Лекарят на Интер Пиеро Волпи с подробен коментар за Кристиан Ериксен


Лекарят на Интер Пиеро Волпи с подробен коментар за Кристиан Ериксен
Снимка: Getty Images

2470 0

Лекарят на Интер професор Пиеро Волпи говори пред "Мач Телеграф" за инцидента с Кристиан Ериксен. Волпи е един от водещите италиански ортопеди и специалист по хирургия на коляното, рамото и глезена. Той заявява категорично, че футболиста на "нерадзурите" досега не е имал никакви проблеми със сърцето си:

Имал ли е проблеми от кардиологично естество Ериксен в Интер досега?

- Никога. Вече това го заявих многократно – никога, ама никога с Кристиан не се е случвало макар и нещо дребно, незначително, което да подскаже отдалеч дори елементарен сърдечен проблем. Така е било докато той е играел в Тотнъм, така е и откакто е в Интер, където никакъв физически параметър, нито една кардиологична данна, никакъв анализ от какъвто и да било тип, не са поставяли под съмнение здравословното състояние на играча.

Кога за последно са били правени обстойни прегледи на датчанина?

- В Италия това беше рутинният преглед преди последния мач от шампионата, в който той бе титуляр. И всичко беше наред. Мисля, че колегите в Дания са го прегледали обстойно по време на тренировъчния лагер и дори преди срещата с Финландия. Ако са имали и най-малкото съмнение, абсурд е да го пуснат да играе.

От кога в Италия съществува закон, който забранява на хора с определени сърдечни проблеми да спортуват?

- По принцип в Италия няма закон, който забранява това, но е наложено с нормативен акт задължението всеки гражданин, практикуващ професионален спорт, да има здравословно свидетелство за това. Тоест, че е годен за спортна дейност. Ако той има дори и най-малки сърдечни проблеми, сертификатът не се издава и съответно лицето не може да практикува избрания спорт. Но въпросното здравно свидетелство важи и за любителите – спортисти, дори ако те са в детска възраст, изискванията са много строги.

Лекарят на Интер заяви и че Ериксен не е прекарвал коронавирус и не е бил ваксиниран:

Имал ли е проблеми с коронавирус и дали е бил ваксиниран?

- Не, Ериксен не е боледувал от COVID-19, не се е ваксинирал и откакто е в Интер винаги е издържал безпроблемно изпитите на медицинските прегледи.

Разполага ли всеки стадион с дефибрилатор?

- Да, в Италия всеки стадион разполага с дефибрилатор, откакто преди осем години на стадиона в Пескара почина от сърдечен удар футболиста от Ливорно Пиермарио Морозини, а неотдавна от инфаркт почина в съня си и иначе здравият капитан на Фиорентина Давиде Астори..

Волпи даде отговор и на въпроса дали е възможно натовареният график да е причина за колабирането на футболиста:

Доколко изключително натоварената като игрово време програма на футболистите е предпоставка за проблеми като този с Ериксен?

- Натоварването е за всички, а лекарите са за това да следят да не се прекрачи границата чрез редовни прегледи и стриктно следене на здравословното състояние на всеки един футболист.

Има ли в семейството на Ериксен наследствено обременяване със сърдечни проблеми?

- В здравословния му картон няма отразени проблеми за някакво наследствено обременяване.

Непосредствено след инцидента с Кристиан Ериксен, бившият футболист на Челси Асмир Бегович загатна какво може да е причинило сърдечния арест - подробности четете тук!

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


Какво се случи с най-младия футболист, играл професионално?

Боливиецът Маурисио Балдивиесо може би не говори нищо на съвременния футболен фен. Преди 12 години обаче полузащитникът...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама