Италия се реваншира у дома и грабна бронза в Лига на нациите


Италия се реваншира у дома и грабна бронза в Лига на нациите
Снимка: Getty Images

5821 0

Италия спечели "малкия финал" в турнира Лига на нациите. Момчетата на Роберто Манчини надвиха Белгия с 2:1 в мача за третото място. Първото полувреме мина при тактическо надлъгване, като и двата тима имаха своите възможности. В 46-ата минута Николо Барела откри резултата в полза на Италия с топовен изстрел от воле.

В 63-ата минута реферът отсъди дузпа за "скуадрата" след фал срещу Федерико Киеза. Зад топката застана Доменико Берарди, който покачи на 2:0. В 86-ата минута Куртоа пусна дълъг пас към Кевин де Бройне, който намери Шарл де Кетелер и младокът намали резултата на 2:1.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Във втората минута Киеза набра скорост и стреля към вратата. Италия спечели корнер, като го разигра късо. Отново Киеза стреля високо над вратата. В 6-ата минута и Белгия стигна до първа добра възможност - Батшуаи стреля в аут. Първите 10 минути преминаха в доминация на италианците, като позицията на Федерико Киеза отляво насочи атаките на "скуадрата" към този фланг.

В следващите минути Белгия овладя домакинския натиск и темпото стана малко по-спокойно. В 18-ата минута Ди Лоренцо отправи удар, а след това Берарди опита нещо опасно при добавката. Тибо Куртоа плонжира и спаси ситуацията. Последва и удар на Распадори, който беше изведен от Федерико Киеза на стрелкова позиция.

В 24-ата минута Белгия стигна до корнер, но Джанлуиджи Донарума улови топката без проблеми. Минута след това Батшуаи намери Салемакерс, който нацели гредата. "Скуадрата" отговори чрез изстрели на Киеза и Барела, като битката беше предимно в средата на терена.

В 37-ата минута Белгия стигна до нов ъглов удар, но центрирането беше изключително слабо. Италия контраатакува чрез Киеза. Той комбинира с Берарди и белгийските защитници пресякоха паса.

В 45-ата минута Федерико Киеза пропусна най-чистата ситуация за Италия. Берарди направи изключителен пас към Киеза, но той се подхлъзна и Куртоа изби в корнер. Пелегрини центрира и се отсъди още един корнер. Отново обаче не се стигна до удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

46' - 1:0! Втората част започна ударно за Италия с изстрел на Киеза и корнер. Николо Барела засече центрирането и с мощно воле откри резултата за "скуадрата"!

Италия продължи да владее топката в по-голямата част от времето. В 52-ата минута Пелегрини опита пас наляво към Киеза. Последният се размина с топката не се случи нищо опасно. Шансовете за Италия продължиха, като Распадори не успя да нанесе удар. Белгийците започнаха да играят под напрежение и често да губят топката, в резултат на което "червените дяволи" не успяха да излязат от пресата на съперника.

В 58-ата минута Роберто Мартинес реалира и пусна в игра Де Кеталар и Де Бройне вместо Кастан и Тилеманс. Секунди след това Батшуаи стреля много опасно, като Италия оцеля.

65 - 2:0! В 63-ата минута Киеза навлезе в наказателното поле, Алдервейрелд посегна и фаулира италианеца. Дузпа за Италия! Зад топката застана Доменико Берарди и прати топката в мрежата за 2:0!

Роберто Манчини замени Джакомо Распадори с Мойс Кийн. В 69-ата минута Батшуаи стреля опасно, като Донарума се намеси. Белгийците обаче продължиха да изпускат шансовете си, а италианските защитници умело пресичаха пасовете на съперника.

В 77-ата минута Алдервейрелд стреля опасно от воле, но Донарума внимаваше и спаси изстрела. Де Бройне опита също далечен удар, който беше блокиран. В 81-ата минута белгийците нацелиха греда след удар на Яник Ферейра-Караско.

86' - 2:1! Тибо Куртоа пусна дълъг пас към Кевин де Бройне, който комбинира с Шарл де Кетелер и младокът намали резултата!

В 88-ата минута Де Бройне центрира от фал, Берарди изчисти топката.

СЪСТАВИ

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Ачерби, Бастони, Емерсон, Барела, Локатели, Пелергрини, Берарди, Распадори, Киеза

Белгия: Куртоа, Вертонген, Денайър, Алдервейрелд, Кастан, Салемакерс, Тилеманс, Витсел, Караско, Ванакен, Батшуаи

ПРЕДИ МАЧА

Роберто Манчини не изпитва кадрови проблеми, но един от най-скандалните моменти в полуфиналите беше освиркването на вратаря Джанлуиджи Донарума от италианските фенове. Наложи се дори агентът на стража Мино Райола да го защитава.

Роберто Мартинес няма да може да разчита на централния си нападател Ромелу Лукаку, който напусна лагера на "червените дяволи" след полуфиналния мач с Франция. Всички останали са на линия за Белгия. Еден Азар също е аут за двубоя.

За последно двата отбора играха помежду си в 1/4-финалите на Евро 2020, когато Италия надделя и с резултат 2:1 се класира за полуфиналите на шампионата на стария континент.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички