120 минути драма, 8 гола, изгубени мечти и дива испанска радост на Евро 2020


120 минути драма, 8 гола, изгубени мечти и дива испанска радост на Евро 2020
Снимка: GettyImages

11923 0

В най-интересния, най-драматичния и най-резултатния мач на Европейското първенство по футбол Испания намери начин да преодолее шока от късното изравняване на Хърватия в редовното време и с магически 3 минути "ла роха" се добра до триумф с 5:3 над "шахматистите" след продължения в осминафинал, който ще се помни дълго време. 

Срещата започна с много сериозен натиск на ИСпания, но в 20' Хърватия поведе в резултата след безумно отиграване на вратаря Унай Симон. Педри от центъра върна топката за своя вратар, но той не успя да я овладее и тя се озова във вратата му. До почивката обаче Испания изравни след страхотно попадение на Сарабия, който най-накрая завърши атака, в която "ла роха" отправи 4 удара. 

След почивката "ла фурия" отново беше по-настоятелна, а това доведе до 2 гола. Първо Аспиликуета надскочи Гвардиол при удар с глава след подаване на Торес и засече за 1:2, а в 77' самият Торес се разписа след безумна намеса отново на бека на "шахматистите". 

Това трябваше да означава класиране за Испания, но не това се случи. Здравко Далич пусна в игра Пасалич, Орсич и Будмир, с което играха на Хърватия се преобрази. Орсич отбеляза в 85' след разбъркване в пеналтерията на Испания, а във 2' на добавеното време Пасалич с глава изравни - 3:3! 

В началото на продълженията Унай Симон направи звездно спасяване, което вдъхнови Испания за няколко убийствени минути. В 100' Олмо с марково подаване намери Мората в наказателното поле и Алваро този път не сбърка - удар и 3:4. Само 3 минути по-късно Оярсабал получи пас от Олмо в наказателното поле, запази пълна концентрация и реализира за 3:5. 

Испания се превърна в първия отбор в историята, който отбелязва 5 попадения в поредни мачове на Европейско първенство, докато Алваро Мората се изравни на върха в класирането на голмайсторите на Испания на такива шампионати. Той има 5, колкото има и Фернандо Торес. 

В следващия кръг Испания ще играе срещу победителя от срещата Франция - Швейцария. 

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ХЪРВАТИЯ СРЕЩУ ИСПАНИЯ НА ЕВРО 2020?

СЪСТАВИ

Хърватия: Ливакович, Чалета-Цар, Вида, Влашич, Гвардиол, Юранович, Брозович, Ковачич, Модрич, Ребич, Петкович

Испания: Симон, Аспиликуета, Гарсия, Лапорт, Бускетс, Коке, Гая, Сарабия, Педри, Торес, Мората

ДОБАВЕНО ВРЕМЕ 

Още в 91' Можеше да се стигне до гол за Хърватия, след като Орсич получи топката на границата на пеналтерията, стреля опасно, но топката премина с малко встрани от вратата. 

Само 3 минути по-късно Орсич отново бе в центъра на събитията, след като "счупи кръста" на Аспиликуета при нахлуване в пеналтерията, центрира прекрасно към Брекало, който стреля много силно, но Симон направи феноменално спасяване с една ръка! 

В 97' и Испания можеше да се разпише. Дълбоко подаване към наказателното поле беше свалено за Дани Олмо, който стреля по земя, но Вида успя да избие в корнер. 

В 100' отново защитата по фланговете на Хърватия не издържа. Никой не покри Дани Олмо, който сам по дясното крило центрира перфектно към далечната греда, където Брекало не успя да засече топката, тя мина зад гърба му, а оттам Мората нямаше как да сбърка - мощен удар и 3:4 за "ла роха". 

Само 3 минути по-късно отново Олмо беше архитект на гола на Испания, след като изведе Оярсабал в наказателното поле, а нападателят на Сосиедад не сбърка - 3:5. 

В 40-ата секунда на второто продължение Будимир беше изведен сам срещу Унай Симон, но опитният нападател не успя да стреля точно и ударът му премина покрай вратата. 

В края на мача пък, когато стана ясно, че Хърватия няма сили за повече, Лука Модрич беше изваден от терена в последния си мач за "шахматистите". След края на кампанията той приключва с националния отбор. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В първите 10-ина минути от втората част отново испанците контролираха топката почти изцяло и опитваха да намерят пътя до противниковата врата след много подавания. Хърватите пък изчакваха своя шанс и се втурваха в контраатака при всекки удобен момент.

57' - 1:2! "Ла Фурия" стигна до пълния обрат в срещата. Феран Торес центрира великолепно отляво и намери Сесар Аспиликуета в наказателното поле. Бранителят бе на отлична позиция и с глава насочи топката от непосредствена дистанция в мрежата.

Точно 10 минути по-късно Хърватия стигна до едно от най-хубавите си положения в срещата. Многоходова комбинация завърши с подавания на малко разстояние в наказателното поле и изстрел на Гвардиол от границата на вратарското поле в близкия ъгъл. Симон обаче показа добър рефлекс и спаси.

77' - 1:3! Феран Торес получи великолепен дълъг пас, напредна с топка в крака, преодоля противниковия бранител и след това мушна топката между краката на Ливакович.

85' - 2:3! Модрич върна топката от аутлинията към вратарското поле, където се стигна до два удара, които бяха блокирани от противникови защитници. Часовникът на Чакър обаче му сигнализира, че при втория опит, който бе блокиран, всъщност топката е преминала голлинията. Оршич е голмайсторът.

90+2' - 3:3! Не е за вярване! Хърватия изравни резултата в последните секунди, след като Пашалич намери пространството между двамата централни бранители и засече с глава перфектно центриране на Оршич.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна така, както се предполагаше - испанците се впуснаха в търсене на попадението още от първите секунди и рядко позволяваха на своя съперник да играе с топката. Стигна се и до няколко опасни подавания, които обаче не бяха максимално прецизни.

В 13-ата минута се стигна до напрежение пред вратата на Ливакович. Серхио Бускетс намери отлично Алваро Мората, който върна назад към Сарабия и последва силен изстрел в близкия ъгъл. Топката се вплете в мрежата, но от външната ѝ страна.

Само 3 минути по-късно се стигна и до най-чистото положение в срещата. Коке бе изведен срещу Ливакович на отлична позиция и стреля по земя, но в неговия обсег, което позволи на стража да отрази с крак. Минути по-късно и Мората направи огромен пропуск.

20' - 1:0! Топката бе върната към Унай Симон, който обаче не успя да я спре и по изключително куриозен начин тя попадна в мрежата му.

В минутите след попадението се стигна до значителен спад в представянето на "Ла Фурия", при който "шахматистите" създадоха още две добри положения, които завършиха с изстрели, макар и неточни.

38' - 1:1! Испания все пак успя да изравни резултата. В една атака се стигна до няколко опасни изстрела, някои блокирани, други отразени от Ливакович. Накрая обаче топката се озова в Сарабия, който разстреля стража и не му остави шансове.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Хърватия ще търси отмъщение срещу отбора, който нанесе на страната най-голямата откъм резултат загуба в историята - 0:6 през септември 2018 година. След онази срещу обаче "шахматистите" спечелиха с 3:2 само два месеца по-късно.

Резултатите на Хърватия на Евро 2020 постепенно се подобряват и в последния мач записа победа с 3:1 над Шотландия. Страната неизменно се разписва във всеки в последните си 10 мача на европейски и световни, като изключение прави само един.

Испания пък ще се надява да прекъсне серията, изразяваща се в две поредни отпадания на осминафиналите на голям турнир (Евро 2016 от Италия и Мондиал 2018 от Русия). Любопитното е, че в двата от тези двубоя "Ла Фурия" допусна попадение между 30-ата и 45-ата минута.

Все пак футболистите на Луис Енрике са непобедени в 11 поредни мача (5 победи и 6 равенства) и не са допускали гол преди почивката в никой от последните си 6 мача. Ще бъде любопитно дали те ще успеят да се възползват по-добре от статичните положения, след като в груповата фаза само Швейцария имаше повече на сметката си, като Испания остана с 20.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички