Фронтален сблъсък: Меси беше ощетен за "Златната топка"


Фронтален сблъсък: Меси беше ощетен за "Златната топка"
Снимка: Guliver/GettyImages

7009 0

Sportlive.bg представя новата си рубрика "Фронтален сблъсък". Тя ще бъде посветена изцяло на споровете за различни футболни и спортни теми, които вълнуват феновете по цял свят и предизвикват постоянни полемики. И няма как стартът на нашата рубрика да не е белязан от вечния спор - Лионел Меси или Кристиано Роналдо. Както е известно, португалската звезда спечели 5-ата си "Златна топка", а феновете на Ла Пулга веднага подчертаха, че той е имал по-добрите индивидуални статистики през сезона. Това ни вдъхнови да представим и двете гледни точки - защо Меси е бил ощетен, както и защо Роналдо заслужено е спечелил Златната топка. Започваме с позицията за Меси, дело на Адриана Димитрова.

"Златната топка" за 2017 година вече е дадена, получи я Кристиано Роналдо и така изравни големия си конкурент Лионел Меси по брой отличия от този вид. Има три вида фенове в момента, след това награждаване: такива, които триумфират заради играча на Реал, такива, които съжаляват, че призът не е в ръцете на Лионел Меси и такива, които искаха да видят някой различен играч да се качи на подиума и да триумфира.

Пишещият тези редове уважава Роналдо, но е по-скоро сред последните два типа фенове. И, макар да имахме желанието да видим различен кавалер на "Златната топка", сме съгласни, че заслуженият подгласник на победителя е Лионел Меси. Нещо повече: имаме доводи, и то сериозни, защо именно той трябваше да вземе наградата, която да стане шеста в кариерата му.

Меси и Роналдо заемат първите 2 места в класацията във всички, с изключение на една, от последните 9 години. Така беше и през 2017 г. Феновете на Роналдо изтъкнаха факта, че той е взел "Златната топка" заради по-големия брой трофеи, които е спечелил с клуба си през годината, и, забележете, твърдението, не фактът, че е бил по-добрият от двамата футболисти през 12-те месеца на 2017 г.

Тук е важно да уточним, защото никак не става ясно: "Златната топка" награда за колективни трофеи ли е, или за индивидуален блясък?

Роналдо спечели наградата миналата година, след 12-месечен период, в който триумфира с Португалия на Евро 2016 и спечели Шампионска лига с Реал Мадрид. Той се радва на подобна звезда и 2017 г., като спечели Ла Лига с Реал и трети трофей в Шампионска лига за последните 4 сезона.

Но "Златната топка" не, или поне не би трябвало, да се дава за колективен триумф над индивидуалното майсторство, заради което смятаме, че Меси заслужава приза повече от големия си съперник.

Анализът на подвизите на двамата в Ла Лига през тази година показва, че МЕСИ е вкарал повече голове (48, срещу 37 на Роналдо), има ПОВЕЧЕ асистенции (14, срещу 8 за съперника) и има ПО-ДОБЪР процент на реализация (23,41% срещу 18,69%).

Блясъкът на аржентинеца през годината остави Барса на повърхността преаз кампания 2016-17, която често "насичаше". През миналият месец пък той изравни Роналдо по брой спечелени "Златни обувки" - 4.

Неговата зашеметяваща форма се пренесе и през сезон 2017/18, където той е вкарал 13 гола в 14 мача в Ла Лига, за да държи отбора си продължително време на върха.Роналдо, от своя страна, е вкарал 2 гола в 10 мача, а Реал изостава с 8 точки от каталунците.

За разлика от постоянството на Меси, Роналдо беше наистина изключителен в 6-седмичния магичен период между средата на април и финала на Шампионска лига в началото на юни. Той вкара 8 от 10-те гола на "белите" в четвъртфинала с Байерн (Мюнхен) и полуфинала с Атлетико (Мадрид), преди да се стигне до унищожаването на Ювентус с 4:1 на финала в Кардиф. И въпреки че сезонът на Роналдо приключи с дъжд от трофеи, късното му избухване затъмни иначе, според неговите стандарти, една умерена, но в никакъв случай не блестяща, игра.

Изпълненията на Роналдо срещу Атлетико, Байерн и Ювентус ще останат паметни, но Меси блести с подобни изяви почти всяка седмица. Неговият виртуозен хеттрик срещу Еквадор през октомври отвори вратата на Аржентина към Мондиал 2018 в Русия. Това се случи шест месеца след прекрасното му представяне в Ел Класико срещу Роналдо и Реал. Тогава, с удар в добавеното време, негов гол 500 за Барселона, той донесе на тима си сладката победа с 3:2 в Ел Класико за историята.

Това беше гол, отбелязан с емблематичното издигане на фланелката му с номера и името към публиката на "Бернабеу", подходящ начин да ни напомни за всичките си индивидуални гении, които трябваше да бъдат удостоени с шеста "Златна топка" в Париж вчера.

Автор: Адриана Димитрова, Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички