Кепа закопа Челси и прати Ливърпул в екстаз в Купата на Лигата


Кепа закопа Челси и прати Ливърпул в екстаз в Купата на Лигата
Снимка: Getty Images

9322 0

Ливърпул спечели Купата на Лигата на Англия след успех над Челси след изпълнение на дузпи. Преди наказателните удари Томас Тухел замени Едуар Менди с Кепа Аризабалата и именно испанецът беше единствения пропуснал дузпа.

В редовното време и продълженията двата отбора предложиха много високо темпо на игра, като имаха доста положения пред противниковата врата. Въпреки това в редовното време голове не паднаха.

В началото на второто полувреме Мейсън Маунт нацели гредата за "сините" след хубав удар. Ливърпул стигна до гол в 67-ата минута, но той беше отменен. Върджил ван Дайк, който свали топката с глава за Жоел Матип, се намираше в положение на засада.

След равностойно първо полувреме мърсисайдци бяха по-активни през втората част. Вратарят на Челси Едуар Менди направи доста спасявания, като на два пъти отрази серия от удари.

В продълженията Челси вкара на два пъти, като и двата гола бяха отменени поради засада. Първо Ромелу Лукаку в 99-ата минута се разписа, а след това и Кай Хаверц в 100-ата. И двамата обаче нямаха късмет и бяха зад защитата.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

На загрявката преди мача Тиаго Алкантара е получил травма и вместо него започна Наби Кейта. Салах получи топката в 5-ата минута и опита да мине с няколко финта. Египтянинът беше спрян. След това Арнолд получи на десния фланг и защитата на Челси отново се намеси. 

Минута след това "Сините" стигнаха до опасен удар. Пулишич излезе сам срещу Калъхър и вратарят спаси. В 10-ата минута Ковачич опита да изведе Хаверц, но защитник на Ливърпул успя да изчисти. 

След това Мане проби в наказателното поле и комбинира с Диас. Изстрелът на колумбиеца беше блокиран.

В 13-ата минута Тиаго Силва получи контузия. Бразилецът получи медицинска помощ и се върна на терена. Хаверц в 16-ата минута пропиля чудесен шанс за Челси.

Трент Александър-Арнолд опита да изведе Мане с дълъг пас. Сенегалецът отигра с глава, но много неточно. Салах в 20-ата минута опита далечен удар. В 22-ата отново той стреля от пряк свободен удар, но в аут.

В 27-ата минута след ъглов удар останаха съмнения за игра с ръка на футболист на Челси в наказателното поле.

В 30-ата минута Едуар Менди направи две спасявания едно след друго. Първо Наби Кейта стреля от границата на наказателното поле. Менди изби, топката попадна в Садио Мане, а след това сенегалският вратар спаси удара на сънародника си.

Кай Хаверц в 35-ата минута беше изведен на стрелкова позиция. Германецът обаче се намираше в положение на засада.

В 40-ата минута Хендерсън центрира към Матип и Менди успя да се намеси отново. Мейсън Маунт излезе сам срещу Керигън в 45-ата минута и ударът му от воле мина в аут.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Атака през левия фланг завърши с центриране към Пулишич. Американският футболист обаче се размина с топката. Още един шанс в 49-ата минута завърши с изстрел в гредата на Мейсън Маунт.

Ливърпул отвърна с комбинация и извеждащо подаване за Мане. Менди успя да се намеси за пореден път, като получи и лека травма. Всичко с вратаря беше наред и той продължи.

Луис Диас в 54-ата минута получи топката, финтира покрай Чилоба, но се забави и стреля далеч от целта. В 56-ата минута Рийс Джеймс се появи в игра на мястото на капитана на Челси Сесар Аспиликуета. В 60-ата минута Кейта фаулира Чилоба и младокът получи лека травма, но стисна зъби и продължи.

В 65-ата минута Мохамед Салах беше изведен от Садио Мане и остана сам срещу Менди. Салах прехвърли вратаря, но в последния момент Тиаго Силва изчисти топката от голлинията.

В 67'-ата минута Арнолд центрира към Върджил ван Дайк, който свали с глава за Матип и камерунецът откри резултата. Голът обаче беше отменен поради засада.

В 71-ата минута Луис Диас стреля опасно за Ливърпул. Две минути след това Ромелу Лукаку и Тимо Вернер влязоха в игра за Челси вместо Маунт и Пулишич.

Луис Диас в 76-ата минута излезе сам срещу Менди и сенегалецът направи поредно страхотно спасяване. В 80-ата минута Юрген Клоп замени Наби Кейта с Джеймс Милнър, докато Диого Жота влезе вместо Мане.

В 85-ата минута Салах центрира и топката беше изчистена от корнер. След това Едуар Менди направи двойно спасяване след разбъркване в наказателното поле.

В добавеното време Диого Жота беше близо до попадението и ударът му беше блокиран.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

Юрген Клоп пусна Ибрахима Конате вместо Жоел Матип. В 94-ата минута Тимо Вернер излезе на стрелкова позиция и опита удар в далечния ъгъл, който мина високо. Две минути след това Вернер комбинира с Канте и французинът стреля в аут.

Лукаку вкара в 99-ата минута, но се намираше в засада и голът му беше отменен. Маркос Алонсо в 104-ата минута центрира топката в наказателното поле, но нито един играч на Челси не успя да достигне до топката.

В 106-ата минута Жоржиньо влезе на мястото на Матео Ковачич. След това Рийс Джеймс центрира от корнер, но Калъхър успя да избие топката.

Кай Хаверц вкара в 110-ата минута, като попадението му беше отменено поради засада. В 115-ата минута грешка на Рюдигер можеше да доведе до нещо опасно, но Салах не успя да се възползва.

В 119-ата минута Томас Тухел замени Едуар Менди с Кепа за дузпите.

ДУЗПИ

0:1 - Джеймс Милнър

1:1 - Маркос Алонсо

1:2 - Фабиньо

2:2 - Ромелу Лукаку

2:3 - Върджил ван Дайк

3:3 - Кай Хаверц

3:4 - Трент Александър-Арнолд

4:4 - Рийс Джеймс

4:5 - Мохамед Салах

5:5 - Жоржиньо

5:6 - Диого Жота

6:6 - Антонио Рюдигер

6:7 - Дивок Ориги

7:7 - Н'Голо Канте

7:8 - Робъртсън

8:8 - Вернер

8:9 - Елиът

9:9 - Тиаго Силва

9:10 - Конате

10:10 - Чалоба

10:11 - Келъхър

10:11 - Кепа (пропуск)

 

СЪСТАВИ

Челси: Менди, Чалоба, Силва, Рюдигер, Аспиликуета, Канте, Ковачич, Алонсо, Маунт, Хаверц, Пулишич

Ливърпул: Ливърпул: Калъхър, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робертсън, Фабиньо, Кейта, Хендерсън, Диас, Салах, Мане

ПРЕДИ МАЧА

"Сините" нямат загуба в последните 7 двубоя, след като спечелиха срещу Лил с 2:0 на "Стамфорд Бридж" във вторник. Челси е печелил 5 пъти Купата на Лигата и е единственият отбор, който не е от Манчестър и е печелил трофея от 2013 г. насам.

Томас Тухел няма кадрови проблеми, като само трайно контузеният Бен Чиуиел няма да може да вземе участие в срещата. Всички други футболисти са на линия за германския специалист.

За Ливърпул проблемите са основно в нападение. Роберто Фирмино ще пропусне срещата с мускулна травма, а португалецът Диого Жота също все още не е напълно възстановен. В последните си 10 мача Ливърпул не е допускал гол през първото полувреме.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички