От УЕФА: Отлагането на Евро 2020 изглежда неизбежно


От УЕФА: Отлагането на Евро 2020 изглежда неизбежно
Снимка: Getty Images/Guliver

2923 0

Световната здравна организация не е успяла да даде гаранции на УЕФА, че пандемията от коронавирус ще бъде напълно овладяна до 12 юни. Именно на тази дата трябва да се даде началото на Европейското първенство по футбол 2020, като първата среща е насрочена в Рим. Тази препоръка ще бъде решаваща за решението за отлагане на турнира, което ще бъде взето във вторник на среща, в която ще участват представители на всички 55 от европейските федерации.

Освен това от УЕФА не са получили добри новини от 12-те града домакини, чиито съответни държави се оказват засегнати от пандемията. "Общото усещане е, че отлагането на Евро 2020 е неизбежно", казаха пред AS източници на УЕФА. Най-възможният вариант е турнирът да бъде отложен с година и да се проведе през лятото на 2021 година. Същото се очаква да се случи и с Копа Америка, която трябва да се проведе в Колумбия и Аржентина.

Тези промени в международния календар ще имат ефект и върху следващото издание на Клубното световно първенство, което също може да бъде преместено с година до лятото на 2022 г., тъй като през зимата Световното първенство на Катар ще се играе през зимата.

Друга възможност, макар и много по-малко вероятна, би била да се организира турнирът в една държава - решение, което обаче не се препоръчва. „Има държави, които не са засегнати от пандемията и които на теория биха могли да приемат шампионата. Но освен всички инфраструктурни проблеми, които биха довели до това, все още съществува рискът вирусът да се разпространи. Малко вероятно е да се случи", добавиха източници на УЕФА.

"УЕФА е в постоянен контакт с СЗО и всички европейски федерации, които са предали становищата на съответните си правителства. Всички тези фактори предполагат, че ще бъде невъзможно провеждането на турнира, както първоначално е било планирано". А освен това по-рано се появи дори още по-неприятна информация, а именно, че футболът в Европа може да бъде спрян до септември - ето повече подробности.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички