Италия се съживи след шока с Англия и тресна абонат по пътя към Европейското първенство по футбол


Италия се съживи след шока с Англия и тресна абонат по пътя към Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images

4225 0

Италия се справи с абоната си Малта, побеждавайки с 2:0 като гост в среща от Група С на квалификациите за Европейското първенство по футбол 2024. По този начин „адзурите“ набързо излязоха от шока, който претърпяха на старта на цикъла, губейки от Англия насред Неапол.

Успехът за италианците изковаха Матео Ретеги (15) и Матео Песина (27). Аржентинецът с италиански паспорт вкара втория си гол във втория си мач за Италия, а адашът му стана първият футболист на Монца, реализирал за националния отбор.

Хората на Роберто Манчини предрешиха крайния изход в рамките на 12 минути преди почивката. След антракта двубоят просто се доиграваше.

Трябва да се отбележи, че съдия на мача беше най-добрият български рефер Георги Кабаков. Той нямаше проблеми с ръководенето на двубоя.

Така актуалният европейски шампион записа първата си победа в квалификациите и излезе на второто място в групата с 3 точки. Малта е на дъното с две поражения.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Селекционерът на Италия Роберто Манчини направи цели 8 промени в състава си в сравнение с този срещу Англия. Изненадващо първото чисто положение след съдийския сигнал на Георги Кабаков се оказа в полза на домакините. То дойде в 5-ата минута, когато Сатариано се измъкна от опеката на Романьоли, след което стреля от около 10-на метра, но Донарума показа блестящ рефлекс и изби в корнер.

Постепенно италианците наложиха превес. Те установиха трайно владеене на топката и атаките към вратата на съперника зачестиха.

ГОООЛ! Матео Ретеги откри резултата в 15-ата минута. Аржентинецът с италиански паспорт засече с глава центриране от корнер на Тонали, топката се удари  в гредата и влетя в мрежата – 0:1. Така Ретеги записа втори гол за Италия във втория си мач за националния отбор.

Video edited on Kapwing

ГОООЛ! Капитанът на Монца Матео Песина удвои преднината на гостите в 27-ата минута. Политано центрира в пеналта, където топката стигна до Емерсон. Последният центрира ниско към вратарскато поле, къдено Тонали се размина, но Песина засече във вратата на Бонело – 0:2.

Video edited on Kapwing

В 31-ата минута влезлият на мястото на контузения Ньонто, Винченцо Грифо профука шанс за нов гол за „адзурите“. Той направи фрапантен пропуск, след като от 7-8 метра би право във стража на Малта.

Секунди по-късно Грифо падна в пеналта, но Георги Кабаков и ВАР прецениха, че няма нарушение на правилата, което да доведе до отсъждане на дузпа.

Резултатът се запази до почивката, като италианците владееха топката в 64% от времетраенето.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началните минути след антракта италианците продължиха да държат инициативата. Постепенно обаче темпото на игра поспадна, след като гостите на практика си подсигуриха победата още през първите 45 минути.

В 55-ата минута малтийците имаха шанс да стигнат до гол. След изпълнение на корнер настана истинска суматоха пред вратата на Донарума, но домакините не успяха да се възползват.

В 69-ата минута резервата Скамака стреля от воле, но вратарят Бонело измъкна Малта в тази ситуация.

До края домакините нямаха сили да вкарат поне почетно попадение.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Малта: Бонело, Апап, Борг, Атард, Мбонг, Янкам, Гилаумиер, Мускат, Корболан, Сатариано, Джоунс

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Скалвини, Романьоли, Емерсон, Тонали, Кристанте, Песина, Политано, Ретеги, Ньонто

ПРЕДИ МАЧА

Актуалният шампион на Стария континент – Италия, започна с фалстарт квалификационната кампания за Европейското първенство в Германия. Селекцията на Роберто Манчини загуби от Англия с 1:2 насред стадион „Диего Армандо Марадона“ в Неапол.

Малта също стартира цикъла с поражение. „Рицарите“ загубиха с 1:2 при визитата си на Северна Македония.

Статистиката показва, че малтийците са удобен съперник за „адзурите“. Италия е спечелила трите си визити на малтийска земя, като актуалният еврошампион е побеждавал съперника в 6 поредни мача.

Любипитен факт е, че главен съдия на двубоя ще е най-добрият български рефер Георги Кабаков.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички