Португалия потрепери, но Кристиано Роналдо класира страната си за Евро 2024 (ВИДЕО)


Португалия потрепери, но Кристиано Роналдо класира страната си за Евро 2024 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10055 0

Кристиано Роналдо го направи отново! 5-кратният носител на "Златната топка" изведе Португалия до успех с 3:2 над Словакия у дома на "Ещадио До Драгао" в мач от група "J" за квалификациите за Евро 2024. С двете си попадения капитанът на "мореплавателите" класира нацията си на големия форум на Стария континент догодина.

Роналдо подпечата своя мач №200 с националната фланелка наистина подобаващо. Португалецът направи страхотен мач и бе катализатор в атаката. Бруно Фернандеш се отчете с 2 асистенции, а първото попадение за "мореплавателите" бе отбелязано от Гонсало Рамош.

Словакия също показа характер и имаше немалко положения, които обаче не успя да реализира. Все пак, "соколите" разпечатаха на два пъти Диого Коща. Много силни удари на Давид Ханко и Лоботка попречиха на португалския страж да запази "суха мрежа", като в същото време домакините допуснаха първи два гола в квалификациите за Евро 2024.

Португалия заема първата позиция в група "J" с актив от 21 точки. Момчетата на Роберто Мартинес са със 7 победи в 7 мача и имат 25 вкарани и едва 2 допуснати гола. Словакия пък заема второто място с 13 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първото сериозно положение дойде в 14', когато Бруно Фернандеш си пробва късмета от дистанция, но Мартин Дубравка спаси. Няколко минути по-късно пък Роберт Боженик получи хубав пас и стреля, но късметът покри Португалия, тъй като топката срещна гредата.

В 18-ата минута резултатът бе открит. Гонсало Рамош се превърна в адресат на центриране от Бруно Фернандеш, нападателят надскочи противниковата отбрана и с глава се разписа за 1:0, Дубравка бе безпомощен в случая.

В 29-ата минута бе отсъдена дузпа за Португалия заради игра с ръка на футболист на гостите. Зад топката застана Роналдо и бе безкомпромисен от 11 метра, пращайки Дубравка в десния ъгъл и реализирайки в левия - 2:0 за домакините. В 37-ата минута Рамош бе изведен чудесно от Роналдо, но деветката на домакините стреля право в Дубравка, който спаси лесно.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част на "До Драгао" започна със сериозно тактическо надлъгване и борба за центъра на терена. Нито една от двете врати обаче не бе заплашена сериозно, а проливният дъжд над Порто продължаваше да се сипе.

Отборът на Словакия започна да изглежда много опасен и заслужено стигна до гол. 25-годишният футболист на Фейенорд - Давид Ханко, си пробва късмета от близо 25 метра, като имаше щастлив рикошет в Антонио Силва, който попречи на Диого Коща да се намеси подобаващо и топката влезе в неговата врата - 2:1.

Отговорът на домакините обаче не закъсня. Само 4 минути по-късно "мореплавателите" вкараха за 3:1, а попадението бе на сметката на Роналдо, който просто добави топката във вратата след отличен пас на Бруно Фернандеш - 3:1. В 80-ата минута обаче Лоботка вкара страхотен гол, с който направи резултата 3:2.

Пред влезлия като резерва Диого Жота се откри страхотен шанс в първата минута от добавеното време, но шутът му бе отразен от Мартин Дубравка.

СЪСТАВИ

Португалия: Коща, Далот, Диаш, А. Силва, Кансело, Фернандеш, Палиня, Б. Силва, Роналдо, Леао, Рамош

Словакия: Дубравка, Ханко, Шкриниар, Вавро, Пекарик, Дуда, Лоботка, Куцка, Мак, Шранц, Боженик

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Само Португалия и Франция остават с пълен актив от точки от този цикъл на евроквалификациите. Разликата обаче е, че "петлите" са изиграли пет двубоя, а "мореплавателите" - шест. Роналдо бе наказан срещу Люксембург за натрупани жълти картони, а тогава отборът му записа исторически разгром с 9:0.

Все пак предварителните очаквания са Кристиано Роналдо да се завърне в титулярния състав. Той се намира в отлична голова форма с Ал Насър и ще опита да я продължи и с националната фланелка. В последните си три мача за Португалия има едва едно попадение.

Иберийската страна е първа в групата с 18 точки, като се изправя срещу втория Словакия (13 пункта). Люксембурге с 10, Босна и Херцеговина с 6, като толкова има и Исландия. Лихтенщайн е последна без спечелен пункт. Всички страни са изиграли по шест мача, като им предстоят по още четири до края на цикъла.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички