Порив за нормалност: Украинското футболно първенство се завръща!


Порив за нормалност: Украинското футболно първенство се завръща!
Снимка: Getty Images

1442 0

Под заплахата от руски атаки, която спря футбола в Украйна, Киев започва новия сезон на лигата, чиято цел е да се възстанови някакво чувство за нормалност в страната с около 44 млн. души население.

Елегантният "Олимпийски стадион" е бил домакин на най-големите европейски футболни мачове през последното десетилетие, но нито един от тях не е бил толкова вълнуващ, колкото срещата между Шахтьор Донецк и Металист 1925 от Харков - отбори от градове, близо до Русия, които се борят за самото си съществуване.

На стадиона в центъра на града, който побира 65 000 души, няма да бъдат допускани фенове за началото на мача по обяд, а играчите трябва да бъдат откарани в бомбоубежища, ако се чуят сирени за въздушна тревога.

"Имаме правила в случай на тревога и трябва да отидем под земята", заяви капитанът на Шахтьор Тарас Степаненко в телефонно интервю за АП. "Но мисля, че отборите, играчите ще се гордеят с това събитие. Готови сме, силни сме и мисля, че ще покажем на целия свят украинския живот и волята за победа", каза ветеранът от националния отбор.

В Украйна не се играе състезателен футбол от средата на декември, когато лигата спря за планираната среднозимна почивка. Мачовете трябваше да бъдат подновени на 25 февруари, докато руската военна инвазия не започна един ден по-рано.

Лигата с 16 отбора започва отново без Десна Чернигов и Мариупол - отбори от градове, които претърпяха жестоки разрушения. Всички мачове ще се играят в Киев и околностите му, както и на запад, и ще бъдат излъчвани в страната, чужбина и в YouTube в рамките на споразумение с телевизионния оператор Setanta, договорено миналата седмица.

Шахтьор е вече без звездите си, като ще разчита повече на млади, местни таланти, точно както традиционния си съперник Динамо Киев, който започва в неделя срещу Днипро-1. А ето кога боксовият шампион Олександър Усик очаква да свърши войната.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички