Професор посочи 8-те фактора за изпълнение на успешни дузпи след мача


Професор посочи 8-те фактора за изпълнение на успешни дузпи след мача
Снимка: Getty Images

3675 0

В плейофите на Евро 2020 цели 3 мача завършиха с изпълнение на дузпи след равенство в основното време и продълженията. Заради неточност в 11-метровите удари от турнира отпадна световният шампион, Швейцария също замина за дома, след като вкара само 1 от 4 опита. Финалистът Италия пък ще се бори за трофея, защото в полуфинала с Испания Алваро Мората пропусна от бялата точка.

Преди полуфиналите професор от Норвежката школа по спортни науки в Осло Геир Йордет написа дълъг обзор в Туитър за това как психологията влияе на изпълнението на дузпите. Според "The Guardian" професорът е авторитет и е смятан за най-добрият експерт по дузпите в света.

Йордет е посветил 5 години на изнучаването на психологията при 11-метровите наказателни удари и е написал 10 изследвания по темата. Преди първия полуфинал на Европейското първенство - Италия срещу Испания, професорът обяви, че с екипа му са анализирали всяка серия дузпи на световни, европейски първенства и в Шампионска лига от 1976 година до 8-ми юли. Те са интервюирали 25-има футболисти, участвали в тези серии, и лично са проверили изводите на практика с 15 отбора на елитно ниво. Ето и изводите им:

* На световни, европейски първенства и Копа Америка играчите често грешат при виско напрежение (изпълняват към края на серията), при слабо майсторство (например, защитниците) и при умора (ако са играли 120 минути). Суперзвездите понякога пречат на сериите от дузпи. Йордет обясни, че преди да получат индивидуална награда, те бележат 89% от изстрелите си от бялата точка. Но след това точността пада до 65%.

"Статусът добавя натиск към при и без това напрегнатото събитие", пише професорът. Тук се включва статистиката на решаващите удари - когато футболистът трябва да вкара, за да не загуби отборът му, той намира мрежата в 62% от случаите. Когато трябва да вкара, за да спечели тимът, процентите са 92.

Отделно е разгледан английския им, който най-често се асоциира с провали в изпълнението на дузпи. Според Йордет британците по-често от останалите отклоняват вниманието си от вратаря и по-бързо реагират на съдийския сугнал. Ученият обяснява това с желанието по-бързо да се отърват от стреса.

Призраците от миналото също оказват влияние. Ако отборът е загубил при последното изпълнение на дузпи, шансът да сбъркат и следващия път е по-висок. След победа е обратното - вероятността да успеят се увеличава. Това се случва дори ако футболистът лично не е изпълнявал дузпа, но клубът или националният му тим е загубил.

Правилната тактика според професора е да не се бърза. Колкото по-бързо поставите топката върху маркировката и реагирате на съдийския сигнал, толкова по-голям е рискът от пропуск. Но пък моменталната реакция на съдийската свирка е свързана с по-голям брой попадения. Тоест вратарите действат правилно, когато задържат с всички сили съдията, преди да свири.

В голяма степен всичко си идва от главата. Йордет и асистентите му питали 10-има участници в изпълнения на дузпи след мача на 1/4-финалите на Евро 2004 между Швеция и Нидерландия какви емоции са изпитвали при удара. Играчите посочили различни състояния - от полезни до отблъскващи. Но всеки от десетимата е твърдял едно: в тях е имало едно невероятно чувство на тревога.

И колкото повече футболистът вярва, че точният 11-метров удар зависи от късмета, толкова по-голямо ще е безпокойството му при приближаването към топката. "Възприемането на контрола върху ситуацията е ключово в такива моменти", смята ученият.

И в такива индивидуални дуели отборната подкрепа остава много важна. Силното или изразително празнуване на всеки отбелязан гол увеличава шансовете на вашия отбор за крайна победа.

Изглежда, че, от проучването на Йордет може да се състави идеалният отбор за изпълнение на дузпи. По-добре е да избирате сред първите пет млади играчи, свежи халфове или нападатели, без индивидуални награди и опит при поражения, които не вярват в късмета, но не забравят за рационалността и силно подкрепят съотборниците си.

"Знанието на тайната на успеха е точно в началото на овладяването на майсторството да нанесеш 11-метров наказателен удар. Умните отбори подхождат към всичко комплексно, превръщат идеите в конкретни действия и практикуват за точност", казва Йордет. Може неговите съвети да помогнат на Италия или Англия във финала. А каква интересна тенденция забелязахме в груповата фаза на Евро 2020 четете тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички