Голов трилър+шеметен обрат - това е най-интересният откриващ мач на Европейско до днес


Голов трилър+шеметен обрат - това е най-интересният откриващ мач на Европейско до днес
Снимка: Getty Images/Guliver

1015 0

Днес започва Европейското първенство по футбол 2020 и първият мач - Турция срещу Италия, се очаква да бъде динамичен и оспорван. Докато се чудехме кой откриващ мач на Европейско първенство досега е бил най-интересен, забелязахме няколко интересни статистически данни. Установихме, че много рядко в някой от 15-те стартови мача на континенталния шампионат са вкарвани повече от 3 гола. Всъщност, това се случва само 3 пъти - през 1960 и през 1976 г., когато 2 мача откриват Европейското, започвайки по едно и също време, като и двата са резултатни.

Многото голове, особено когато не са изцяло в само едната врата, гарантират, че мачът е бил интересен. Но ние избрахме за най-интересен откриващ мач този през 1960 г., не само защото е първият в историята на този шампионат изобщо, но и защото той дава тон за самия турнир. В него домакинът Франция пада с 4:5 от Югославия на "Парк де Пренс".

Югославия открива резултата с ранен гол на Милан Галич, но "петлите" изравняват само 60 секунди по-късно чрез Жан Венсан. В края на първото полувреме Хьоет поведе Франция към обрат, вкарвайки за 2:1. 8 минути след подновяването на играта Вишневски се разписа за 3:1, но 2 минути по-късно Югославия се връща в мача с гол на Занетич. В 62' домакините вече водят с 4:2, но с попадения на Томислав Кнез (75') и на 2 пъти Дражан Йеркович (78',79") Югославия стига до победата с 5:4.

Този паметен мач е на 6 юли и е гледан от 26 370 зрители. Половин час по-късно - в другия финал, СССР побеждава Чехословакия с 3:0. Особеното на този първи европейски шампионат е, че на него участват само 4 отбора. Три от тях - СССР, Чехословакия и Югославия, са представителки на т.нар. "социалистически блок“. Повече за турнира можете да научите тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички