Лекция! Барселона разби ялов Реал Мадрид и грабна Суперкупата на Испания за първи трофей на Шави (ВИДЕО+СНИМКИ)


Лекция! Барселона разби ялов Реал Мадрид и грабна Суперкупата на Испания за първи трофей на Шави (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

9839 0

Барселона разби с 3:1 ялов Реал Мадрид и триуфира за 15-ти път със Суперкупата на Испания. Каталунците доминираха на стадион „Крал Фад Интернешънъл“ в Рияд и заслужено вдигнаха трофея, а „кралете“ отправиха първия си точен удар по посока на вратата на Марк- Андре Тер Стеген едва в 70-ата минута при класическа преднина за съперника.

„Лос бланкос“ завоюва купата за първи път от 2018-а година. Треньорът на Барселона Шави Ернандес пък спечели своя дебютен трофей начело на отбора. С успеха каталунците си отмъстиха на „лос бланкос“ за миналата година, когато мадридчани ги победиха на полуфиналите в надпреварата.

В герои за Барса се превърнаха младоците Гави и Педри, както и голмайсторът Роберт Левандовски. Гави откри резултата в 33-ата минута след пас на Лева. Младият испанец върна жеста на поляка в 45-ата минута, асистирайки му за 2:0. След почивката Гави направи асистенция и за гола на Педри в 69-ата минута за 3:0.

Карим Бензема в третата минута на добавеното време все пак вкара почетно попадение за Реал за крайното 1:3 в полза на каталунците.

Като цяло хората Шави Ернандес доминираха на терена, като изпуснаха още няколко изгодни положения, а веднъж след удар на Левандовски топката срещна и гредата. Атаките на Барселона вещаеха постоянна опасност, а защитата на мадридчани изглеждаше като разграден двор.

Изключително силно се представиха двамата младоци в състава на каталунците Гави и Педри. Първият блесна с гол и две асистенции, а вторият реализира едно попадение.

Загубатата във финала за Суперкупата на Испания е първа за треньора на Реал Мадрид Карло Анчелото в спор за трофей в една среща. За последно той допусна поражение през 2010 година. Барселона от своя страна завоюва първа купа след напускането на Лионел Меси.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Финалът на стадион „Крал Фад Интернешънъл“ в Рияд започна равностойно. В първите минути Барселона имаше много леко териториално превъзходство по отношение на владението на топката.

В 6-ата минута Педри центрира от фаул, Араухо изскочи зад гърба на отбраната, но не успя да засече топката към вратата на Куртоа. 

Следващата опасност отново бе пред вратата на Реал. В 11-ата минута Гави центрира в пеналта, където Левандовски отигра с глава, но не уцели целта и топката премина над горната греда. Оказа се, че полският голаджия е бил и в положение на засада.

В 13-ата минута Барса бе много близо до откриване на резултата. Левандовски получи топката на границата на пеналта и стреля мощно по тревата, а Куртоа се намеси, но кълбото се отби в дясната странична греда. След Балде при добавката не уцели целта.

Реал отговори с пропуск на Бензема. В 19-ата минута Менди центрира, а Карим стреля с глава, но покрай лявата греда.

В следващите минути двубоят продължи двуостро и във високо темпо. Атаките се редуваха към двете врати.

В 32-ата минута Рюдигер получи удар в главата от Куртоа след остро центриране. Наложи се той да получи лекарска помощ. След това германският бранител продължи мача.

ГОООЛ! Барселона откри резултата в 33-ата минута. Левандовски направи страхотен пас към Гави, който надбяга защитник на „кралете“ в пеналта и пусна топката покрай Куртоа – 0:1.

 

Video edited on Kapwing

 

Футболистите на „лос бланкос“ така и не успяха да намерят път към мрежата на Тер Стеген.

ГОООЛ! Така се стигна до втори гол за Барса в 45-ата минута. Роберт Левандовски удвои преднината на каталунците с 20-ия си гол с екипа на „блаугранас“. Този път ролите се размениха и Гави асистира на поляка. Испанският пас получи отличен пас в пеналта, но пусна пас към Лева, който от няколко метра я прати в опразнената врата - 0:2.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Карло Анчелоти предприе смяна. Той замени Камавинга с Родриго.

Вместо обаче Реал да направи всичко възможно да се върне в мача, каталунците продължиха да са по-опасния отбор. Дори „лос бланкос“ нямаха отправен точен удар до 50-ата минута.

В 51-ата минута Балде изведе Дембеле, но френският щурмовак не успя да матира Куртоа, който изби шута му с крак. Четири минути по-късно Левандовски получи топката в пеналта, но белгийският страж отрази удара му от малък ъгъл.

Атаките на Барселона продължиха да вещаят опасности, а защитата на „лос бланкос“ изглеждаше като разграден двор. Усман Дембеле не спираше да тормози бранителите в бяло.

ГОООЛ! Педри в 69-ата минута направи преднината на Барса класическа. „Блаугранас“ направи страхотна атака, при която Левандовски подаде към Гави, който пък центрира на далечната греда към Педри, а младокът засече и прати топката в мрежата – 0:3.

Едва в 70-ата минута дойде първият точен удар към вратата на Тер Стеген. Отправи го Тони Кроос, но той не затрудни изобщо стража, защото бе твърде анемичен.

В 74-ата минута Асенсио затрудни Тер Стеген с удар отдалеч. Пет минути по-късно дойде най-голямата заплаха за германския страж на каталунците. Резервата Родриго шутира от дъгата на пеналта в 79-ата минута, но Тер Стеген показа страхотен рефлекс.

ГОООЛ! Реал Мадрид все пак вкара почетно попадение. Реализира го Карим Бензема в третата минута на добавеното време. Френският стрелец получи добър пас в пеналта, след което стреля, но Тер Стеген се намеси перфектно, ала при добавката носителят на „Златната топка“ промуши топката в мрежата за крайното 1:3.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Милитао, Рюдигер, Менди, Камавинга, Модрич, Кроос, Валверде, Винисиус, Бензема

Барселона: Тер Стеген, Кунде, Араухо, Кристенсен, Балде, Бускетс, Де Йонг, Педри, Гави, Дембеле, Левандовски

ПРЕДИ МАЧА

Битката на титаните на испанския и световен футбол ще се проведе в Саудитска Арабия. Реал Мадрид ще преследва 13-и триумф със Суперкупата на Испания, докато Барселона ще гони 14-ия си трофей.

И двата гранда се класираха за финалния сблъсък след лотарията на дузпите. Реал Мадрид завърши 1:1 с Валенсия, но стигна до крайния успех след ударите от бялата точка. Барселона пък направи 2:2 с Бетис и също триумфира след дузпите.

Каталунците в момента са лидер в Ла Лига, като в последния си мач сразиха като гост Атлетико Мадрид с 1:0 в шампионата. Последната загуба в първенството на „блаугранас“ е именно от „лос бланкос“.

„Кралете“ са втори в Ла Лига. В последния си мач хората на Карло Анчелоти загубиха с 1:2 при визитата си на Виляреал.

Сега момчетата на Шави ще амбицирани и за реванш, защото загубиха последното Ел Класико. Реал Мадрид нанесе единственото поражение на „блаугранас“ в Испания от началото на кампанията. Това се случи на 16 октомври миналата година, когато „кралете“ се наложиха с 3:1 на „Сантяго Бернабеу“.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички