Класическа Франция и Мбапе отвяха Ван Дайк и компания в старта на квалификациите (ВИДЕО)


Класическа Франция и Мбапе отвяха Ван Дайк и компания в старта на квалификациите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7164 0

Франция постигна безапелационен успех над един от най-сериозните съперници в своята група на квалификациите за Европейското първенство през 2024-а година в Германия. "Петлите" надвиха Нидерландия с 4:0 у дома в мач от първия кръг на надпреварата.

Резултата още във втората минута на двубоя откри Антоан Гризман. Само 6 минути по-късно преднината на тима, воден от Дидие Дешан, удвои Дайо Упамекано. Класически резултата в 21-ата минута направи Килиан Мбапе. Отново той оформи крайното 4:0 с прекрасен гол в 88-ата минута. Мемфис Депай пък изпусна от дузпа в последната секунда на двубоя.

Така "петлите" заемат първото място в подреждането в Група "B" на квалификациите за Евро 2024. След тях се нареди Гърция, която се разправи с класически резултат от 3:0 срещу Гибралтар.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна с натиск на домакините, което доведе до възможно най-доброто начало за "петлите" след едва 119 секунди игра на "Парк де Пренс"!

ГОЛ! Именно след 2 минути игра комбинация между новите капитани на французите - Гризман и Мбапе, доведе до страхотно попадение на първия в долния ляв ъгъл, който откри резултата в дербито - 1:0! 

Video edited on Kapwing

ГОЛ! В 8-мата минута домакините изглеждаше, че до голяма степен взимат изключително важен аванс от 2 попадения, тъй като статично положение доведе до разбъркване в наказателното поле, след което Упамекано съумя да прати кълбото във вратата на Силесен - 2:0!

Video edited on Kapwing

След още 120 секунди Бергхаус се озова очи в очи с Майнян, но Ернандес го настигна и с ключова намеса не позволи да се стигне до удар посока новия титулярен вратар на "петлите".

ГОЛ! Капитанът на домакините се присъедини към голмайсторите в 21-вата минута, когато Чуамени изведе "младия шампион" и той без да се замисля оформи класическата разлика в срещата преди да бъде преполовена първата част.

Video edited on Kapwing

Франция продължи натиска си за сметка на все така беззъбата в атака Нидерландия. До края на редовните 45 минути гостите все пак съумяха да поизравнят статистиката с 54% притежание на топката в своя полза и няколко опити да застрашат вратата на Майнян. До нещо повече обаче така и не се стигна.

В 59-ата минута Франция осъществи мълниеносна контраатака. Кингсли Коман предприе страхотен индивидуален рейд. Топката стигна до наказателното поле на "лалетата", където Коло Муани я засече, но изпрати над напречната греда.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Само 2 минути преди подновяването на играта пред Килиан Мбапе се откри страхотна възможност да реализира отново. Той навлезе на скорост в противниковото наказателно поле, но в последния момент бе спрян от задружните усилия на защитниците и вратаря на Нидерландия.

Мълниеносна контраатака постави под огромно напрежение отбраната на гостите. Кингсли Коман предприе страхотен индивидуален рейд. Той внесе топката в наказателното поле, където Коло Муани я засече, но прехвърли вратата.

Още един изумителен шанс пред Килиан Мбапе се откри в 78-ата минута. То бе продиктувано от грешка в нидерландските редици, която бе на косъм да бъде наказана от голмайстора на ПСЖ. Яспер Силесен обаче отрази.

5 минути преди края на редовното време Диаби реализира четвърто попадение за "петлите". Проверка с ВАР системата обаче отмени гола на бързоногия нападател. 

ГОЛ! Отново старият познайник Килиан Мбапе "блесна" за домакините. Френската суперзвезда получи топка в крака далеч от наказателното поле. Той напредна до границата на пеналтерията, където страхотно залъга на няколко пъти намиращите се пред него защитници, за да не остави никакъв шанс на Майнян в 88-ата минута.

Video edited on Kapwing

Разочарованието за Нидерландия бе пълно в самия край на мача. Мемфис Депай получи шанс да изпълни дузпа и да намали, макар и с малко, срама от сериозното поражение. Той обаче бе неутрализиран от Майнян, който спаси и изпълнението, и добавката му.

Video edited on Kapwing

СЪСТАВИ

Франция: Майнян, Упамекано, Кунде, Конате, Тео Ернандес, Чуамени, Рабио, Коло Муани, Коман, Гризман, Мбапе

Нидерландия: Силесен, Тимбер, Гертройда, Ван Дайк, Аке, Вайналдум, Симонс, Де Роон, Депай, Бергус, Тейлър

Франция - Нидерландия по ТВ: Къде да гледаме мача?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Разбира се, "петлите" са големият фаворит в този двубой. Те ще трябва да се съвземат след загубения финал на Световното първенство в Катар, като това е първи сблъсък след злополучните дузпи срещу Аржентина.

Емблематичен момент е и за мегазвездата на световния футбол Килиан Мбапе. Атакуващият футболист на ПСЖ официално бе избран за капитан на Франция, въпреки че Антоан Гризман остана разочарован от решението да не получи лентата.

Двата отбора бяха в една група за квалификациите за Световното през 2018-а. Тогава Франция спечели и двете срещи, а Нидерландия не отбеляза. През 2018-а бяха в една група и за Лигата на нациите. Тогава пък "петлите" спечелиха първата среща с 2:1, а "лалетата" грабнаха успеха във втората след 2:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички