Испания излиза в решаващ сблъсък с Полша на Европейското първенство по футбол


Испания излиза в решаващ сблъсък с Полша на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

1800 0

Испания посреща Полша във втори мач от група "E" на Европейското първенство по футбол, който е до голяма степен решаващ и за двата отбора. "Ла Фурия" стана обект на сериозни критики след нулевото равенство с Швеция и възпитаниците на Луис Енрике трябва да докажат, че притежават необходимата класа, за да носят екипа на родината си.

От своя страна Роберт Левандовски и компания също направиха фалстарт след поражение с 1:2 от Словакия. Поляците досега не са показвали нищо особено на европейски финали, а рискът отново да си тръгнат с празна кошница е огромен.

КОГА Е МАЧЪТ ИСПАНИЯ - ПОЛША ОТ ЕВРО 2020?

Двубоят е на 19 юни и ще се играе на стадион "Ла Картуха" в Севиля. Фактът, че Испания играе пред собствена публика дава морално преимущество на момчетата на Луис Енрике. Съставът ще излезе крайно мотивиран да покаже много по-добър футбол, отколкото срещу Швеция. Двубоят стартира от 22:00 ч., като може да следите срещата, както и цялото Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg.

А кога са всички срещи от груповата фаза, вижте в пълната ТВ програма на Евро 2020!

НОВИНИ ПРЕДИ ИСПАНИЯ - ПОЛША

В група "E" след първите мачове изненадващ лидер е Словакия с актив от 3 точки. Испания и Швеция, които завършиха наравно в първия мач, имат по 1, докато Полша е на дъното на класирането без спечелена точка.

Полша не изпитва кадрови проблеми, като изключение прави Гжегож Криховяк. Полузащитникът си изкара червен картон в двубоя със Словакия, в резултат на което ще пропусна двубоя срещу Испания. Всички в отбора са здрави и тренират усилено. Много се очаква от Петр Зиелински, който е смятан за най-техничния играч в състава.

За Испания голямата новина е завръщането на Серхио Бускетс в състава. Халфът на Барселона е дал отрицателна проба за коронавирус и може да се присъедини към състава. Въпреки огромните пропуски се очаква Алваро Мората отново да поведе атаката за "Ла Фурия", докато заразен с коронавирус продължава да е Диего Йоренте.

ФОРМА НА ДВАТА ОТБОРА

Испания все още няма загуба през 2021 г., като изигра 6 двубоя, в които записа три победи и три равенства. Все пак равенството с Гърция (1:1) и трудната победа с 2:1 над Грузия подсказват, че има още много какво да се желае от "Ла Фурия". Отборът също спечели срещу Косово (3:1) в Световните квалификации, а в контролите преди Евро 2020 завърши наравно 0:0 с Португалия и спечели с 4:0 срещу Литва.

Полша няма победа вече 4 двубоя, като момчетата на Пауло Соуса се представят доста неубедително през последните 3 месеца. "Дружината" записа само един успех - с 3:0 срещу Андора в квалификациите за Катар 2022, завърши наравно на 3 пъти - 3:№ с Унгария, 1:1 с Русия и 2:2 с Ислландия и загуби с 1:2 срещата си с Англия в края на март. Поражението от Словакия обаче задължава Полша да прекрати черната серия.

ПОТЕНЦИАЛНИ СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Испания: Симон; Аспиликуета, Лапорт, Пау Торес, Алба; Коренте, Бускетс, Педри; Жерар Морено, Мората, Олмо

Полша: Шчесни; Бережински, Глик, Беднарек; Южвак, Модер, Линети, Рибус; Клих, Зелински; Левандовски

КЛЮЧОВИ ИГРАЧИ

Срещата на Испания с Швеция остави големи въоросителни около това кой е лидерът на този отбор. И все пак играчът с най-голямо влияние и опит е Жорди Алба. Левият бек винаги е достатъчно активен в офанзивната фаза на играта и балансира между защита и нападение. Неговите изненадващи включвания са се превърнали в запазена марка през годините и предвид головата суша напред и офанзивната мощ на пиринейците може да се окаже зависима именно от бранителя на Барселона.

Безспорно играчът, който може да реши мача в полза на Полша, е Роберт Левандовски. Доказан голмайстор, на когото му трябва съвсем малко, за да вкара гол. Ако получи достатъчно възможности да застраши испанската врата, Левандовски ще се възползва непременно. Въпросът е до каква степен защитата на "Ла Фурия" е склонна да сгреши фатално така, че полският голмайстор да издебне топката и като истинска лисица да не позволи на испанците да бъде спрян.

ФАКТИ ПРЕДИ ДВУБОЯ:

* В историята двата отбора са се срещали 10 пъти. В 8 от случаите Испания печели, един мач завършва наравно, а единствената победа на Полша над Испаняи е през ноември 1980 г. и завършва 2:1

* Испания няма загуба у дома в 14 поредни мача, като в 11 от тях допусна гол.

* Испания за последно не успя да вкара голове в два поредни мача на голям форум на Купата на конфедерациите през 2013 г.

* Роберт Левандовски е вкарал само 2 гола от 35 удара на големи турнири 

* Пет от последните 10 гола на Испания на свой терен падат между 30-ата и 45-ата минута

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички