Илкай Гюндоган - капитанът, съзидателят, майсторът на шампионски голове


Илкай Гюндоган - капитанът, съзидателят, майсторът на шампионски голове
Снимка: Getty Images

3717 0

Илкай Гюндоган е капитанът на Манчестър Сити, който получава задоволително игрово време в тима през настоящия сезон във Висшата лига. Той е важна фигура и за националния отбор на Германия, като е взел участие в 8 от 10-те мача на тима в квалификациите за  Световното в Катар. В тях германецът с турски произход е вкарал и 5 гола.

Забележителното е, че в тези 8 мача Бундестимът губи само веднъж - при 1:2 от Северна Македония, в другите срещи печели. Дори в този мач Гюндоган дава нещо на своя тим - отбелязва попадението, което се оказва недостатъчно в крайна сметка.

Феновете на Манчестър Сити никога няма да забравят мача срещу Астън Вила в последния кръг на Висшата лига през миналия сезон. С двата си гола тогава за успеха с 3:2 германецът направи "гражданите" шампиони в може би най-трудния шампионат в Европа.

ВИЗИТКА

Име: Илкай Гюндоган

Роден на 24 октомври 1990 г.

Позиция на терена: халф

Ръст: 1,80 м.

Клубен отбор: Манчестър Сити

ЗАЩО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ИГРАЧ НА ГЕРМАНИЯ?

Сайт за статистика изчисли наскоро, че с Гюндоган в състава Германия печели 60% от мачовете си - 12 от 20, докато без него - само 30%. Халфът влияе значително и върху играта на тима и това бе признато от селекционера Ханзи Флик. "Той се превърна в това, което наричате влиятелен елемент в нашата игра. Отборът се възползва от неговия опит и способността му да осигури стабилност", бяха думите на специалиста.

Тези, които познават Гюндоган, казват, че той е скромен и щедър, отдаден на работата си. Той бе избран за посланик на германския футбол през 2022 г. - награда, която се връчва на футболисти, показали големи спортни успехи и/или социална ангажираност в чужбина и са допринесли за положителния имидж на родината си в света.

Гюндоган не е несменяем титуляр в германския тим от години, какъвто е например Мануел Нойер. Но притежава неоспорими качества, а фактът, че Мондиал 2022 може да е последният голям турнир за него обещава, че той ще направи всичко по силите си, а те са много, за да бъде важен играч за Германия в Катар.

НАСТОЯЩА ФОРМА

Германецът и този сезон е в отлична форма и е важен играч в средата на терена за "гражданите". Към този момент се е разписал 2 пъти и е асистирал веднъж в клубния си тим, но не бива да забравяме, че той е халф голмайстор и през последните 2 сезона вкара общо 27 гола за Сити - 21 във Висшата лига.

През настоящата кампания обаче играта му е доста съзидателна и той е сред лидерите в английското първенство по създаване на голови шансове. В началото на този месец той бе на четвърто място по този показател - след Мохамед Салах, Кевин де Бройне и Даниел Поденс.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА НЕГО

*Далеч преди войната на Русия в Украйна, Гюндоган знаеше да произнася фразата "Слава на Украйна", при това на украински. Откъде го знае? Много просто - жената на брат му е украинка и понякога го учи да говори на украински.

** През 2018 г. той и Месут Йозил ядосаха германската футболна общественост, след като се снимаха с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата германски футболисти с турски произход подариха на политика свои фланелки с автографи на среща в Лондон. Защо бяха бесни германците?

"Футболът и Немският футболен съюз подкрепят ценности, които не се уважават достатъчно от президента Ердоган. Затова не прилича на наши играчи да позволяват да бъдат манипулирани в рамките на неговата изборна кампания. Така нашите футболисти не помагат на усилията ни по интеграция", обясни президентът на футболния съюз на Германия Рейнхард Гриндел.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички