Купа на африканските нации: Кои са 5-те големи фаворита в турнира?


Купа на африканските нации: Кои са 5-те големи фаворита в турнира?
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

3665 0

Турнирът за Купата на африканските нации стартира днес (9 януари) в Камерун и в рамките на почти един месец ще станем свидетели на свирепи битки в южния континент. Алжир ще защитава титлата си от 2019 година, а тазгодишният ФИНАЛ в надпреварата е насрочен за 6 февруари!

Кои са 5-ТЕ ГОЛЕМИ ФАВОРИТА за трофея през тази година?

1. АЛЖИР

Актуалният шампион е в серия от 34 поредни мача без загуба (от месец октомври 2018 г. насам). Спечелената наскоро Arab Cup донесе допълнителна мотивация за футболистите, които вкараха 25 гола в шест квалификационни срещи за Световното първенство в Катар през есента.

Вярно е, че съставът на Алжир е застаряващ, но за сметка на това е много опитен. Капитан на тима е Рияд Марез от Манчестър Сити. Отборът е в една група със Сиера Леоне, Екваториална Гвинея и Кот д'Ивоар.

2. СЕНЕГАЛ

Сенегалците загубиха финала от Алжир през 2019 година (0:1) и сега ще са пределно надъхани да се реваншират на своите сънародници. В редиците им личат имената на Едуард Менди от Челси, Калиду Кулибали от Наполи, Идриса Гей от ПСЖ и разбира се - Садио Мане от Ливърпул. 

Изненадващо или не, Сенегал никога не е триумфирал с Купата на африканските нации, но жребият за груповата фаза е добър и отборът има шанс да стартира силно. Той ще играе срещу Зимбабве, Гвинея-Бисау и Малави.

3. МАРОКО

Крилото на Челси Хаким Зиеш няма да има шанса да докаже качествата си на голямата сцена, тъй като влезе в конфликт със старши треньора, но пък неговият национален отбор се представи повече от добре в последните си мачове - 6 поредни победи в квалификациите за Катар 2022...

Нещо повече - Мароко допусна само 1 гол в своята врата и в същото време отбеляза цели 20 в тези на съперниците си! Ето кои са противниците на тима в груповата фаза - Гана, Коморски острови и Габон. 

4. КАМЕРУН

Макар че Камерун няма особена дълбочина в състава си, победата срещу Кот д'Ивоар, чрез която спечели своята квалификационна група за Мондиала, доказа, че отборът със сигурност не е за подценяване и може да се превърне в голям фаворит за трофея. 

Самият факт, че тимът е домакин на турнира и ще играе пред собствените си фенове, би трябвало да окаже още по-благоприятно въздействие на играчите. Откриващият мач е срещу Буркина Фасо, а другите съперници в групата са Етиопия и Кабо Верде.

5. ЕГИПЕТ

С футболист като Мохамед Салах в своите редици, Египет няма как да не попадне в тази класация. През 2019 г. тимът отпадна на 1/8-финалите, но е важно да се отбележи, че е най-титулуваният отбор в историята на турнира (7)!

Първият мач на фараоните ще бъде на 11 януари срещу Нигерия и се очаква именно той да покаже дали футболистите са готови за нещо голямо. Другите два отбора в групата са Гвинея-Бисау и Судан.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички