Галавечерта за "Златната топка": Всички наградени и големите победители


Галавечерта за "Златната топка": Всички наградени и големите победители
Снимка: Getty Images

7019 0

Днес бе галавечерта за връчването на "Златната топка", която по традиция носи много емоции със себе си. За някои положителни, за други по-скоро разочароващи, но винаги е обсъждана от феновете.

Освен голямата награда преди това бяха връчени и още призове, които също се очакваха с голямо нетърпение. Тази година церемонията отново бе водена от бившия играч Дидие Дрогба, както и със Санди Хериберт (френски телевизионен водещ), който представи изданието за 2021 и 2022 година.

Всички награди:

Наградата "Копа" - без изненада тук призът отиде при Джуд Белингам,  Отличието за най-добър млад играч му бе връчено вследствие на отличната 2023 година, която британецът проведе първо в Борусия (Дортмунд), а после и в испанския гранд. С немския тим в последния миг изпуснаха титлата в Бундеслигата след невиждана драма.

За втори път бе връчена и хуманитарната награда на името на Доктор Сократес. Тя бе за друга звезда на Реал Мадрид - Винисиус. Бразилецът отново говори за битката си с расизма, която води. Особено в двубоите в Ла Лига, където често бива обиждан. Той сподели, че е тъжен, че трябва отново да се обсъжда този проблем и не е разрешен.

За отбор на годината при жените бе избран Барселона, който спечели Ла Лига и Шампионска лига.

Наградата "Яшин" отиде при вратаря на Аржентина и Астън Вила Емилиано Мартинес. Той бе сред героите за "гаучосите" при спечелването на световната титла в Катар. Той имаше много ключови спасявания по време на Мондиала и помогна за завоюването на третата световна титла за Аржентина. С него на сцената бе и неговият баща. А при излъчването на видео с ключови негови намеси се стигна до освирквания от присъстващи в залата.

Гари Линекер връчи наградата на името Герд Мюлер на норвежката голова машина Ерлинг Холанд, който си заслужи приза с 56 гола. Бяха излъчени всички голове на звездата на Манчестър Сити.

"Гражданите" пък станаха отбор на годината. Това е напълно очаквано след спечеления требъл миналата година - Висша лига, ФА Къп и Шампионска лига.

При жените номер 1 е Айтана Бонмати от Барселона. Тя взе "Златната топка" при жените, като благодари специално на Жоан Лапорта за възможността, която получава. За трета поредна година испанка печели "Златната топка", след като в предишните две години триумфира нейната съотборничка в Барселона и Испания - Алексия Путеяс.

"Златната топка" при мъжете има своя очакван победител - Лионел Меси. Той грабна рекордния осми трофей, като пребори чудовищна конкуренция.

Преди награждаването

Освен "Златната топка" при мъжете ще бъде връчена и тази при дамите. Трофеите "Копа", "Яшин", както и този на името на Герд Мюлер ще бъдат връчени на новите си притежатели.

Ще бъдат наградени и най-добрите отбори при мъжете и жените. Освен това втори път ще бъде връчена и хуманитарната награда на името на Доктор Сократес.

През 2023 година има значителни промени в критериите за оценка на "Златната топка". Индивидуалното представяне и играта на кандидата имат предимство пред колективния аспект и спечелените трофеи, както и класата на играча и ангажираността към честна игра.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички