Football Leaks отново подлуди света с разкритията си, какви ще са последствията?


Football Leaks отново подлуди света с разкритията си, какви ще са последствията?
Снимка: Gulliver/GettyImages

2153 0

Платформата Football Leaks отново напомни за себе си през последното денонощие с разкрития от футболния свят, които шокираха всички. Част от тях бяха, че Мишел Платини и Джани Инфантино са помогнали на ПСЖ да прикрие финансовите си измами, за да може да избегне наказанията по нарушаването за финансовия феърплей. 

Съвместно с немското издание Der Spiegel публикуваха информация, според която европейските грандове искат да се отделят в своя собствена лига и по този начин да сложат край на Шампионска лига още през 2021 година. 

В долните редове обаче ще ви припомним кои точно са Football Leaks, какво досега са разкрили и се е оказало вярно, както и какви може да са последствията.

Какво е Football Leaks?

Те са специализирани в това да изнасят информация относно договорите на футболистите и всички прикрите детайли от футболната общественост. Винаги е била определяна като организация, търсеща истината, като единствено чрез публичен настиск може да доведе до някакъв резултат. Станаха публично известни с редица изнесени документи в публичното пространство в последните години. 

Какво е "изтекло" досега от Football Leaks?

Съвместно с Der Spiegel и испанското El Mundo бяха открити и разгледани над 18 млн. документа. Включително договори, споразумения със спонсори, както и електронни таблици. В тях бяха включени много от договорите на водещи футболисти и световни звезди. 

Кой е бил засегнат от техните разкрития?

Футболният агент Жорже Мендеш бе сред сериозно пострадалите от тези разкрития. Жозе Моуриньо, Кристиано Роналдо, Ди Мария, Фалкао, Пепе, Хамес Родригес, Карим Бензема, Лука Модрич, Облак, Неймар са само част от играчите, които бяха засегнати най-вече заради укриване на данъци. Сега и Джани Инафантино, и Мишел Платини са свързани заради прикриване на Ман Сити и ПСЖ. 

Football leaks: Платини и Инфантино са покрили част от финансовите измами на ПСЖ

Любопитни факти, показани от Football Leaks

52 млн. евро надчилсени за Лавеци за 23 месеца престой в Китай. 400 000 евро за Тиаго Силва всеки път, когато спечели Лига 1, 300 000 евро за класиране в Шампионска лига, 250 000 евро за Купата на Франция и 350 000 евро, ако участва в 60% от мачовете. В продължение на няколко месеца ирландски фонд, собственост на Жорже Мендеш, приетежаваше част от Атлетико Мадрид, както и част от правата на Диего Коща, Арда Туран, Фалкао и Саул Нигес. 

Разкрити разходи за трансфер

100-те млн. евро за Гарет Бейл, както и 75-те млн. за Ди Мария в Манчестър Юнайтед до трансфера на Кун Агуеро в Сити за 36 млн. евро. 

Какво означава това за Инфантино?

Той трябва да обясни и оправдае всички тези решения, взети по онова време. УЕФА сега разполага с всички документи и ще може да предприеме някакви действия. 

Може ли ПСЖ и Сити да бъдат изключени от надпреварата?

Други отбори като Рубин, Милан и Малага бяха извадени от Европа. Ако се докаже, че са нарушили правилата за финансовия феърплей, то те биха могли да бъда извадени.

Ще бъде ли принуден ПСЖ да продаде Неймар или Кавани

Ако могат да оправдаят плащанията, никой не може да бъде принуден да продава даден играч. 

Какво иска да докаже УЕФА?

Иска да докаже, че нито един отбор не е финансиран от държавата и парите не идват от газ, нефт или строителство. 

Търсят ли големите отбори създаване на своя собствена лига?

Да, както се вижда на показаните документи. Ако УЕФА не реагира, то големите отбори могат да оставят Ман Сити и ПСЖ да играят при равни условия, нещо, което УЕФА не може да гарантира. 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички