Севиля се бори храбро, но Манчестър Сити взе първа Суперкупа на Европа след дузпи (ВИДЕО)


Севиля се бори храбро, но Манчестър Сити взе първа Суперкупа на Европа след дузпи (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6221 0

Победителят в Шампионска лига за изминалия сезон Манчестър Сити победи триумфиралия в Лига Европа - Севиля и грабна историческа първа Суперкупа на Европа. Двата отбора завършиха 1:1 в редовното време, заради което се стигна до изпълнение на дузпи.

Юсеф Ен- Несири откри резултата в 25', а Палмър изравни в 63'. При дузпите единственият сгрешил бе Няманя Гудел, който изпусна петата дузпа за Севиля. Испанският отбор разчиташе предимно на много бързи контраатаки и грешки на съперника, докато Сити се нуждаеше от време, за да влезе в ритъм. Севиля продължи с лошата статистика в тези двубои, като от 7 опита има само една спечелена Суперкупа през 2006 години.

Само двама мениджъри в историята са печелили 4 пъти Суперкупата на Европа, като до Карло Анчелоти се нареди вече и Хосеп Гуардиола. Каталунският наставник обаче е първият, който го прави с три различни отбора - Барселона, Байерн Мюнхен и сега с Манчестър Сити.

Първо полувреме

В първите 5 минути от срещата Севиля опита да изненада в атака "гражданите", но не стигна опасности пред вратата на Едерсон. Първият точен удар бе за английският тим след изстрел на Палмър от средно разстояние, но право в ръцете на Боно. Малко след това вратарят отрази и удар на Аке от близко разстояние.

В 17' се стигна до нова добра възможност за Сити, като Джак Грийлиш този път стреля от ъгъла на наказателното поле, но отново Боне отрази опасността.

Въпреки тези възможности в 25' испанците успяха да открият резултата. Топката стигна до Торес в центъра на терена, който подаде към Окампос, а той от своя страна продължи към Акуня. Центрирането му в наказателното поле намери Ен-Несири, който с глава вкара за 0:1.

В следващите минути Сити контролираше събитията на терена, докато съперникът им дебнеше за грешка. Испанският тим пък играеше твърдо, като на моменти стигаше и до по-груби фалове. "Гражданите" определено са далеч от най-доброто си представяне, като трудно успяваха да създадат опасно положение. В края на първото полувреме пък Джак Грийлиш отправи опасно центриране, но нито един негов съотборник не го засече.

Второ полувреме

Севиля започна активно втората част, като 5 минути след подновяването испанският тим организира поредна светкавична контраатака. Окампос се справи с Уокър и напредна. Подаде към наказателното поле, където Ен-Несири бе сам срещу Едерсон, който спаси с крак.

Две минути по-късно Севиля организира нова контраатака. Отново Ен-Несири навлезе в наказателното поле на Манчестър Сити, но стреля от сравнително малък ъгъл в аут.

В 63' Сити успя да стигне до изравнително попадение, като Родри центрира в наказателното поле, къде Коул Палмър с глава изравни резултата.

Севиля имаше възможност да си върне преднината само две минути по-късно, когато Ен-Несири за пореден път се оказа очи в очи с Едерсон. И този път обаче не съумя да го преодолее. В 70' отново Палмър бе главно действащо лице, след като отне топката от Окампос. Навлезе в наказателното поле и стрял, но Боно спаси.

В заключителните минути Сити бе по-активният отбор в атака, като в 78' Грийлиш направи добър пробив и центрира остро, а Неманя Гудель изби, макар и леко близо до своята собствена врата.  Малко след това Грийлиш отправи опасен удар от границата на наказателното поле на Севиля, но отново Боно спаси. В 90' Фодън центрира от пряк свободен удар, а Аке засече, но не достатъчно добре и не застраши вратата. В добавеното време Уокър стреля от далечно разстояние, но малко над вратата.

Дузпи

Ерлинг Холанд, който нямаше много възможност да играе с топката в редовното време, бе безапелационен при първата дузпа. Окампос също бе безгрешен в същия ъгъл, в който изпрати топката и Холанд. Алварес  и Рафамир също бяха безгрешни.

Едно от новите попълнения на Сити Матео Ковачич също с чудесно изпълнение се разписа, както и Ракитич. Джак Грийлиш изпълни в средата на вратата и не сгреши, както и Монтиел. Боно докосна топката при изпълнение на Уокър, но не успя да спаси. Гудел бе първият и единствен, който сгреши и даде трофея на Сити.

Стартови състави:

Манчестър Сити: Едерсон, Уолкър, Аканджи,  Гвардиол, Аке, Ковачич, Родри, Грийлиш, Палмър, Фодън, Холанд

Севиля: Боно, Акуня, Гудел, Баде, Навас, Ракитич, Жордан, Ламела, Торес, Окампос, Ен-Несири

Преди двубоя

Андалусийците пък ще се борят за този трофей за седми път от 2006 година насам. Испанският клуб обаче е в поредица от пет поредни загуби за Суперкупата след победата им над Барселона с 3:0 през 2006. Всички участия на Севиля за Суперкупата са като победители в Лига Европа (и Купата на УЕФА), където те са рекордьори със седем трофея.

Според статистиката носителите на Шампионска лига няматтолкова голямо предимство в сблъсъците с победителите в Лига Европа/Купата на УЕФА, като шампионите на Европа са спечелили 27 пъти Суперкупата, но имат и 20 загуби в този мач.

Двата тима се изправиха един срещу друг в груповата фаза на Шампионска лига през изминалия сезон. Футболистите на Пеп Гуардиола надделяха и в двете срещи - 3:1 у дома и 4:0 като гост. Андалусийци и "граждани" са играли още две срещи в ШЛ през сезон 2015/16. Тогава Сити отново надделява на два пъти в груповата фаза на турнира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички