Италия отстрани Белгия и е вторият полуфиналист на Европейското по футбол


Италия отстрани Белгия и е вторият полуфиналист на Европейското по футбол
Снимка: Alex Grimm - UEFA/UEFA via Getty Images

32512 0

Италия се класира за полуфиналите на Евро 2020. Момчетата на Роберто Манчини спечелиха мача си с Белгия с 2:1 и успяха да отстранят един от най-добре представящите се отбори на турнира. Николо Барела откри резултата в 31-ата минута, а в 44-ата Лоренцо Инсинье удвои. Ромелу Лукаку върна гол от дузпа, но той не беше достатъчен за "червените дяволи".

Така Италия вече има 15 поредни мача без загуба на Европейски първенства, включително квалификациите, и постави нов рекорд по този показател.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Италия опита атака чрез Имобиле в първите секунди на второто полувреме, но не се стигна до удар. Киеза след това нанесе удар, който мина встрани. "Скуадрата" продължи да владее повече топката и да търси пътя към вратата на Тибо Куртоа.

В 51-ата минута Киеза центрира остро към Барела, но последният не успя да стреля към вратата. В 55-ата Муние опита да намери Лукаку с центриране, което не се получи. Доку опита остър удар, като Донарума трябваше да се намесва.

В 57-ата минута Жоржиньо падна в наказателното поле. Съдията Славко Винчич не отсъди дузпа. Три минути по-късно Лукаку изпусна най-чистото положение за Белгия, след като получи пас от Де Бройне отляво и на празна врата не успя да я засече. Топката рикошира в Спинацола и беше изчистена.

Спинацола в 65-ата минута изпусна добра възможност за Италия. Малко по-късно в игра за Белгия се появиха Дрис Мертенс и Насер Шадли вместо Юри Тилеманс и Тома Муние. Именно появилите се от пейката бяха в основата на атаката в 69-ата минута, но центрирането на Шадли не успя да намери Лукаку.

В 74-ата минута Шадли получи контузия и принудително на терена влезе Денис Прает. Лукаку опита изстрел в 75-ата минута, но той беше блокиран.

Две минути по-късно Леонардо Спинацола също получи травма. На негово място влезе Емерсон Палмиери, а Доменико Берарди замени Федерико Киеза. 

Белгия опита нещо по-интересно в 82-ата минута чрез Витсел, който центрира, но подаването беше блокирано. Доку беше близо до гола в 83-ата минута, но отново се стигна само до аут. Отново Доку опита атака, но безрезултатно.

В 89-ата минута Де Бройне изпълни пряк свободен удар, който беше отбит от стената.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Лукаку набра скорост още в 1-ата минута, но нападателят на Белгия не успя да създаде нищо опасно. В 4-ата минута отново Лукаку отправи удар, който беше далеч от целта. "Червените дяволи" продължиха в по-добро темпо, като младият Доку опита пробив отляво. Защитата на Италия се справи със задачата си.

"Адзурите" решиха да заложат на преса, което успокои темпото в следващите минути. В 11-ата минута Белгия стигна до корнер, като не се стигна до удар към вратата на Джанлуиджи Донарума.

В 14-ата минута италианците получиха право на пряк свободен удар. Бонучи засече топката с глава и я вкара, но голът беше отменен поради засада. Две минути след това Доку проби отляво, но Де Бройне не успя да засече паса му.

В рамките на две минути в 20-ата и 21-ата Марко Верати и Юри Тилеманс получиха по един жълт картон. В 22-ата минута Де Бройне проби и отправи силен изстрел, който беше спасен от Донарума. Последва остро центриране и италианският страж улови.

Лукаку в 26-ата минута проби отдясно и отново затрудни Донарума. Стражът обаче се справи, а впоследствие защитник изчисти в корнер. Последва контраатака на Италия, като изстрел на Киеза беше блокиран.

Италианците продължиха да опитват атаки чрез Киеза и Спинацола и стигнаха до корнер в 29-ата минута.

31' - 0:1! Италия продължи да натиска, като Николо Барела пресече топката в близост до наказателното поле и с хубав изстрел изведе Италия напред!

Голът даде увереност на Италия и "Скуадрата" започна да владее много повече топката в следващите минути. В 40-ата минута Тилеманс центрира, но Ди Лоренцо изчисти. След това Киеза стреля много опасно, но ударът мина покрай вратата.

44' - 0:2! Лоренцо Инсинье проби отляво, трима защитници на Белгия се опитаха да го спрат, но нападателят на Наполи дриблира и с мощен шут в горния десен ъгъл удвои резултата!

45' 1:2! В 45-ата минута съдията отсъди дузпа за Белгия след нарушение на Ди Лоренцо срещу Жереми Доку! Ромелу Лукаку беше безкомпромисен от бялата точка.

СЪСТАВИ

Белгия: Куртоа, Алдервейрелд, Вермаелен, Веронген, Доку, Торган Азар, Мюние, Витсел, Тилеманс, Де Бройне, Лукаку

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Киелини, Бонучи, Спинацола, Верати, Жоржиньо, Барела, Инсинье, Киеза, Имобиле

ПРЕДИ МАЧА

Ако в мача има победител в редовното време, то той ще запише 15-ти пореден успех на Европейски финали (включително квалификациите). И двата тима до този момент имат 14 успеха, като демонстрират забележителна игра на турнира.

Италия отвя конкуренцията в група "A" и записа три успеха срещу Турция, Швейцария и Уелс. В осминафиналите "адзурите" се измъчиха с Австрия, но все пак след продължения стигнаха до победата с 2:1 и се класираха в 1/4-финалния етап.

Белгия също записа три успеха в своята група "B", като започна с уверен успех над Русия, след което преодоля и Дания, и Финландия. В 1/8-финалите гол на Торган Азар донесе успеха срещу европейския шампион от 2016 г. Португалия.

В последните си три четвъртфинала на Европейски първенства Италия стигна до изпълнение на дузпи, което не е изключен  сценарий и тази вечер. На Евро 2016 и двата тима отпаднаха в този етап.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички