Ковид-19 отново блокира спорта?


Ковид-19 отново блокира спорта?
Снимка: Guliver/GettyImages

1891 0

Covid-19 остава главна тема не само в новините, но и в спорта, след като наскоро във Великобритания беше открит нов щам на болестта, който прати Острова в нов "локдаун", а новият вирус вече е засечен и в други държави. Случаите продължават да растат, а това доведе до сериозни проблеми в целия спорт, и най-вече в две от най-популярните лиги в света - английската Висша лига и НБА в САЩ. 

В Англия обявиха днес, че само за последната седмица в шампионата има общо 36 положителни проби при тестването срещу коронавирус. Това вече доведе до проблеми с графика, след като срещата Астън Вила - Тотнъм беше отменена заради недостатъчно на брой играчи за "виланите". Много други клубове, особено в Лондон, също срещат проблеми заради вируса. 

Ако тенденцията за увеличаване на случаите във футбола се запази и дори увеличи, в Англия се водят разговори дори за пауза, за каквато Сам Алърдайс дори настоя наскоро. Висшата лига получи специално разрешение от държавата да продължи да функционира, въпреки обявения във всички области "локдаун", но е възможно да бъде направена кратка пауза от 1-2 седмици, за да се овладеят случаите във футбола. В Испания и в Италия също имат проблеми с вируса, но засега не се дискутира пауза в шампионатите. 

Най-напечено изглежда положението в НБА, където вече няколко двубоя бяха отменени само в последните няколко дни, а отбори като Филаделфия и Бостън трябваше да изиграят последните си мачове с играчи, които или играят рядко, или изобщо, тъй като основните им баскетболисти бяха извадени от игра заради здравните протоколи в лигата. За понеделник е свикана и спешна среща на собствениците, за да се дискутира темата с нарастващите случаи на неактивни играчи заради Covid-19. Крайна мярка е пауза в шампионата, но към настоящия момент е напълно вероятна за изпълнение. 

Нарастващите случаи и невъзможността за ваксинации на играчи и треньори на по-ранен етап са два фактора, които могат да доведат до временна пауза на част от най-популярните спортни шампионати. Засега УЕФА и ФИФА не вземат участие в решението на местните федерации, но специално в Англия се притесняват, че ако случаите се увеличат отново до края на месеца, може да се стигне до пауза в шампионата. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички