Ирония: След цялата помия и обидите по България - в РСМ с кампания срещу омразата


Ирония: След цялата помия и обидите по България - в РСМ с кампания срещу омразата
Снимка: Getty Images

12972 0

Преди дни жребият в Лигата на нациите събра в една група националния отбор по футбол на България и състава на Северна Македония. Това бе прието с радост в западната ни съседка и футболните привърженици там, но те сериозно прекалиха.

Купища обиди, "излята помия" и грозни псувни и нападки от РСМ към България, като дори бе замесен президентът Румен Радев и политически аспекти. Това са, обобщено казано, част от реакциите на северномакедонците под публикацията на футболната им федерация в социалната мрежа Фейсбук.

Куриозно, но само дни след това Футболната федерация на Македония излезе с публикация срещу омразата - популяризиране на кампанията "Блокирай омразата" с послание - "Любовта е алтернатива на омразата". Ето и какво се казва в нея:

"Любовта е алтернатива на омразата!

Популяризираме кампанията "Блокирай омразата". "Сподели любовта", за да повиши осведомеността колко опасна е речта на омразата.

Футболната федерация на Македония е част от съвместна кампания между Европейския съюз и Съвета на Европа, фокусирана върху борбата с речта на омразата.

#СподелиЛюбов | #BllokojeUrrejtjen

Разпознаването на омразата в нашето общество е първата стъпка в борбата с нея, като тя ни кара да осъзнаем, че дори най-малките жестове или действия в ежедневието ни имат значение, за да осигурим толерантност и уважение и да стигнем до крайната цел, която е мир и помирение в нашето общество.

#Блокирайомразата | #NdajDashuri

Основните послания на кампанията споделиха г-жа Елизабет Гьоргиевска, първа дама на Република С. Македония, г-н Фрейк Джанмат, оперативен мениджър по икономическо развитие, върховенство на закона и публична администрация от делегацията на ЕС в Скопие, г-жа Весна Бендевска, председател на Комисията за превенция и защита от дискриминация и г-н Филип Поповски, главен секретар на Футболната федерация на Македония.

Филип Поповски - генерален секретар на ФФМ:

"Категорично подчертаваме ангажираността си да празнуваме приобщаването и разнообразието. Нашата игра обединява различни националности и вероизповедания. Това означава разпространение на приятелство, равенство и насърчаване на здравословен начин на живот и спортна култура".

"Насърчавам всички млади хора, но и възрастни, да участват активно в кампанията и да предадат посланието на този проект за мир, приятелство и равенство на спортните игрища, както и в ежедневието".

"Като водещ футболен орган в страната, постоянно чрез промоционални послания и кампании, но и с участието на националния ни отбор и клубовете от Македонската лига, отправяме силно послание, че място за расизъм няма, дискри минция в спорта и нетърпимостта, а федерацията ни има политика на нулева толерантност към подобно поведение".

Ясно е и кога са двата мача между България и Северна Македония от Лигата на нациите (пълна програма).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички