Защо Франция отказа да коленичи преди мача с Германия на Евро 2020


Защо Франция отказа да коленичи преди мача с Германия на Евро 2020
Снимка: Gulliver/GettyImages

3774 0

Френските футболисти решиха да не коленичат преди мача от Евро 2020 срещу Германия заради опасенията, че жестът „разделя повече хората, отколкото да обединява”.

Петлите” са отбор пълен със звезди от Висшата лига бяха планирали изначално да паднат на едно коляно преди мача във вторник срещу Маншафта, който спечелиха с 1:0 в Мюнхен.

Много от играчите имат минало в бивши френски колонии като Мали и Алжир и са силно чувствителни към цялата тема с расизма.

Играчите обаче бяха обезпокоени с аргументи в медиите преди мача и затова се отказаха от жеста.

„Това беше колективно решение”, заяви вратарят Юго Лорис, който е капитан на Франция, но играе и за Тотнъм Хотспър.

Обсъждайки движението BLM, Лорис заяви, че то е подкрепено от всички клубове във Висшата лига, но не е така на Евро 2020, което беше отложено една година заради пандемията от коронавирус.

„Предполага се, че ако го правим, всички държави трябва да го правим с подкрепата на УЕФА”, добави Лорис.

„Такъв е случаят в Премиър лийг, където всички са обединени. При това състезание това не е така. Това не означава, че не подкрепяме каузата, особено не искаме расизъм в нашия спорт и обществото ни”.

Друг футболист на Франция също коментира темата пред местни медии, но е пожелал да остане анонимен. „Истината е, че играчите бяха притеснени за евентуална ожесточена реакция. Това повече разделя хората, отколкото да ги обединява”.

Крайнодесните политици във Франция бяха особено критични към колениченето в предишните мачове на националния отбор и смятат, че то е умишлено провокативно. „Съжалявам, че отборът ни коленичи”, каза Тиери Мариани, бивш министър, а сега член на Националната партия на Марин Льо Пен.

„Това е действие, внесено от чужда държава, което няма общо с нашата страна. Вярвам в неутралността на спорта”, каза още Мариани. Ухапа ли Рюдигер Погба, вижте в този материал (видео).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички