Нови правила и критерии за гласуване: Кой има предимство за "Златната топка" през 2023 година?


Нови правила и критерии за гласуване: Кой има предимство за "Златната топка" през 2023 година?
Снимка: Getty Images

2204 0

"Златната топка" е най-престижната индивидуална награда в света на футбола, учредена от списание "France Football" през 1956 година.

Тя се счита за най-високото ниво, което един играч може да достигне извън колективните призове. Бившата звезда на Блекпул Стенли Матюс е първият победител, докато Луис Суарес, бившият играч на Барселона и Интер, който наскоро почина през юли 2023 г., е единственият носител на "Златната топка" за Испания.

Лионел Меси държи рекорда за най-много спечелени "Златни топки", осигурявайки си отличието седем пъти. А тази вечер може да го увеличи с още една. ФИФА и "France Football" си сътрудничиха за наградата от 2010 до 2015 г., след което ФИФА създаде свой собствен трофей "The Best".

Нови правила и критерии за гласуване

През 2023 година има значителни промени в критериите за оценка на "Златната топка". Индивидуалното представяне и играта на кандидата имат предимство пред колективния аспект и спечелените трофеи, както и класата на играча и ангажираността към честна игра. Тази промяна може да е в полза на играчи като Лионел Меси и Ерлинг Холанд, известни с невероятните си умения.

Кой гласува за Златната топка 2023?

Процесът на гласуване също претърпя развитие тази година, като 100 журналисти от 100-те най-добри страни в класацията на ФИФА участваха като жури. Това е редукция от предишната система, при която при мъжете гласуваха до 170 журналисти, а при жените има 50 в журито.

Очаква се тези промени да въведат повече обективност и да се съсредоточат върху индивидуалните постижения в наградата, превръщайки я в още по-престижно признание в света на футбола. Дали това ще е така и ще има ли отново скандали покрай избора - предстои да разберем. А кога и къде можем да гледаме награждаването - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички