Латиноамериканска "коалиция" се хвърля за юбилейния Мондиал 2030


Латиноамериканска "коалиция" се хвърля за юбилейния Мондиал 2030
Снимка: Getty Images

1433 0

Уругвай, Аржентина, Чили и Парагвай са дали ход на общата си кандидатура за организация на Световното първенство по футбол през 2030 година. Това издание се очертава и като юбилейно, тъй като се навършва 100-годишен юбилей от първото издание на Мондиала в Монтевидео, съобщи агенция "Франс Прес".

Кандидатурата ще бъде направена символично на стадион "Сентенарио" в уругвайската столица, където се игра и първият финал в надпреварата между Уругвай и Аржентина (4:2). Идеята е и именно въпросното съоръжение да приеме финала след осем години. 

"След като Световното първенство ще празнува 100 години, то трябва да се върне в родното си място - Южна Америка", заяви в Туитър президентът на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес.

"За нас трябва да се нарича Световно първенство на столетието", пък подчерта уругвайският министър на спорта Себастиан Бауса. "Трябва да се концентрираме върху това. Честването на 100 години ще бъде тук. Завръщане към легендата, завръщане към корените!".

Това може да бъде шесто издание на Мондиала в Латинска Америка след като Уругвай (1930), Бразилия (1950), Чили (1962), Аржентина (1978) и отново Бразилия (2014) приеха част от форумите през годините.

Испания и Португалия също ще кандидатстват, като иберийските страни обявиха намеренията си през юни 2021 г. Великобритания и Република Ирландия пък се насочиха към общо кандидатстване за Евро 2028. Израел, Обединените Арабски Емирства и Бахрейн също обмислят обща кандидатура.

През 1930 година е имало само 13 участници на първото Световно първенство, което се е играло само в Монтевидео на 3 стадиона. През 2030 година ще има 48 участници и евентуално мачовете ще бъдат разпределени в 15 града от 4 държави в Южна Америка.

Вижте най-актуалните новини от света на футбола!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички