Фронтален сблъсък: Златната топка е безсмислена награда


Фронтален сблъсък: Златната топка е безсмислена награда
Снимка: Gulliver/GettyImages

3442 0

Фронтален сблъсък - новата рубрика на Sportlive.bg, посветена на вечните футболни и спортни спорове, продължава темата за "Златната топка". След като Адриана Димитрова представи доводите си за това, че Лионел Меси е ощетен, сега главният редактор на Actualno.com - Ивайло Ачев, е категоричен - тази награда е тенекия, която вече нищо не означава...

Кой е по-заслужил – Роналдо или Меси? Меси или Роналдо? МесиРоналдо? РоналдоМеси? Отговорът е: На кого, по дяволите, му пука!!! Защото няма как да има верен отговор при погрешно зададен въпрос.

Златната топка е награда, която съществува от вече 61 години. И за всичките тези 61 години не съществуват ясно разписани критерии, по които се прави оценката.

Футболът е колективен спорт. И като всеки такъв спорт, в него индивидуалностите са подчинени на обща цел, но допринасят по различен начин за постигането ѝ. Задачата на вратаря е да не позволява противника да вкарва голове. Тази на защитниците – да улесняват работата на вратаря. Полузащитниците трябва да осигуряват топката и с това възможността техния отбор да вкара гол. Нападателите пък трябва да вкарват голове. Това, в най-общи линии, представлява разделението във футбола. И колкото и играта да се развива, тя никога няма да се промени що се отнася функциите на главните действащи лица на терена.

Как определяме колко добър на поста си е съответният футболист? Отговорът не предполага достигане на велики научни достижения. Колкото повече спасявания направи един вратар, толкова по-добър е. Колкото повече пъти защитник успее да отнеме топката или да блокира удара на нападател, толкова по-добър е. Колкото повече пъти полузащитник успее да създаде голова опасност – чрез хубав пас, толкова по-добър е. За дефанзивните полузащитници също не е сложно – колкото повече пъти успеят да пресекат пасове на противника, толкова по-добре. При нападателите е най-ясно – колкото повече голове, толкова по-добре.

Сега на основния въпрос – как сравняваме вратар с полузащитник? Защитник с нападател? Един от основните аргументи, че Меси трябвало да вземе шеста "златна" тенекия, е как индивидуалната му статистика е по-добра от тази на Роналдо. Щом това е аргумент, нека да сравняваме. Джанлуиджи Буфон колко на брой спасявания направи през тази година? Ха на бас, че са повече от головете на Роналдо и Меси взети заедно. Че и асистенциите да прибавим към головете, на Буфон спасяванията сигурно пак ще са повече. Значи по критерий "индивидуални показатели" Буфон е най-добрият. Леонардо Бонучи колко пъти взе топката на противниковите нападатели и колко пъти им блокира удари? Със сигурност отново повече пъти, отколкото головете на Меси и Роналдо накуп. Още един с по-добри индивидуални показатели при особеностите на своя пост. Марсело колко пъти неутрализира опасности пред Кейлор Навас и колко пъти заради негови пасове се е стигало до голове на Реал? Да не задълбаваме прекалено, че да не стане неудобно на "звездите".

Няма как да бъдат сравнявани различните постове във футбола. Затова и "Златна топка" е просто една дъвка. Дъвка, която с всяка изминала година става все по-безвкусна. Щом се правят индивидуални класации във футбола, значи трябва да се сравняват сравними неща – вратар срещу вратар, защитник срещу защитник и т.н. И да определяме най-добрите според ролята на футболистите на терена – иначе само говорим празни приказки. А колкото повече празни приказки се говорят, толкова по-безинтересно става. Точно както отдавна безинтересен е спорът Меси или Роналдо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички