович едва ли ще рискува да смени схемата, която използва в първите два двубоя.

Форма на двата отбора

Швейцария не показа никак убедителна игра както при равенството с Уелс, така и при поражението с 0:3 от Италия. Това прекъсна серията на "кръстоносците" от шест поредни победи, като за последно тимът не беше печелил през ноември 2020 г. Тогава Швейцария завърши наравно с Испания (1:1)

Турция загуби от Италия с 0:3 и от Уелс с 0:2, като преди Европейското имаше победи срещу далеч по-непретенциозни съперници като Молдова и Азербайджан. В Световните квалификации тимът победи Нидерландия с 4:2 и Норвегия с 3:0, с което даде сериозна заявка.

Потенциални състави

Швейцария: Мвого; Елведи, Шер, Аканджи; Мбабу, Фройлер, Джака, Родригес; Шакири; Емболо, Гавранович

Турция: Чакър, Зеки Челик, Демирал, Союнчу, Мюлдюр; Айхан, Кахведжи, Чалханоглу, Юндер, Дервишоглу; Бурак Йълмаз

Ключови играчи

Джердан Шакири от години е ключовата фигура за "кръстоносците". Огромният му опит в големи мачове е време да изиграе своята роля, като поведе отбора към по-убедителен резултат. Никой не очакваше такива затруднения пред Швейцария и крилото трябва да намери себе си, ако иска да хване последния влак за елиминациите.

Турция все още няма вкаран гол на Евро 2020. Южната ни съседка ще разчита на най-опитния си боец - Бурак Йълмаз да развали головата суша. 35-годишният нападател беше с основен принос за шампионската титла на Лил във Франция, а сега трябва да спасява родината си в напечена ситуация.

Факти

* Последният мач между двата отбора е именно на Европейско първенство - през 2008 г. Турция побеждава с резултат 2:1

* Турция е рекордьор по загуби в груповата фаза на Европейски финали с 9

* Ако момчетата на Шенол Гюнеш загубят, това ще е трета тяхна поредна загуба за първи път от ноември 2010 г.

* Загубата на Швейцария от Италия с 0:3 е най-голямата в кариерата на Владимир Петкович в националния отбор и първа с такава разлика от 2014 г. насам (2:5 от Франция)

* Ако Швейцария загуби, то ще отпадне от груповата фаза на Европейко първенство за четвърти път

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички