Квалификациите за Евро 2024 се завръщат с 12 мача: Франция и Англия в действие, скрити фаворити също


Квалификациите за Евро 2024 се завръщат с 12 мача: Франция и Англия в действие, скрити фаворити също
Снимка: Getty Images

4526 0

След края на клубния футбол в повечето европейски страни дойде време за мачовете на националните отбори. Изиграха се няколко приятелски срещи, както и полуфиналите в Лигата на нациите. От днес (16.06) се подновяват и квалификациите за Евро 2024.

В първия ден от третия кръг предстоят 12 сблъсъка. Сред тях са и тези на два от фаворитите за трофея догодина - Франция и Англия. В действие ще видим и два от отборите, които могат да изненадат всички догодина - Швейцария и Дания.

Група H от квалификациите за Евро 2024 - програма и класиране

Най-ранно плануваният двубой противопоставя Финландия и Словения (19:00 часа българско време). Всички останали срещи са с начален час 22:00 часа. В тази група H ще се състоят още сблъсъците Дания - Северна Ирландия и Сан Марино - Казахстан.

След първите два кръга всички са с равен брой изиграни срещи, като единствено Словения е с 6 точки. След тях са както следва Дания, Казахстан, Финландия и Северна Ирландия с по 3 и единствено Сан Марино без точка - с 0. Все още няма равенство в групата, а голямата изненада бе поражението за Дания с 2:3 от Казахстан.

Група B от квалификациите за Евро 2024 - програма и класиране

В група А мачовете няма да са днес (16.06), но такива предстоя от група B, където е и световният шампион от 2018 година Франция. "Петлите" гостуват на Гибралтар, а в другия мач от групата Гърция посреща Ейре у дома.

Франция е лидер с 6 точки, следван от Гърция и Нидерландия с по 3 (като южната ни съседка е с мач по-малко). На последните две места са Ейре и Гибралтар без спечелена точка, като последният е с две поражения, а Ейре - с мач по-малко.

Груба C от квалификациите за Евро 2024 - програма и класиране

И в тази група първият се изправя срещу последния, като Англия гостува на Малта. Другият дуел от групата пък противопоставя Северна Македония и Украйна.

В тази група големият фаворит също е безгрешен след два мача - Англия, като на старта сломи действащия европейски шампион Италия, който остава втори с 3 точки. Толкова има и Северна Македония, но е и с мач пасив. Украйна и Малта са на последните две места, като украинците са с мач по-малко.

Група D от квалификациите за Евро 2024 - програма и класиране

Хърватия почива в този цикъл заради ангажиментите си в Лигата на нациите. Така Уелс ще опита да се качи на върха, а за целта ще трябва да не загуби от Армения. В другата среща Турция гостува на Латвия.

В подреждането лидер са "шахматистите" с 4 точки, колкото имат и "драконите", но с по-слаба голова разлика. Турция е 3-ти с победа и загуба, а Армения и Латвия са на последните две места с по едно поражение.

Група I от квалификациите за Евро 2024 - програма и класиране

Още една група в днешния ден ще излъчи три срещи (както е известно, 7 са групите с по 5 отбора и 3 са тези с по 6 тима). Швейцария ще брани първото място при гостуването на Андора, като Румъния ще опита да го завземе след своята визита на Косово. Другият мач от групата противопоставя Беларус и Израел.

Към момента Швейцария и Румъния са с по 6 точки (но "кръстоносците" с голова разлика 8:0 са лидер), а Косово е трети без загуба, но и без победа (2 т.). Андора и Израел са с по 1 точка, а последен е Беларус с две поражения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички