Европейско първенство по футбол: Нидерландия с опит да прескочи "доскучалото" 3-то място


Европейско първенство по футбол: Нидерландия с опит да прескочи "доскучалото" 3-то място
Снимка: Getty Images/Guliver

1827 0

Съвсем скоро започва Европейското първенство по футбол! То ще се проведе за 16-и път, но този път ще се състои в 11 града в 11 различни европейски страни. Шампионатът стартира на 11 юни и ще приключи на 11 юли 2021, а в него участие ще вземат 24 отбора. Днес Ви представяме отбора на Нидерландия:

Нидерландия винаги се е славела с големи имена в своя национален отбор по футбол. И въпреки това страната никога не е ставала световен шампион (има цели три загубени финала), а на европейския връх е стъпвала само веднъж – през вече твърде далечната 1988 година. Смени се поколението и на Уесли Снайдер, Ариен Робен и Робин ван Перси, но новата генерация не изглежда никак зле.

„Лалетата“ отново могат да се похвалят с впечатляваща защита и не по-малко внушително нападение. Разбира се, те ще бъдат сериозно „осакатени“ на Евро 2020, тъй като ще бъдат без своя капитан и голям лидер в отбраната – Върджил ван Дайк, който пропусна почти целия сезон поради травма и няма никаква игрова практика, заради което не бе и повикан от Франк де Бур. Макар и без него – всички в Нидерландия мечтаят за нов голям успех на голям формат. Още повече, че отборът преживя истински крах при миналия континентален турнир, тъй като дори не успя да се класира за него, а привържениците преживяха наистина трудно пропускането на Европейското първенство през 2016 година във Франция.

Както вече споменахме, единственият голям успех на страната е от 1988 година, когато на финала побеждава СССР с 2:0. „Лалетата“ не са участвали в друг двубой за трофея, но трябва да се отбележи, че имат цели 4 класирания на третото място. Любопитен факт е, че при почти 50% от участията на Нидерландия на европейско първенство по футбол страната завършва на третото място (4 от 9 случая). В останалите случаи отборът е отпадал на два пъти на четвъртфиналната фаза и още на два пъти в самата групова фаза.

Сред избраниците на Франк де Бур за Европейското първенство, въпреки сериозната конкуренция в атака, попадна и нападателят на Волфсбург – Ваут Вегхорст. Там отсъства опитният Райън Бабел. Ето и всички 26 играчи на „лалетата“ за Евро 2020:

Вратари: Яспер Силесен, Тим Крул, Мартен Стекеленбург;

Защитници: Нейтън Аке, Дейли Блинд, Матайс де Лихт, Стефан де Врай, Дензел Дъмфрис, Юриен Тимбер, Патрик ван Анхолт, Жул Фелтман, Оуен Вейндал;

Полузащитници: Френки де Йонг, Мартин де Рон, Райън Гравенберг, Дейви Класен, Тен Копмейнерс, Дони ван де Бек, Жоржино Вайналдум;

Нападатели: Стевен Бергейс, Люк де Йонг, Мемфис Депай, Коди Гакпо, Дониел Мален, Куинси Промес и Ваут Вегхорст;

Очакванията към Нидерландия са високи, особено в самата страна. „Лалетата“ попаднаха в Група „С“ с отборите на Украйна, Австрия и Северна Македония. Всичко друго освен безпроблемно излизане от групата би било прието като разочарование. Прогнозата на SportLive.bg е, че Нидерландия ще играе на четвъртфинал, където ще отпадне.

Кога са мачовете на Нидерландия вижте в нашата пълна програма на Европейското по футбол

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички