Първият "Златен гол" на Европейско пада във финала и е на "златна резерва"


Първият "Златен гол" на Европейско пада във финала и е на "златна резерва"
Снимка: Getty Images/Guliver

5137 0

Златният гол е метод, използван за определяне на победител във футболен мач в периода 1993-2004 година. Според него, ако два отбора завършат наравно в редовното време, този от тях, който първи отбележи в продълженията, става победител. Победният гол се нарича Златен гол. Ако никой от двата отбора не отбележи в 2 продължения, победителят се определя след изпълнение на дузпи.

Терминът "Златен гол" е въведен от ФИФА през 1993 г. Решение обаче дали да се прилага правилото се взема отделно за всяко първенство. На европейските първенства правилото е прието през 1996 г., а на световните - през 1998 г. Първият Златен гол на Европейско първенство е отбелязан на финала на Евро'96 - Германия — Чехия, от германеца Оливер Бирхоф.

Шампионатът се провежда в Англия. Германците завършват първи в групата си, на 1/4-финалите побеждават Хърватия с 2:1, а на 1/2-финалите печелят срещу домакина след изпълнение на дузпи. Финалът е на стадион "Уембли", а съперник на Бундестима е Чехия. Патрик Бергер извежда Чехия в резултата от бялата точка след час игра. Златната резерва Бирхоф обаче довежда мача до продължения след изравнително попадение с глава. Първият Златен гол на Европейско също е негово дело и така той донесе титлата на Германия само 5 минути след началото на продълженията. Повече за това правило можете да научите тук. 

Съставите на двата тима на финала:

ЧЕХИЯ: Коуба, Сухопарек, Рада, Кадлец, Хорняк, Недвед, Немец, Поборски (88 Шмицер), Бейбъл, Бергер, Кука

ГЕРМАНИЯ: Кьопке, Бабел, Хелмер, Замер, Циге, Хеслер, Шол (69 Бирхоф), Айлтс (46 Боде), Щрунц, Кунц, Клинсман

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички