9 причини да се влюбите в тима на Дания на Евро 2020, ако още не сте


9 причини да се влюбите в тима на Дания на Евро 2020, ако още не сте
Снимка: Getty Images

2345 0

Датчаните "влюбиха" в себе си целия футболен свят през 1992 г., когато спечелиха Европейското първенство, след като бяха попаднали случайно на него. Те замениха отстранената заради гражданската война Югославия. Именно с онова поколение сравняват сегашният тим на Дания, който малко изненадващо достигна до полуфинал на Евро 2020. Ако още не сте фенове на "червения динамит", предлагаме ви 9 повода да поправите тази "грешка":

1. През 1992 г. датската врата беше защитавана от стража на Манчестър Юнайтед Петер Шмайхел. Сега тази задача изпълнява неговият син Каспер, който играе за Лестър. През 1992 г. той е бил едва на 5 годинки.

2. Всички помните ужасния инцидент с Кристиан Ериксен в първия им мач на турнира срещу Финландия. Това беше истински нокдаун за отбора, но той успя да се съвземе. Дания стана първият тим на европейско първенство, който успява да стигне до плейофите след 2 поражения.

3. Играчите се отнасят с огромно уважение към своя треньор Каспер Юлман, който е не само добър футболен специалист, но и психолог. Футболистите го наричат "приятел". Самият той пък поставя акцент на това отборът да играе за своя народ.

"Нашата цел е да докоснем сърцата на датчаните. И чрез победи, и чрез страст на терена, и чрез послание - ние не забравяме откъде сме дошли. Тези момчета са от много различни датски градове. Те представляват момчета и момичета от тези места. Казвам го не защото трябва. Това не е моят национален отбор, не отборът на Датския футболен съюз. Това е нашият отбор. Искам хората да се гордеят със своя тим", казва той. И Дания наистина се гордее.

4. Два примера за отношението към феновете:

* Веднъж Долберг така ритна топката, че тя удари привърженик и му счупи китката. В знак на извинение футболистът му купи билети за мач и му подари фланелка.

* Победата над Русия пък отборът отпразнува с шапка, която беше хвърлена на терена в Копенхаген от пиян студент. Там такива шапки се носят от висшистите. Играчите я взеха и празнуваха, предавайки я един на друг. После халфът Томас Дилейни върна шапката на студента и му подари фланелката си.

5. Не напразно отборът носи прякора "Червения динамит": това е първият отбор на европейски първенства, който успява да спечели 2 поредни мача (срещу Русия и Уелс), вкарвайки 4 гола.

6. В осминафинала срещу Уелс датчаните излязоха без трима ключови футболисти: Ериксен, Поулсен и Вас. Вариативност, промяна на игровите схеми, позициите на играчите на терена - всичко това е в актива на този отбор. Колкото са по-трудни обстоятелствата, толкова по-добър е този тим.

7. В 1/4-финалите датчаните играха за първи път от 17 години насам. На полуфинал пък "динамитът" не беше се класирал 37 години.

8. Каспер Долберг стана първият датски национал от 1992 г. насам, който оформи дубъл в плейоф на европейско първенство. Той играе за френския Ница, където в него се "влюбиха" няколко крадци. През 2019 г. му беше откраднат часовник за 70 000 евро, а крадецът се оказа съотборникът му Ламин Диаби. После на Долберг му беше откраднат автомобилът, паркиран на летището. В жабката бяха ключовете от апартамента му, който също беше претърсен. Но тези "красоти" на Лазурния бряг не пречат на Долберг да бъде голмайстор на своя клубен тим.

9. В отбора няма суперзвезди, но затова пък много от играчите им са лидери в своите именити клубове: Шмайхел в Лестър, Симон Кяер - в Милан, Поулсен - в РБ Лайпциг, Верстегор - в Саутхемптън, Долберг - в Ница и т.н. Така че тези момчета знаят как да играят на най-високо ниво. Заедно те са отбор-звезда.

Източник: kp.by

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички