Героичен вратар извиси Швейцария, но дузпите ги провалиха - Испания е на 1/2-финал на Евро 2020


Героичен вратар извиси Швейцария, но дузпите ги провалиха - Испания е на 1/2-финал на Евро 2020
Снимка: Getty Images

10559 0

Испания изстрадано се класира на полуфинал на Европейското първенство по футбол, след като победи след изпълнение на дузпи Швейцария на 1/4-финалите. В редовното двата тима завършиха с равенство 1:1, а резултатът остана непроменен и след продълженията. Автогол на Закария изведе "Ла Фурия" в резултата в 8-ата минута, а в 68' капитанът Шакири върна "кръстоносците" в мача.

В 77' реферът Майкъл Оливер пресилено изгони с директен червен картон Ремо Фройлер и Швейцария остана с човек по-малко. Въпреки това тимът на Владимир Петкович оцеля след безброй атаки в следващите около 50 минути, благодарение най-вече на блестящия си вратар. Ян Зомер спаси всичко, което можеше да бъде спасено. Съотборниците му обаче опорочиха усилията му, след като пропуснаха 3 удара от бялата точка.

Това бе първи 1/4-финал на европейско първенство за швейцарците и си остава най-голямото им постижение на този форум. Те останаха и само с една победа срещу този съперник в исторически план. Испания пък гледа с оптимизъм към полуфинала и пази надеждата си да спечели рекордна 4-та европейска титла. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двата тима размениха по една бърза атака в началните минути на мача. Испания наложи известен натиск и това бе възнаградено с 8-ата минута. Тогава Жорди Алба отправи удар от дистанция, топката рикошира в крака на Закария и влетя в мрежата на хванатия неподготвен Ян Зомер. Това попадение, при това рано-рано в мача, затвърди добрата форма, която защитникът на Барселона показва на Евро 2020. Впоследствие попадението беше записано като автогол на Закария. 

Alba goal - Embed https://streamable.com

Атаките на "Ла Фурия" продължиха да се редят и в 17' се стигна до нова опасност пред швейцарската врата. Коке изпълни пряк свободен удар, като насочи топката на няколко сантиметра над целта. След малко повече от 20 минути игра губещият в резултата тим бе принуден да направи и непредвидена смяна - Бреел Емболо получи разтежение на бедрен мускул и беше заменен. 

В 34' Швейцария записа на сметката си в мача пореден неточен изстрел към испанската врата. Шакири центрира добре от корнер, но никой от съотборниците му не успя да отиграе удачно. Възможността беше добра за тима на Владимир Петкович. Малко след това Зомер улови изстрел на Аспиликуета след ъглов удар. Постепенно "кръстоносците" притиснаха успокоения от гола тим на Испания. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Испания влезе на скорост в мача и още в 47' Дани Олмо можеше да удвои преднината на своя тим, но в ситуацията, в която той получи подаване от Мората, беше отчетена засада. В 54' испанският нападател отстъпи мястото си на Жерар Морено. Две минути по-късно Закария можеше да се реабилитира пред своя тим като изравни резултата. Той засече топката с глава и стреля, но я прати на сантиметри от дясната греда на Симон. 

В 59' Харис Сеферович спаси своя тим от вероятен втори гол във вратата им. Той препречи тялото си на пътя на топката след труден, но коварен изстрел на Феран и предотврати опасността. В 64' Швейцария проведе бърза контраатака, завършила с първия точен изстрел за отбора в мача. Изстрелът на Цубер обаче бе отбит отблизо от Унай Симон. 

И все пак футболистите в червени екипи успяха да изравнят резултата в 68-ата минута. След грешка на Пау Торес и Лапорт Шакири получи перфектен пас от Фройлер и не се поколеба да стреля към далечния ъгъл. Изстрелът на капитана се оказа достатъчно точен, за да върне Швейцария в този мач - 1:1. 77-ата минута беше доста наситена на събития. Първо Испания можеше да матира съперника, след като цялата швейцарска защита изпусна Пау Торес. Защитникът обаче не успя да отиграе добре и пропиля ситуацията. Секунди по-късно Фройлер влезе грубо в краката на испански футболист и получи директен червен картон. Спорното решение на арбитъра остави швейцарците без втори важен играч в този мач за историята.

Streamable Embedded Video https://streamable.com

В 81' Петкович извърши двойна смяна, заменяйки Сеферович и Шакири с Гавранович и Соу. 

В 81' Петкович извърши двойна смяна, заменяйки Сеферович и Шакири с Гавранович и Соу. В минутите до края на редовното време "кръстоносците" се бориха мъжки, за да запазят равенството, въпреки че приеха играта в своята половина. В добавеното време Маркос Йоренте влезе в игра за сметка на Коке, а Фаснахт замени изморения Цубер.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 92' Педри получи чудесно извеждащо подаване от Алба и сервира на крака на устремения към швейцарската врата Морено. Той обаче не успя да се възползва от ситуацията. В 96' пък Зомер отрази поредната "бомба" на Жорди Алба, насочена в центъра на швейцарската врата. В 101' швейцарският страж отрази почти невъзможен изстрел на Морено от близка дистанция. В 103' отново Зомер се отличи с чудесна намеса, а след това блокира поредния изстрел от корнер, наранявайки се при падане след подлагане. 

В 110' Родригес блокира с тяло изстрел на Йоренте, а в следващата минута Зомер за пореден път се намеси решително, този път след удар на Олмо. В 116' швейцарският вратар се справи и с удар с глава на Бускетс след центриране от корнер. До края на продълженията испанците създадоха още няколко положения, но не успяха да променят цифрите на таблото и така се стигна до изпълнение на дузпи. 

ДУЗПИ

Швейцария: ✔️ x x x

Испания: x ✔️ x ✔️ ✔️

Първа изпълни дузпа Испания - Бускетс прати топката в дясната греда. Гавранович вкара своя 11-метров удар и окрили швейцарците, но Олмо също се разписа за Испания.След това Симон спаси удара на Шер, Зомер отрази дузпата на Родри, а испанският страж отрази и удара на Аканжи. Морено вкара своята дузпа, а след като Варгас стреля над вратата, испанските фенове вече празнуваха. Към тях можаха да се присъединят и играчите и треньорите на "Ла Фурия", след като Оярсабал превърна своята дузпа в гол и прати тима на полуфинал. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

Швейцария: Зомер, Елведи, Аканжи, Родригес, Закария, Фройлер, Зубер, Видмер, Шакири, Емболо, Сеферович

Испания: Симон, Аспиликуета, Торес, Лапорт, Алба, Бускетс, Коке, Педри, Торес, Сарабия, Мората

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ШВЕЙЦАРИЯ - ИСПАНИЯ ОТ ЕВРО 2020?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Драматична развръзка и успех след преминаване през рулетката на дузпите срещу световния шампион Франция - така Швейцария се класира за четвъртфиналите за първи път в историята си на европейски първенства (от 5 участия). Въпреки това те отново влизат в ролята на аутсайдер и не само заради съперника, но и поради факта, че са губили и 3-те си такива срещи на големи форуми (на световните първенства през 1934, 1938 и 1954 година).

Това ще бъде 4-ти директен мач между Швейцария и Испания на голям форум, но и първи такъв на европейско първенство. Швейцария спечели последната им среща (от Мондиал 2010). Може да се очаква бързо развитие в днешния двубой, тъй като в последните 12 официални двубои (без приятелските) на "кръстоносците" се стига до откриващо попадение още в първите 15 минути.

Испания се справи с Хърватия след 5:3 и играни продължения, като така се превърна в първия отбор, който вкарва над 4,5 попадения в два поредни мача. Нова победа днес ще засили "Ла Фурия" към 4-ти трофей от европейски първенства, още повече, че при всеки от предишните случаи, в който печелят 1/4-финалния си мач, испанците неизменно триумфират и с континенталния трофей (1964, 2008 и 2012 година).

Футболистите на Луис Енрике към момента са в серия от 12 мача без поражение (5 победи и 7 равенства в рамките на 90-те минути), като са допуснали само един гол преди почивката в последните си 7 мача.

Историята също е на страната на Испания, след като страната е загубила само 1 мач срещу този съперник от цели 22 срещи (16 победи и 5 равенства). Последните 3 двубоя между тези опоненти са видяли откриващият гол да идва в първите 30 минути.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички