Мбапе провали Франция: Световният шампион е аут от Евро 2020!


Мбапе провали Франция: Световният шампион е аут от Евро 2020!
Снимка: Getty Images

27614 0

Световният шампион Франция сензационно отпадна от Евро 2020, след като загуби от Швейцария след изпълнение на дузпи. На стадион "Арена Национала" в Букурещ двата отбора завършиха при резултат 3:3 в редовното време. Последваха продължения без попадения, а при дузпите решаващата пета дузпа за Франция изпусна младата звезда на отбора Килиан Мбапе. 

Двубоят беше изключително драматичен от началото до самия край. След само 15 минути игра Харис Сеферович даде аванс на своя отбор, който се запази до полувремето. След почивката "кръстоносците" получиха дузпа и имаха страхотния шанс да удвоят преднината си, но капитанът на Франция Юго Лорис спаси удара на Рикардо Родригес.

Пропускът веднага беше наказан от "петлите", които в рамките на само 3 минути стигнаха до пълен обрат. С основна заслуга се отчете нападателят на Реал Мадрид Карим Бензема, който отбеляза и двете попадения, а и при двата гола Мбапе имаше важна роля в хода на атаката.

Това обаче не отказа швейцарците, които в последните 10 минути от двубоя изравниха резултата. Първо Харис Сеферович се разписа с глава  в 81-ата минута, а девет по-късно Марио Гавранович изравни за 3:3, вкарвайки мача в продължения. В тях обаче не се стигна до попадения и мачът влезе в дузпи.

При 11-метровите наказателни удари футболистите на двата отбора бяха безпогрешни. Първите 9 дузпи бяха изпълнени в следния ред: Марио Гавранович, Пол Погба, Фабиан Шер, Оливие Жиру, Мануел Аканджи, Маркъс Тюрам, Рубен Варгас, Преснел Кимпембе и Адмир Мехмеди. При решаващата 10-а дузпа Килиан Мбапе застана зад бялата точка, но вратарят Ян Зомер предугади посоката и спаси.

По този начин Швейцария отстрани Франция и се класира за 1/4-финалната фаза на турнира, където ще срещне отбора на Испания, който по-рано днес постигна победа над Хърватия след продължения. Повече за развоя на срещата Испания - Хърватия четете ТУК!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Франция стартира двубоя със схема с трима централни бранители, която още в първите минути даде знаци, че ще им създаде проблеми. Швейцария организира няколко опасни атаки, а в 16-ата минута откри резултата. Стивън Цубер получи топката на левия фланг, откъдето направи това, което умее най-добре - да асистира. Харис Сеферович се възползва от подаването му, за да засече с глава и да прати топката в мрежата на Франция - 0:1!

В следващите минути Франция опита да отговори на "удара", но без особен резултат. В 27-ата минута Килиан Мбапе имаше добра възможност поне да затрудни вратаря Ян Зомер от пряк свободен удар, но изпълнението му срещна стената. Две минути по-късно пред Адриен Рабио се откри шанс да обстрелва вратата на "кръстоносците", но изстрелът му от границата на наказателното поле премина встрани от дясната греда.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути на втората част Франция упражни агресивна преса, която обаче не затрудни швейцарците. Вместо това в 53-ата минута "кръстоносците" организираха бърза контраатака, при която играч на Швейцария падна на тревата след необмислен шпагат на Бенжамен Павар. Главният арбитър остави играта да продължи, но след това ВАР преразгледа ситуацията и беше отсъдена дузпа. Рикардо Родригес обаче не успя да вкара, след като Юго Лорис парира удара му.

Пропускът от дузпа на Швейцария веднага беше наказан от световните шампиони. Само две минути по-късно Килиан Мбапе изведе Карим Бензема в наказателното поле, който се справи по перфектен начин с овладяването и нанасянето на удар, за да изравни резултата - 1:1!

Само минута по-късно Франция стигна до пълен обрат, след като Мбапе изведе Антоан Гризман в пеналтерията. Последва удар, който бе отклонен от Зомер, но само за да се озове на главата на Бензема, който вкара второто си попадение в мача - 2:1!

В 75-ата минута Франция затвори мача с трето попадение. Карим Бензема опита да обстрелва вратата на швейцарците от дистанция, но ударът му беше блокиран от противников играч. Топката обаче отиде в краката на Пол Погба, който от няколко метра по-назад от Бензема опита фантастичен удар към вратата, който беше позициониран точно в горния ляв ъгъл на вратата на Зомер - 3:1!

В 81-ата минута Швейцария все пак показа, че не се е отказала. Кевин Мбабу напредна по левия фланг и центрира в наказателното поле, където Харис Сеферович успя да засече с глава и да вкара второто си попадение в мача, връщайки и интригата в двубоя - 3:2!

Четири минути по-късно Франция изтръпна, след като топката влезе в мрежата им. Марио Гавранович прати топката зад гърба на Юго Лорис, но попадението беше отменено поради засада. Швейцария обаче стигна до изравнителен гол в 90-ата минута, когато Гранит Джака изведе Марио Гавранович, който хладнокръвно реализира за 3:3!

До края Гавранович отново можеше да вкара, но не успя да овладее дълго подаване, извело го зад отбраната на французите. Малко по-късно пък Кингсли Коман уцели греда пред другата врата.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 95-ата минута Бенжамен Павар стигна до топката в наказателното поле на Швейцария и нанесе удар към вратата, който бе спасен с една ръка от Ян Зомер. Три минути по-късно Кингсли Коман опита да вкара за "петлите", но ударът му премина встрани от целта.

В 111-ата минута Кингсли Коман видя включването на Килиан Мбапе и веднага го изведе в коридор. Френският нападател излезе сам срещу вратаря, но в последния момент получи някаква болежка в крака, която не му позволи да нанесе прецизен удар от иначе превъзходната позиция за стрелба.

В 120' Оливие Жиру стигна до центриране в наказателното поле и стреля с глава, но Зомер спаси. Малко след това Гранит Джака имаше възможност да обстрелва вратата на противника от пряк свободен удар, но разочарова с изпълнението си, което полетя високо над вратата.

ДУЗПИ

При 11-метровите наказателни удари футболистите на двата отбора бяха безпогрешни. Първите 9 дузпи бяха изпълнени в следния ред: Марио Гавранович, Пол Погба, Фабиан Шер, Оливие Жиру, Мануел Аканджи, Маркъс Тюрам, Рубен Варгас, Преснел Кимпембе и Адмир Мехмеди. При решаващата 10-а дузпа Килиан Мбапе застана зад бялата точка, но вратарят Ян Зомер предугади посоката и спаси.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Франция показва силна игра, която им спечели и първото място в "групата на смъртта". "Петлите" са уверени в способностите си и го показват на терена. Тимът е големият фаворит срещу Швейцария, който пък най-после успя да излезе от груповата фаза и да покаже, че разполага с по-голям потенциал.

Селекционерът на Франция Дидие Дешан със сигурност няма да може да разчита на Усман Дембеле, който вече напусна лагера на отбора, както и на Люка Дин, който не е възстановен от контузията си. Четирима играчи на "петлите" пък са под въпрос за срещата: Адриен Рабио, Люка Ернандес, Маркъс Тюрам и Тома Люмар.

В Швейцария нямат кадрови проблеми, като единствената въпросителна е на каква позиция ще играе Рикардо Родригес - като част от тройката централни бранители или като уинг-бек по левия фланг. По-вероятно е по двата фланга да действат Кевин Мбабу и Стивън Зубер, който записа хеттрик от асистенции в последния мач.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Франция: 1. Юго Лорис, 2. Бенжамен Павар, 3. Преснел Кимпембе, 4. Рафаел Варан, 5. Клеман Лангле, 6. Пол Погба, 13. Н'Голо Канте, 14. Адриен Рабио 7. Антоан Гризман, 10. Килиан Мбапе, 19. Карим Бензема

Швейцария: 1. Ян Зомер, 3. Силван Видмер, 4. Нико Елведи, 5. Мануел Аканжи, 7. Бреел Емболо, 8. Ремо Фройлер, 9. Харис Сеферевич, 10. Гранит Джака-к, 13. Рикардо Родригес, 14. Стивън Цубер, 23. Джердан Шакири

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички