Футболисти, които са били успешно преквалифицирани на нови позиции


Футболисти, които са били успешно преквалифицирани на нови позиции
Снимка: Getty Images / Guliver

1577 0

Често се случва даден играч да не заема позицията на терена, на която би искал да играе. Това се налага поради различни фактори - схема на игра, качества на съотборниците или просто вижданията на треньора. За някои футболисти обаче различната от подходящата позиция би била от изключително значение. Представяме ви звезди, които са станали по-добри, след като са сменили позицията им на терена.

Серхио Рамос - във втория му сезон в Реал Мадрид той бе преместен на десния бек. Дори записа няколко мача за националния отбор на Испания на тази позиция. В крайна сметка обаче категорично се утвърди като централен защитник през 2011/12 при Моуриньо и в момента е един от най-добрите на тази позиция.

Тиери Анри - Карло Анчелоти признава, че една от най-големите грешки в кариерата му е била, че не е забелязал истинската позиция на Тиери Анри. Двамата бяха заедно в Ювентус, когато французинът играеше като крило. На всички ни е ясно какво се случи, когато се премести на върха на атаката.

Гарет Бейл - когато Тотнъм привлече Бейл от Саутхемптън, той бе ляв бек. Не стартира особено добре, но щом бе преместен по лявото крило показа истинския си потенциал и не след дълго бе платена рекордна трансферна сума за него от Реал Мадрид.

Винсент Компани - качествата на Компани като централен защитник са още по-впечатляващи, ако човек се замисли, че той се присъедини към Манчестър Сити като дефанзивен полузащитник. През 2009 г. той казва: "Любимата ми позиция е в полузащитата, но мога да се справям също толкова добре и в центъра на отбраната".

Хавиер Масчерано - щеше да е невъзможно за него да се вмести в полузащитата на Барселоа и да измести някой измежду Шави, Иниеста и Бускетс, така че спасението за аржентинеца бе да заиграе на позицията централен защитник. Никак не лошо, трябва да признаем.

Андреа Пирло - тук Анчелоти, за разлика от случая с Тиери Анри, не сбърка и знаеше точната позиция за Пирло. Той играеше като 10-ка в началото на кариерата си, но треньорът на Бреша Карло Мацоне забеляза потенциала му за по-дълбока позиция. Анчелоти обаче го отведе на ново ниво, когато се събраха с Пирло в Милан.

Джанлука Дзамброта - италианецът бе един от най-вълнуващите крила, но се контузи на Световното първенство през 2002 година. Заместникът му в Ювентус - Каморанези, се справяше превъзходно, което принуди Дзамброта да смени позицията си, като се превърна в краен защитник.

Бастиан Швайнщайгер - в началото на кариерата си, колкото и странно да звучи, той бе крило. Впоследствие заиграва на обичайната си позиция в полузащитата и се превръща в легенда за Байерн Мюнхен и немския национален отбор по футбол.

Антонио Валенсия - макар и не толкова успешен футболист, колкото останалите в тази класация, той също преживя голям напредък със смяната на позицията си. Преместен от крилото на десния бек от Луис ван Гаал, той възроди кариерата си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички