Класациите на SportLive: Големите разочарования в европейския футбол през 2019 година


Класациите на SportLive: Големите разочарования в европейския футбол през 2019 година
Снимка: Guliver/GettyImages

3759 0

2019 година в европейския футбол предложи много големи триумфи, но и много разочарования, някои от които никой не е очаквал. Ето и какъв е изборът на екипа на SportLive.bg за най-големи разочарования през изминалата година: 

Изборът на Адриана Димитрова 

1. Отпадането на Барселона от Ливърпул 

Отборът беше се устремил към златен требъл през 2019 година, но ужасът, който преживя и донесе на феновете си в Ливърпул, остави каталунците със само един трофей (Ла Лига) и със силно разочарование в съзнанието. Барселона бе спечелила у дома срещу Ливърпул с 3:0 и вече мислеше за финала в Шампионска лига, но погром с 0:4 в реванша обрече мечтата им на провал.

2. Манчестър Юнайтед в първенството

Периодът на Оле Гунар Солскяер като мениджър на бившия си тим започна като приказка - рекорди, дълга победна серия, възраждане на някои от звездите... Но не след дълго започна ужасяващ регрес - загуби и равенства срещу опашкари и средняци, немощ в битките с отбори от топ 6, позициониране в долната половина на таблицата... Това продължи и през новия сезон, въпреки подсилването на някои позиции с класни играчи. Малко преди Коледа "червените дяволи" са на пета позиция в класирането със спечелени 24 точки - на 22 от лидера Ливърпул.

3. Слабият национален отбор

След като изигра изненадващо прилично мачовете си в Лигата на нациите и дори се бори за първото място в групата си, българският национален отбор показа съвсем различно лице в квалификациите за Евро 2020. Ивелин Попов и компания записаха едва победа в квалификационния цикъл, и то в последния си мач. Отборът беше в серия от 11 поредни мача без победа или иначе казано, не бе усещал вкуса на успеха повече от година. Сега на "лъвовете" им предстои опит да се класират на Евро 2020 през баражите, но това изглежда трудно постижимо, предвид формата на отбора и резултатите му в последно време.

Изборът на Росита Иванова 

1. Финалът в Шампионска лига

Изминалата кампания в Шампионска лига определено може да се нарече сезонът на изненадите и на обратите. За разлика от предишни години, този път турнирът бе изцяло подвластен на английските отбори, като до финала стигнаха Ливърпул и Тотнъм. Финал обаче, който бе доста скучен на фона на целия сезон. Мърсисайдци победиха с 2:0 и вдигнаха купата, но самият двубой изобщо не оправда очакванията за зрелище. Безспорно по-добрият отбор бе Ливъпрул, но фактът, че най-интереснара ситуация бе най-бързата дузпа в турнира – още в 23-ата секунда говори достатъчно. Предвид представянето на двата тима и обратите, които сътвориха, се очакваше да има много повече шоу на терена, но и практичната победа бе достатъчно, за да зарадва феновете на мърсисайдци. А шоуто беше доставено от полуголата фенка, която нахлу на терена (подробности и снимки вижте тук)

2. Златната топка

Именно от този финал следват и събитията за второто разочарование, а именно „Златната топка“. Редица специалисти очакваха това да донесе и наградата на лидера на тима – Върджил ван Дайк. Това обаче не се случи и в края на годината наградата грабна Лионел Меси, което породи големи спорове относно това доколко аржентинецът е заслужавал. Най-вече заради нещата, които той е постигнал през годината и тези, които Ван Дайк е. След церемонията остана един доста горчив вкус, че каквото и да направи даден играч през годината много трудно би се добрал до този приз, тъй като в последните години той загуби истинския си смисъл. И най-вече, че това е награда за представяне в последната една година, а не заради таланта, който притежава даден играч или пък какво е постигнал през цялата си кариера.

3. Представянето на Реал Мадрид

Друго разочарование на 2019 година може да се нарече и Реал Мадрид. Колкото и да се искаше на „белия балет“ да докажат, че могат да се справят без Кристиано Роналдо някак не им се получава. Отборът записа един от най-катастрофалните си сезони в Ла лига и смениха два треньора преди да върнат отново Зинедин Зидан. И макар най-сетне Зизу да връща отново победния дух на „Бернабеу“ и то този момент „Кралете“ за Роналдо. Отпаднето им на 1/8-финал в любимия им турнир Шампионска лига бе само доказателство за липсата на достатъчно целеустременост и желание за още успехи. 2020 година обаче бързо може да промени ситуацията и да върне позитивните моменти в Мадрид.

Изборът на Десислав Лафчиев 

1.Никола Пепе (Арсенал)

Само времето ще покаже дали този трансфер ще се окаже разочарование. Но все пак за момента привличането на Никола Пепе от Арсенал може да се счете за провал. Котдивоарецът дойде в Северен Лондон срещу колосалната сума от 80 милиона евро. Половин година по-късно той дори не е твърд титуляр за Арсенал. 2 гола и 2 асистенции в 15 мача ми се струват твърде малко за толкова скъп футболист.

2.Лука Йович (Реал Мадрид)

През изминалия сезон сръбският нападател късаше мрежите в Бундеслигата и Лига Европа. Йович вкара общо 27 гола в двете надпревари и това накара „Кралския клуб“ да плати цели 60 милиона евро за него през лятото. За момента обаче периодът на 22-годишния сърбин на „Сантиаго Бернабеу“ е повече от разочароващ – 14 мача и само 1 гол.

3.Хари Магуайър (Манчестър Юнайтед) 

OK, може би Хари Магуайър не се представя чак толкова зле с екипа на Манчестър Юнайтед, но за 87 милиона евро може би се очаква нещо по-добро от това. 18 мача във Висшата лига през този сезон и едва 2 сухи мрежи. А и самият факт, че резервата на Магуайър през миналия сезон в Лестър Чаглар Союнджу се представя много по-добре от него, говори ясно.

Изборът на Кристиян Иванов

1. Манчестър Юнайтед

Грандът започна тази нова година много по-обещаващо, отколкото е стартирал последните. Назначението на Оле Гунар Солскяер в края на 2018 г. се оказа истински тръмплин за представянето на тима. Ефектът обаче бързо отшумя. Последва огромен спад в края на сезона, който лиши „червените дяволи“ от заветната цел – топ 4. Новият сезон започва противоречиво за Юнайтед – поредица от добри резултати срещу водещите тимове, но крах срещу „по-непретенциозните“. Самият факт, че отбор с традициите на Юнайтед няма да се бори за шампионската титла, а за влизане в топ 4, прави годината му разочароваща. А по-лошото е, че неговите привърженици започват да свикват.

2. Аякс

Един от най-разочароващите моменти за 2019 г. дойде в края. Сякаш няма привърженик на футбола (освен тези на Валенсия), който да се зарадва от отпадането на Аякс от Шампионска лига още в груповата фаза. Холандският шампион изгради впечатляващ състав през миналия сезон, който бе сред отборите, играещи най-атрактивен футбол. И печеливш. През лятото си отидоха някои ключови фигури, спадна качеството в тима, но играта отново бе атрактивна и приятна за окото. Можем само да съжаляваме, че през февруари Аякс ще започне своето участие в Лига Европа.

3. Лука Модрич

Хърватинът си остава изключителен полузащитник със страхотна визия, но предвид, че е носител на приза „Златна топка“ за 2018 г. от него се очаква повече. Особено, когато се е намирал толкова „нависоко“, а сега дори не е титулярен избор за Зинедин Зидан, защото неговото място е заето от страхотно представящия се Федерико Валверде. Все пак, трябва да се отбележи, че хърватинът бе измъчван от контузии, а и е на 34 години. Той остава водеща фигура за националния си отбор, но категорично формата му драстично спадна в сравнение с изминалата година. Показателно е и че Лука Модрич дори не бе близо до финалния разширен списък за „Златната топка“ през 2019 г. Дали той вече не е изрекъл последната си голяма дума във футбола на най-високо ниво, предстои да разберем през следващата година.

Изборът на Стефан Йорданов

1. Реал Мадрид

След като спечели три поредни трофея в Шампионска лига (2016, 2017, 2018), Реал Мадрид свали твърде много летвата както в европейските турнири, така и в местното първенство. Напускането на Роналдо през лятото на 2018-а и решението на Зинедин Зидан да „изостави“ Кралския клуб на върха в Европа доведоха до изненадващ срив, който така разтресе „Бернабеу“, че „белия балет“ все още не може да стъпи на краката си. Нито Лопетеги, нито Солари се справиха с трудната задача да овладеят неволите в Мадрид, а дори и Зидан за момента не успява напълно да „вкара в релси“ шампионския си отбор. Колебливите изяви на тима доведоха до ранно отпадане в Шампионска лига през миналата кампания и година на безтитлие, което винаги може да се счита за провал за клуб от ранга на Реал Мадрид.

2. Манчестър Юнайтед

Клубът с едни от най-многобройните фенове по цял свят – Манчестър Юнайтед, за поредна година не може да намери шампионския път, който бе прекъснат с оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън. Въпреки големите инвестиции и очаквания към новия сезон, „дяволите“ продължават да разочароват с изявите си. В края на първия полусезон във Висшата лига „червените“ дори не могат да се доберат до топ 4. Тимът показа, че може да играе класен футбол, при това срещу топ отборите в Англия, но провалите срещу съставите от долната половина на таблицата запратиха Юнайтед в средата на класирането. Грандът от Манчестър не само че не печели трофеи, но дори не може и да се доближи до по-предните места в английския шампионат – нещо, което не приляга на рекордьора по титли на Острова.

3. ПСЖ

Пореден сезон - пореден провал за френския шампион Пари Сен Жермен. Европейската мечта отново не бе сбъдната, след като парижани отпаднаха на 1/8-финалите от резервите на Манчестър Юнайтед – при това на „Парк де Пренс“. Един от най-богатите клубове в света преследва европейската цел в продължение на десетилетие, но така и не успява да я изпълни. Големите очаквания за триумф в Шампионска лига бяха за сезон 2018/19, тъй като в състава на ПСЖ фигурираха имена като Неймар, Мбапе, Кавани, Ди Мария и много други звезди. Парижани обаче отпаднаха твърде рано от надпреварата, а това само по себе си е голям провал за столичния гранд.

Изборът на Иво Вецев 

1. Абсурдният начин на класиране за Евро 2020 

Фактът, че даден отбор може да се класира на Евро 2020 през някакви плейофи за Лигата на Нациите, въпреки че в квалификациите е бил опустошен от редица тимове, е абсурден. С поредицата от решения през последните години УЕФА превърна най-силния международен шампионат (бел.ред. - Европейското първенство по футбол) в обикновен турнир, който явно вече е отворен за всички. Шампионатът беше отлично изграден от 16-те най-заслужили отбора на Стария континент, но бройката на тимовете беше увеличена на 24. И, ако това може да бъде преглътнато, с новия формат "Лига на Нациите" страни, които нямат място на Европейско по футбол, имат шанс да се класират, въпреки че са били смачкани в квалификациите. Просто си представете как някой измежду Беларус, Косово, Грузия и Македония ще играе на Евро 2020! Други отбори, които тотално разочароваха в квалификациите, но имат реален шанс да се класират, са България, Сърбия, Словакия, Шотландия и Израел. 

2. Реал Мадрид 

Падението на 13-кратния европейски шампион беше очаквано, но едва ли и най-върлите врагове на тима са си представяли, че "кралете" ще паднат толкова тежко. Отборът отпадна на осминафинал в Шампионска лига и едва-едва влезе в топ 4 на испанската Ла Лига. Лука Модрич записа най-слабия си сезон в последните 10 години, и то след като спечели "Златната топка". През последните 2-3 месеца Реал Мадрид се стабилизира под ръководството на завърналия се Зинедин Зидан, но това не може да измие кризата, която "белия балет" претърпя след 3-те си поредни триумфа в Шампионска лига. 

3. "Големите" в Англия 

Оставяйки настрана Манчестър Сити и Ливърпул, които през 2019 година потрошиха какви ли не рекорди, то Челси, Арсенал и Манчестър Юнайтед разочароваха сериозно. Да, "сините" може и да спечелиха Лига Европа, но всички очакваха от лондончани да са фактор в Англия през миналия сезон, а и през този. Очакванията не се оправдаха, но ако в Челси се работи с идея за бъдещето в момента, то "рестартирането" на Манчестър Юнайтед и Арсенал след сър Алекс и Арсен Венгер върви все по-зле. "Червените дяволи" изглеждат като средняк, който може да бие и най-добрите, но и да загуби от най-посредствените. За "артилеристите" ситуацията е още по-тежка в момента - неадекватно ръководство, слаби изпълнители и нов мениджър, който тепърва ще навлиза в работата на главен треньор в лицето на Микел Артета. В последните 2-3 месеца Манчестър Сити се сгромоляса игрово, и продължава да е недостижим за останалите "големи" в Англия, изключвайки Ливърпул. Толкова голяма е разликата между Сити и Ливърпул и останалите топ отбори в английската Висша лига

Бонус: Лионел Меси 

Заслужава ли Лео Меси "Златната топка"? С по-добри статистики и отборни успехи Кристиано Роналдо НЕ спечели наградата през 2018 година. През настоящата година Меси спечели единствено Ла Лига, "покри" се в полуфинала реванш срещу Ливърпул, загуби финала за Купата на Краля, а на Копа Америка беше един от най-слабите играчи на Аржентина? За някои това може да е "най-добрият футболист" за 2019 година, за мен е едно от разочарованията на годината. Класата и мястото му в историята са неоспорими, но фактът, че в най-важните моменти през годината "отсъстваше" трябва да има тежест, когато говорим за един от най-великите спортисти в историята. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички