Когато златният гол решаваше титлата на Европейските първенства (ВИДЕО)


Когато златният гол решаваше титлата на Европейските първенства (ВИДЕО)
Снимка: Nick Potts/EMPICS via Getty Images

5226 0

Правилото за златен гол във футбола е едно от знаковите за играта през 90-те години на XX век. То е въведено от ФИФА официално през 1993 г., макар че се е използвало в турнирите в Северна Америка още през 70-те години, а в спортове като хокея е популярно като "внезапна смърт".

Именно златният гол е решавал титлите на европейското първенство по футбол в два от случаите. През 1996 г. Чехия и Германия се срещат във финала на шампионата на Стария континент точно 20 години след като прословутата дузпа на Антонин Паненка донася титлата на Чехословакия с онази прословута дузпа.

Срещата започва убедително за "златното поколение" на чехите с Недвед, Поборски и Иржи Немец. В 59-ата минута Патрик Бергер вкарва дузпа за 1:0. Появилият се като резерва Оливер Бирхоф обаче се превръща в герой за Бундестима. След като се появява в игра в 69-ата минута нападаелят има нужда от само 4 минути, за да възстанови равенството и да прати мача в продължения.

В 95-ата минута Хелмер пуска дълга топка, Бирхоф сваля за Клинсман, който я връща на Бирхоф. Ударът рикошира в защитник на чехите и обърква вратаря Куба, за да влезе в мрежата. Последен съдийски сигнал и Германия триумфира с титлата!

Аналогичен е случаят и 4 години по-късно, когато финалната среща противопоставя Франция и Италия. "Скуадрата" повежда с гол на Марко Делвекио в 55-ата минута, но Роже Лемер уцелва със смените. Появилият се като резерва Силвен Вилтор вкарва в добавеното време на двубоя и го праща в продължения. В 103-ата минута друга резерва Робер Пирес отнема топката и пробива отляво. Пирес слага топката на крака на (точно така, на третия появил се от пейката играч) Давид Трезеге, който я праща зад гърба на Франческо Толдо и докарва еуфория на милионите френски фенове.

През 2002 г. УЕФА решава да въведе сребърен гол вместо златен - т.е. срещата да приключи след края на продължението при вкарване на гол, а не веднага след отбелязването му. Най-известният такъв е на Евро 2004, когато Траянос Делас вкарва за Гърция срещу Чехия и класира "елините" за финала. След Евро 2004 обаче и сребърният гол е отменен, което праща в историята тези правила.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички