Финалът в Лига Европа - сблъсък между Давид и Голиат


Финалът в Лига Европа - сблъсък между Давид и Голиат
Снимка: Gulliver/Getty Images

1810 0

Днипро и Севиля ще определят днес победителя в Лига Европа. Неочакван финал що се отнася до украинския тим, докато испанците логично ще защитават трофея си. Във Варшава предстои сблъсък между Давид и Голиат, макар понякога футболът да поднася и изненади.

От едната страна е натрапникът от раздираната от вътрешни конфликти и на прага на гражданска война Украйна. Днипро, чиито успехи са в ерата на СССР (2 титли и купа), не е печелил нищо след обявяването на независимостта. От другата страна е трикратният носител на отличието и тим, който през новия век е в Топ 5 на Ла Лига, а във вечната ранглиста е едно място по-долу.

Фаворитът Севиля има и две важни причини, които правят купата още по-привлекателна. Успехът ще означава 4-и трофей, което е рекорд в историята на турнира. Андалусийците завършиха 5-и в Примера дивисион и победа във Варшава е последният им шанс да попаднат в Шампионската лига.

Днипро може да е дебютант в подобен спор, но украинските клубове имат добра традиция. Всички, достигнали до финала, са го спечелили! При това в единия от случаите съперникът е точно престижен испански клуб. През 1986 г. воденият от легендата Валери Лобановски Динамо Киев разнищи с 3:0 Атлетико Мадрид за КНК. Преди това киевчани взеха същия трофей и през 1975 г., подчинявайки със същия резултат и Ференцварош. И в двата случая Динамо бе под знамето на Съветския съюз. Като независим украински отбор с Купата на УЕФА ликува Шахтьор Донецк (2:1 срещу Вердер) през 2009 г.

За двама финалът във Варшава е по-особен. В състава на Севиля на родна земя може да триумфира дефанзивният халф Гжегож Криховяк. "Ще бъда много горд да вдигна купата във Варшава. На стадиона ще са много от роднините ми и би било наистина нещо незабравимо", заяви 25-годишният Криховяк, който от 1б-годишен пое в чужбина, постъпвайки в школата на Бордо.

Днипро извървя дълъг път, стартирайки в 3-ия квалификационен кръг на Шампионската лига. Там ги спря Копенхаген (0:0, 0:2) но след като днепропетровци излязоха от групата си, походът им към финала се превърна в триумфален. Взимайки последователно скалповете на Олимпиакос, Аякс, Брюж и Наполи.

Вчера украинците пристигнаха във Варшава, като в делегацията им са абсолютно всички футболисти, в това число контузените и тези без права за турнира. "Не мога да си изкривя душата - Севиля е фаворит. Но щом сме тук, няма да пропуснем възможността да се преборим за купата. Играчите, на които ще разчитам, са здрави, Селезньов ще се оперира след края на сезона. Най-важното нещо е да сме готови психически, да играем грамотно и да извлечем максимума от създадените ситуации", коментира треньорът на Днипро Маркевич.

Крилото на Севиля Алейкс Видал, който изригна с двата си гола и асистенцията в първия полуфинал срещу Фиорентина (3:0), призна, че се чувства добре там, където го постави треньорът. "Никога не бях играл досега като десен бек. Нуждата принуди Унай Емери да ме постави там и мисля, че оправдах доверието му. Аз съм офанзивен играч и тези включвания в атака определено объркаха и изненадаха съперника. Срещу Днипро няма проблем да съм там, където поиска Емери. Всички ни сочат за фаворити, но още не сме спечелили купата, финалът е необикновен мач и не знаеш какво е, докато не го изпиташ на гърба си", заяви полузащитникът.

За треньора на севилци Унай Емери срещата срещу Днипро може да се окаже последна начело на тима. Според "Гадзета дело спорт" Милан е съсредоточил усилията си към привличането му за новия сезон, след като уволненият от Реал Мадрид Карло Анчелоти иска да си вземе едногодишна почивка. За да го уредят, росонерите обаче ще трябва да платят записаната в договора му освобождаваща клауза от 500 000 евро.

Съдия на двубоя е Мартин Аткинсън от Великобритания. Финалът в Лига Европа започва в 21:45 часа българско време на Националния стадион във Варшава.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички