Парите и славата - съзидатели или консуматори на млади надежди


Парите и славата - съзидатели или консуматори на млади надежди
Снимка: Getty Images/Guliver

1482 0

Изписано е безкрайно много по темата за нереално растящите трансферни суми, които клубовете буквално "хвърлят", за да влеят маркетинг в съставите си, пардон - качество. Нужно ли е обаче това да се случва с още нищо неподозиращите тийнейджъри, които, изведнъж, както практикуват футбола до голяма степен за забавление, започват да попадат в едни паяжини от схеми, оплетени от клубове, президенти, агенти, треньори и колеги.

Всеки от изброените се интересува най-вече от собствената изгода, но умело маскира първичните си подбуди зад привидното желание "да помогне за развитието" на младежа. След като нечии планове се осъществят, играчът остава на ново място, сред нови хора и най-често не познава никого, поради крехката си възраст. При така създалата се ситуация, възникват две опции.

Парите и славата - съзидатели или консуматори на млади надежди. Целият този шум, комбиниран със славата и огромната финансова инжекция, може да създаде една истинска легенда. Такъв е случаят с Кристиано Роналдо - един от най-великите в историята на футбола, който едва 18-годишен вече е в непознатата Англия, а оттам нататък... всички знаем. Трябва да бъде отбелязано обаче, че това се случва във времена, в които, за да си закупиш играч, втората цифра не бе константа в предложение на стойност милиони евра. 

Затова би било коректно да подходим с по-актуален пример. Килиан Мбапе е перфектният избор тук. Французинът изигра вълшебен сезон 2016/17, в чието начало бе едва на 17 години. След 44 мача и 26 гола за Монако, един от най-богатите клубове в Европа - ПСЖ, плати 180 милиона евро за него. По един милион евро за всяка година, откакто Мбапе е роден, но умножено десетократно. Още тогава най-големият въпрос бе - ще издържи ли бързоногият нападател на цялото това напрежение - от една страна огромната сума, а от друга - крехката му възраст. Отговорът бе положителен и продължава да е такъв и до този момент. Поздравления, Килиан, ти си феномен!

Няма по-успешен и по-желан от грандовете младеж от Мбапе в съвременния футбол. Това лято станахме свидетели на подобни сделки, макар и с не чак толкова стряскащи финансови измерения. Жоао Феликс остави зад гърба си внушителен сезон с фланелката на Бенфика и това бе достатъчно за Атлетико (Мадрид) да отдели 126 милиона евро за 19-годишния португалец. Все още е твърде рано да се определи дали това е било грешно решение, но е факт, че Феликс започва повече от обещаващо.

Не така обаче стоят нещата при друг тийнейджър, сменил клубната си принадлежност след един запомнящ се сезон срещу крупна сума - Матайс де Лихт. Сякаш при него най-отчетливо си личи прекомерната прибързаност в съдбоносното решение, което всеки играч (който не е тръгнал от гранд) трябва да вземе - точното време да бъде напусната комфортната зона, а именно - настоящият тим, в който се е представял толкова успешно и е силно обичан.

Матайс де Лихт е титуляр в Ювентус, но самият Маурицио Сари призна, че не би го използвал в най-важните мачове, ако опитният Джорджо Киелини не бе контузен. Сякаш тези думи на Сари са достатъчно красноречиви. Младият холандец вече на няколко пъти се отличи с фрапантни грешки, а най-скорошната такава с екипа на "бианконерите" бе, когато направи безумна дузпа, която можеше да коства загуба на точки срещу тогавашния водач в Серия А - Интер. Това не е първият 11-метров наказателен удар, който той предизвиква.

Ако се върнем и към самия дебют на 20-годишния бранител, като че ли още тогава съдбата му подсказа, че не това е бил правилният избор за него. В неофициалния си дебют - той си реализира автогол. Тази несигурност се пренася цялостно в играта му. В двубоя срещу Холандия в четвъртък, именно той бе виновникът, като на два пъти сгреши, за да се стигне до това Северна Ирландия да поведе на "лалетата" с единствения си точен удар в двубоя.

Талантът на Де Лихт е безспорен, но случилото се през лятото, очевидно му е повлияло до голяма степен. И ако тук денят се познава по утрото, то изборът на холандецът ще се окаже деструктивен за самия него. За пример трябва да бъде даден Джейдън Санчо, който е едва 19-годишен, а вече е в полезрението на големите клубове от няколко сезона. Въпреки това, за момента той предпочита да остане у дома - Борусия Дортмунд, и да не прибързва с някой гръмък трансфер.

Някои футболисти са просто създадени за цялата тази слава. Готови са за големите отбори и могат да им се отдадат още преди дори да навършат 20 години, като продължат да се развиват на новото място. А целият шум и сумата, платена за тях, сякаш влизат в ролята на трамплин за по-скоростен прогрес и успехи.

Други обаче трябва да дочакат своя момент и да не прибързват, в противен случай - рискуват да бъдат изконсумирани от съвременния футбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички