Как Дания използва тактика, която вече е забранена, за да спечели Евро '92 (ВИДЕО)


Как Дания използва тактика, която вече е забранена, за да спечели Евро '92 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

20502 0

Дания ще опита да стори немислимото за втори път и да спечели Европейското първенство по футбол. "Червения динамит" стигна до полуфиналите и накара всички да повярват, че това е възможно. На тази фаза обаче предстои сблъсък с един от фаворитите - Англия.

Успехът през 1992 година всъщност бе дори още по-шокиращ, тъй като Дания изобщо не трябваше да играе на турнира в Швеция, но влезе на мястото на дисквалифицираната Югославия. Равенство 0:0 с Англия, загуба 0:1 от Швеция и победа с 2:1 над Франция - така страната излиза от групите.

Следва победа над Нидерландия с дузпи на полуфиналите и триумф с трофея след 2:0 във финала срещу Германия. Разликата в класите бе компенсирана със себераздаване на максимум и тук-таме някой друг прийом. А един от тях вече е забранен от правилата във футбола.

Става въпрос за възможността на вратаря да улавя с ръце топка, върната към него от съотборник. В онези времена Дания много често връщаха към Петер Шмайхел - дори и например от пряк свободен удар на центъра. Това вбесяваше привържениците по трибуните, но определено помагаше на "червения динамит". Вижте някои такива случаи чрез видеото по-долу.

Ето и 9 причини да се влюбите в отбора на Дания на Евро 2020, ако все още не сте.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички