Родри - перфектният халф, по-добрият Бускетс или просто компасът на Испания


Родри - перфектният халф, по-добрият Бускетс или просто компасът на Испания
Снимка: Getty Images

6758 0

Име: Родриго Ернандес Касканте-Родри

Роден на 22 юни 1996 г.

Позиция на терена: дефанзивен халф

Ръст: 1,91 м.

Клубен отбор: Манчестър Сити

КОЙ Е ТОЙ

Родри е млад, а вече е важен играч и в клубния, и в националния си тим. Отдаден на работата си, без да лети в облаците. През сезон 2018-19 играе в Атлетико (Мадрид), клубът на сърцето му, но се осмелява да го напусне след само един сезон, след като е пожелан от Пеп Гуардиола в Манчестър Сити. На "Етихад" от 2019 г. испанецът вече е неизменна част от отбора.

В Испания често го наричат "следващия Бускетс", като се смята, че скоро той ще измести капитана и в "Ла Фурия". Дебютира за мъжкия тим на своята родина през 2018 г. в приятелския мач срещу Уелс. Той е спечелен с 4:1, а след двубоя Родри благодари на Луис Енрике за това, че е повярвал в него и му е дал шанс.

Оттогава Енрике не сваля доверието си в него нито за миг и няма съмнение, че ще му даде важна роля на предстоящия мондиал.

ЗАЩО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ИГРАЧ НА ИСПАНИЯ?

През март тази година испанско издание изчисли, че Родри е единственият испански национал, който винаги е получавал повиквателна, откакто Луис Енрике застана начело на Испания. Отправната точка на статистиката е Мондиал 2018 в Русия, а оттогава до март 2022 г. са пращани повиквателни 17 пъти. Това е отлично доказателство колко важен е Родри за Енрике, за испанския тим.

В родината му пишат, че той е фундаментален за надеждите на "Ла Фурия" и че "отговорността е негова". Както добре отбелязва 20minutos.es, "неговото присъствие на терена, особено когато противникът има талант в предни позиции, е ключово. Въпреки че не вдига шум, без него симфонията не е същата". Същото издание нарича халфа "компасът на Испания за Луис Енрике". Това говори доста.

А Родри наистина е надежден на своя важен пост. Той е човекът, който предлага най-голяма сигурност в средата на терена и притежава способността да забавя темпото на мача. Може да играе с двата крака, борави перфектно с топката извън зони с високо напрежение, има усета да се позиционира добре, да знае накъде върви играта, така че да успее да спечели топката. А когато топката е у него, точността на подаванията му е над 90% - 91,1%, за да сме точни.

НАСТОЯЩА ФОРМА

Халфът се намира в добра форма, здрав е и играе редовно, въпреки че не е бил на терена в 100% от мачовете на Сити този сезон. В 75% от случаите той е титуляр и е бил в игра в 72% от времето. Испанецът взе участие в 10 от 11-те мача на "гражданите" през настоящия сезон и помогна с 3 асистенции. Включи се и в 3 от 4-те изиграни двубои в Шампионска лига, като в тях не беше на терена общо само 12 минути.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА НЕГО

* Откакто се е откроил на футболната сцена, Родри постоянно слуша за себе си, че е "следващият Бускетс". Той признава, че се учи от съотборника си в испанския национален тим. "Винаги се опитвам да се уча от Бускетс. Но аз съм Родриго Ернандес, винаги съм бил Родриго Ернандес", казва той. Анализатори отбелязват, че той дори превъзхожда в някои аспекти аса на Барселона - движението му е малко по-интелигентно и е по-атлетичен от него.

** Не само Луис Енрике му е голям фен, но и другият му треньор - Пеп Гуардиола. Той казва за него: "Родри няма татуировки, няма пиърсинг, косата му е като на дефанзивен халф. Един дефанзивен халф трябва да бъде такъв. Той е перфектният полузащитник".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички