Кристиано Роналдо на 39! 10 изумителна факта за CR7 - някои от тях - малко известни


Кристиано Роналдо на 39! 10 изумителна факта за CR7 - някои от тях - малко известни
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

2005 0

Една от големите икони на футбола празнува своя рожден ден! Кристиано Роналдо става на 39 години на днешната дата 5 февруари. Португалецът ще остане завинаги в историята на този спорт с изключителни рекорди, постижения и успехи.

Той започва професионалната си кариера в Спортинг Лисабон, след което преминава през Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Ювентус, а към момента е част от Ал Насър. За петте тима има общо 993 мача, в които е вкарал извънземните 739 попадения. С Португалия пък има 205 мача и 128 гола.

В този материал ще ви запознаем/напомним десет изумителни факта покрай петкратния носител на "Златната топка". Някои от тях са всеизвестни, но други са по-малко популярни:

Още: Азар изуми с отговор за "Кристиано Роналдо или Лионел Меси": Постави себе си над един от тях

Галактиката CR7

През 2015 година група астрономи, водени от Дейвид Собрал, откриват нова галактика и я кръщават Космос Редшифт 7 - накратно КР7. Впоследствие те признават, че това не е съвпадение и е кръстена на футболиста.

Роналдо можеше да бъде в Арсенал или Ливърпул

Кристиано Роналдо се поздравява със сър Алекс Фъргюсън

През 2003 година Арсенал и Ливърпул също са с интерес към привличането на Роналдо, заедно с Манчестър Юнайтед. По-късно мениджърът на мърсисайдци Жерар Улиер признава, че не са могли да го привлекат, защото изискванията за заплата са били твърде високи за клуба. Арсен Венгер пък се разминава с малко да го привлече в Арсенал.

Предмет на цял курс в университет

През 2015 година университет в Канада (UBC) започва да предлага цял курс, посветен на живота на Роналдо. Той е за студентите по социология.

Музеят Роналдо

През 2013 година музей, кръстен на него, е построен в родното място на Кристиано - Фуншал, Мадейра. В него са изобразени снимки и видеа от кариерата му, восъчни фигури, както и всичките му трофеи като юноша и професионален играч.

Още: Тотален провал: Почитателите платиха 10 хиляди евро, за да гледат Меси и Роналдо, но не видяха нищо

Когато Кристиано Роналдо продаде "Златна топка"

Португалецът е популярен филантроп. През 2017 година той дава нов пример, като продава най-ценния индивидуален приз във футбола - "Златната топка", която е спечелил през 2013 година. Той го прави на търг в Лондон и събира 600 000 паунда за благотворителност.

Кристиано Роналдо с трофеите му от

Кристиано Роналдо с Португалия

Кристиано ще остане завинаги в историята на Португалия с някои постижения.

128 гола за Португалия

Роналдо има 128 гола за Португалия, което го прави най-резултатният футболист в мъжкия футбол, що се касае националния отбор. Рекордът бе покорен през 2021 година, когато задмина Али Даеи от Иран (109).

Гол срещу 47 държави

Кристиано Роналдо е наказвал 47 държави - няма друг футболист, който да е покорявал толкова страни.

Още: Далеч от най-добрите заради липсата на манталитет: Живеех с Кристиано Роналдо и докато той тренираше в 6:30 часа, аз спях

205 мача за "мореплавателите"

Кристиано има 205 срещи за Португалия, в които реализира 128-те си гола. Няма друг играч с повече мачове за националния си тим.

Кристиано Роналдо с националната фланелка на Португалия

Унищожителни показатели с Реал Мадрид

Кристиано Роналдо е голмайсторът за всички времена на Реал Мадрид. Той успява да се качи на върха на толкова легендарен клуб за едва 438 двубоя, в които вкарва извънземните 450 гола.

Голмайсторът на всички времена в Шампионска лига

Несъмнено Шампионски лига е гордостта за всеки играч. И ако Реал може да се нарече най-успешният тим на турнира, то Кристиано е най-успешният играч. Той държи рекорда за най-много голове - 140 попадения в 181 мача, като е печелил турнира пет пъти (веднъж с Манчестър Юнайтед и четири с Реал).

Още: Надеждата за "Последен танц" между Меси и Роналдо е жива - футболист на Интер Маями заговори за реванш след 0:6 срещу Ал Насър

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички