Сериозен удар, без футбол в Европа чак до септември?


Сериозен удар, без футбол в Европа чак до септември?
Снимка: Getty Images/Gulliver

3850 0

Пандемията от коронавирус може да нанесе по-голям удар на футбола, отколкото се очакваше. Всички големите първенства вече бяха прекратени заради големия брой заразени в световен мащаб, но според Independent футболните власти в Европа може да бъдат принудени да отменят всички футболни срещи до септември.

Това може да доведе до истински срив в този спорт, както и да доведе до фалита на не малко отбори. Кризата с коронавируса е в толкова напреднала фаза, че ръководни фигури в английския спорт са получили обаждане след среща на кризисния щаб и са обявили, че взетите досега мерки няма да са достатъчни.

В петък сутрин всички мачове на Острова бяха отложени до 3 април, но източник на авторитетното издание смята, че подновяването на футболните срещи в началото на април е немислимо. Според някои източници обявената дата е просто, за да си осигурят повече време от футболните власти. Дори се заговори и за анулиране на футболни сезон, но прекалено малко клубове биха се съгласили на подобно нещо, така че по-скоро ще се прибегне към други варианти.

Първият е кампанията да се довърши без значение докога продължи, ако трябва дори ще се застъпи със следващия сезон. Няма да има промоции и отпадащи тимове в по-долните нива. Оставащите две възможности изискват промяна в някои закони и правила. Големият проблем е, че приходите на клубовете рязко ще намалеят, а това може да е пагубно за клубове извън Висшата лига. Именно те разчитат най-много на продажбата на билети и артикули. Какво ще се случи с играчите, чиито договори изтичат в края на юни и ще има ли трансферен прозорец - също не е ясно и тепърва ще се взима решение.

УЕФА организира видеоконференция във вторник, на която представители на всички 55 държави-членки ще решават бъдещето на футбола в Европа. Очаква се Евро 2020 да бъде отложено с една година, a европейските клубни турнири да бъдат прекратени. Също така от европейската футболна централа се очаква да представят универсален план, който всички европейски футболни първенства да следват при създалата се безпрецедентна ситуация.

Проблемът с COVID-19, познат повече като коронавирус, се разраства все повече, което неминуемо оказва своя масивен ефект върху спорта и футбола. Следете НА ЖИВО всички подробности около щетите, които нанася той - в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички