Предстоят важни промени за футбола: Син картон, "надмощие" за съдиите и 6-секундно правило за вратарите


Предстоят важни промени за футбола: Син картон, "надмощие" за съдиите и 6-секундно правило за вратарите
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

1502 0

В събота, 2 март, IFAB, което е най-висшият съдийски орган в света на футбола, ще реши какви промени ще бъдат въведени в правилника от следващия сезон. Основната грижа е не друго, а да се върне изгубеното уважение към съдиите от страна на футболисти и треньори.

Реферите искат да се сложи край на практиката, в която съдията на мача бива заобиколен от футболисти, гневно протестиращи срещу всяко решение.

Кой решава промените във футболния правилник и как се гласува

Още: Ливърпул е най-ощетеният от ВАР отбор във Висшата лига този сезон

IFAB се състои от четирите британски футболни асоциации (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия), които са с по един глас, и ФИФА, която обхваща останалите 207 национални асоциации, с четири гласа. По този начин петте органа гарантират, че законите се запазват, като се зачитат традициите на футбола.

За одобряване на предложение е необходимо мнозинство от три четвърти, тоест една от страните не може да вземе решение сама. И тук логично възниква въпросът  -  защо британско мнозинство е независим орган, въпреки че върви ръка за ръка с ФИФА? Отговорът е, че най-висшият орган в света на футбола се е опитал да уважи произхода на спорта.

Какви промени ще се обсъждат?

Съдиите не са доволни от отношението, което получават

Само капитанът да говори

Още: В Испания осъдиха бос и рефери, замесени с ВАР: Системата отсъждала срещу Реал Мадрид

Първата стъпка е ясна и гласи, че само капитанът ще може да се обръща към съдиите по време на мачовете от следващия сезон. А всеки протест ще се наказва с жълт картон. Дебатът обаче не свършва дотук, тъй като вече прочутият син картон е широко обсъждан е медийното постранство. Той се проучва и е в процес на одобрение, което би довело до временно изключване на играч по средата на мач.

Поради тази причина през последните месеци бяха проведени тестове в по-ниски лиги с временно изключване в резултат на гневни протести. IFAB вярва, че трябва да има още много тестване на тази идея преди да намери място в професионалния футбол.

Спорният син картон

Тази мярка трябва да узрее още малко. Подобно на други промени във футбола през последните години, възможните последствия и как да се действа, трябва да бъдат тествани малко повече. Поне около това мнение се обединяват реферите, но окончателното решение ще дойде по обяд в събота. Синият картон е едно от нещата, които ще бъдат обсъждани.

Още: Съдиите, начело с Георги Кабаков, обясниха за ролята на ВАР и дадоха важно обещание

Камери да бъдат прикачени към съдиите и промяна във ВАР

Също така се тества и не е изключено след 30 юни реферите да носят камера, която записва всичко, което се случва около тях. Това ще бъде с цел защита и намаляване на протестите. 

Също така решенията на ВАР могат да бъдат незабавно съобщени на целия стадион, както вече беше направено в някои състезания под егидата на ФИФА.  Самият протокола за видеоповторението ще бъде променен, за да може да бъде по-разбираем и да не се допускат различни прочити на една ситуация.

6-секундното правило

Още: Реал Мадрид с отговор след обвиненията: Бил ощетен 17 пъти срещу Алмерия (ВИДЕО)

Акцент ще е и намаляването на загубеното време и прекъсванията на ритъма на мачовете. Специално внимание ще се отдели на вратарите и тяхното отношение, като най-често те забавят времето. 6-секундното правило във футбола, което никой не спазва, но се опитват да бъде възстановено. А именно топката да бъде да вкара топката в игра именно в такъв период.

Изпълнението на дузпи

Друга точка от дневния ред е изпълнението на дузпи. IFAB иска да изясни, че никой играч не може да влезе в зоната, преди топката да бъде ритната. Това правило се забравя и вече не е приоритетно, когато става въпрос за максимална присъда. Освен това ще се настоява топката да е точно на точката на дузпата, нито напредна, нито назад.

Още: Треньорът на Ал Насър с иновативно предложение: Нужен е ВАР за ВАР стаята!

На Острова се работи: Пилоти обучават ВАР асистентите във Висшата лига

Босът на Атлетико Мадрид иска да се отърве от ВАР: От самото начало казах, че е бъркотия!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички