Купа на Африка: 12 футболисти, чиито изяви не бива да пропускате - Салах, Мане, Марез и още...


Купа на Африка: 12 футболисти, чиито изяви не бива да пропускате - Салах, Мане, Марез и още...
Снимка: Getty Images/Guliver

4270 0

Броени часове ни делят от старта на Купата на африканските нации. Първенството на южния континент започва в утрешния 9 януари и ще приключи на 6 февруари. 24 държави, разделени в шест групи по четири отбора, ще определят новия носител на трофея. В последното издание на надпреварата Рияд Марез и Алжир спечелиха финала, побеждавайки Сенегал с 1:0.

SportLive Ви представя списък с 12 имена на футболисти, които ще си заслужават Вашето внимание!

1. Садио Мане - Сенегал (Ливърпул)

Мане е ключов играч в атомната атака на мърсисайдци и е един от най-добрите нападатели в света. Като капитан на Сенегал, от него се очаква много, след като отборът загуби финала през 2019 година и все още чака първия си трофей от този турнир.

2. Франк Кеси - Кот д'Ивоар (Милан)

Мощният физически Кеси е господар не само в халфовата линия на Кот д'Ивоар, но и в тази на Милан. Той играе в Италия от 2017 година насам, натрупал е много опит и със своето хладнокръвие и визия на терена, би могъл да изведе сънародниците си до върха.

3. Едмонд Тапсоба - Буркина Фасо (Байер Леверкузен)

Въпреки че в продължение на няколко месеца лекуваше контузия, Тапсоба е едно от най-желаните имена на защитник на трансферния пазар. 22-годишният футболист мечтае да изведе своята страна до нов финал (след този през 2013 г.), който този път да бъде спечелен, а с това и да повиши сериозно цената си.

4. Камалдин Сюлеймани - Гана (Рен)

Подобно на Тапсоба, 19-годишният Сюлемайни също е в полезрението на редица големи клубове в Европа. Крилото е известно със своята бързина и креативност и със сигурност ще бъде ключова фигура в състава на Гана.

5. Ерик Максим Чупо-Мотинг - Камерун (Байерн Мюнхен)

Макар че не играе редовно за баварците, 32-годишният нападател ще бъде един от най-опитните играчи на турнира, който е доказал, че притежава голов нюх. Интересен факт е, че Чупо-Мотинг е роден в Германия и има мачове за младежкия национален отбор, но в крайна сметка избира родината на баща си.

6. Себастиан Алер - Кот д'Ивоар (Аякс)

На 27 години Алер прави страхотен сезон в нидерландския гранд, особено в Шампионска лига, и от него да се очаква да бъде сред голмайсторите на турнира. Нападателят е роден във Франция и започна да играе за Кот д'Ивоар през 2020 година. 

7. Едуард Менди - Сенегал (Челси)

Бързо след пристигането си на Острова (2020 г.) бившият страж на Рен доказа, че няма по-добър от него на "Стамфорд Бридж" и се превърна в титулярен избор под рамката на вратата. Менди и Садио Мане - това са фигурите, на които цял Сенегал залага най-големи надежди!

8. Рияд Марез - Алжир (Манчестър Сити)

Капитанът на защитаващия титлата си от 2019 година отбор е в зашеметяваща форма под ръководството на Пеп Гуардиола - 13 гола и 5 асистенции в 25 мача от началото на сезон 2021/22. Алжир мечтае отново да види Марез загърнат със знамето...

9. Карл Токо Екамби - Камерун (Лион)

Едно нашумяло име в Камерун - 29-годишният нападател вкара гола, с който страната се класира на плейоф за Световното първенство в Катар. С 11 гола в 23 мача през сезона, футболистът на Лион е в перфектната форма за такава сцена.

10. Мохамед Салах - Египет (Ливърпул)

Каквото и да кажем за него ще бъде малко! Салах завърши на седмо място за "Златната топка", но според мнозина трябваше да бъде по-напред в класирането. Милиони в Египет боготворят левичаря, който къса мрежите във Висшата лига и ще стискат палци да им донесе осма Купа на Африка.

11. Амаду Айдара - Мали (РБ Лайпциг)

Макар и Мали да е сочен за един от аутсайдерите, играта на Айдара ще бъде интересна за гледане. Купата на африканските нации може да се окаже трамплин за 23-годишния полузащитник, който е твърд титуляр в РБ Лайпциг и вече понатрупа опит на ниво 'Шампионска лига'.

12. Ислам Слимани - Алжир (Лион)

Слимани не играе редовно за френския си отбор, но за сметка на това в Алжир няма равен - няма футболист, който да е вкарал повече голове от него за националния отбор (38). Старши треньорът Джамел Белмади е наясно, че 33-годишният таран ще води атаката му и няма да е изненада, ако станем свидетели на много комбинации между него и Рияд Марез.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички