Чехия срази Шотландия, феноменален Патрик Шик подпечата успеха


Чехия срази Шотландия, феноменален Патрик Шик подпечата успеха
Снимка: Stu Forster/Getty Images

7788 0

Чехия стартира с победа с 2:0 срещу Шотландия в мач от група D на Европейското първенство по футбол. Два гола за победителите вкара Патрик Шик, като особено впечатление направи второто попадение, паднало в 52-ата минута. Като че от нищото Шик опита да прехвърли вратаря от центъра на терена и топката опъна мрежата на Шотландия за втори път (ВИДЕО).

Така Чехия поведе в група D с актив от 3 точки, като има по-добра голова разлика от втория Англия, който също има 3 пункта. Хърватия и Чехия все още нямат спечелена точка, след като загубиха двубоите си.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините започнаха в по-високо темпо с центриране от десния фланг, но то беше неутрализирано. В 6-ата минута защитата на Чехия допусна сериозна грешка и Джон МакГин отправи първия по-сериозен удар към вратата на Вацлик. Робъртсън центрира от корнер, но Сучек изчисти.

В 8-ата минута чехите опитаха атака, но шотландската защита внимаваше. Цоуфал центрира към Шик в 10-ата минута и нападателят на Байер Леверкузен не успя да създаде нищо опасно. Якоб Янкто опита центриране в 13-ата, като никой от чехите не достигна до топката.

В 16-ата минута Янкто центрира отляво към Шик, който стреля точно, но Дейвид Маршал спаси. Дарида центрира от корнер, топката отново стигна до Янкто, но халфът стреля в аут.

В 18-ата Шотландия стигна до ново положение чрез Линдън Дайкс. Ударът беше неточен. "Гайдарите" продължиха натиска, но Райън Кристи и Стивън О'Донъл се объркаха в 21-ата минута и не се стигна до изстрел.

В 25-ата минута шотландците опитаха дълъг пас към Дайкс, като топката не стигна адресата си. Чехия потърси добра възможност в 30-ата минута, но центрирането Цоуфал не изненада Дейвид Маршал.

В 32-ата Кристи изведе Робъртсън отляво, капитанът на Шотландия стреля опасно и Вацлик извади в корнер. МакГин се опита да отправи удари, като те рикошираха в играчи на Чехия. Шотландия отново доминираше благодарение на МакТомини и Робъртсън, които опитаха късмета си.

41' - 0:1! Янкто центрира от корнер в 41-ата минута, топката се върна при Дарида, който подаде надясно към Цоуфал. Бранителят центрира и Патрик Шик изведе "локомотива" напред в резултата с удар с глава! 

В добавеното време на първото полувреме Скот МакТоминей претендира за дузпа, но такава не беше отсъдена.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Стив Кларк реагира и пусна в игра Че Адамс. Патрик Шик беше близо до гол в 46-ата минута, като Маршал спаси два удара. Шотландия реагира светкавично и Джак Хендри нацели гредата. Чехите замалко да си вкарат автогол, но Вацлик с една ръка извади топката.

51' - 0:2 - като че от нищото Патрик Шик опита да прехвърли вратаря от центъра на терена и топката опъна мрежата на Шотландия за втори път. (ВИДЕО)

В 60-ата минута агресивните шотландци бяха близо до гол чрез Стюарт Армстронг и топката като по чудо не попадна в мрежата. Веднага след това Че Адамс беше невероятно близо до попадение. Нова атака в 66-ата минута остави шотландците на миг от гола, след като Вацлик спаси с крак удара на Дайкс.

В 69-ата минута Райън Фрейзър се появи за Шотландия, а Чехия отвърна с пускането на Матей Видра и Адам Хложек. Чехите опитаха атака, но Маршал беше надежден. Томаш Калас получи лека травма в 73-ата минута и получи медицинска помощ, като продължи мача.

В 76-ата минута Мактоминей стреля от воле, но ударът беше в аут. В 80-ата Патрик Шик беше близо до хеттрик. Нападателят отправи доста слаб изстрел, спасен леко от Дейвид Маршал.

В 83-ата минута Робъртсън опита да центира, като нищо опасно не се получи. При следващата атака Калас блокира удара. В 88-ата минута появилият се като резерва Шевчик опита атака, но нито Томаш Голеш, нито Цоуфал успяха да създадат опасност. Цоуфал стреля опасно в следващата атака, като Маршал за пореден път се намеси ключово.

СЪСТАВИ

Шотландия: Маршал, О'Донъл, Робъртсън, Ханли, Дайкс, Кристи, Мактоминей, Макгин, Купър, Армстронг, Хендри

Чехия: Вацлик, Челюстка, Коуфал, Калас, Дарида, Масопуст, Сучек, Янкто, Борил, Крал, Шик

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ШОТЛАНДИЯ - ЧЕХИЯ ОТ ЕВРО 2020?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Дългото 23-годишно чакане за Шотландия да се класира на голям форум приключи и те ще играят на първия си значителен турнир след Световното първенство по футбол през 1998 година. През това очакване имаше и някои унизителни резултати (2:2 срещу Фарьорските острови, загуба с 0:3 от Казахстан), но шотландците вярват, че това е шанс за изкупление.

Те са обнадеждени преди днешната среща, тъй като нямат поражение срещу Чехия в последните си 4 двубоя срещу страната (3 победи и 1 равенство). Те ще очакват ранен гол, след като отбелязват попадение до 30-ата минута в последните си три срещи (от тях 2 победи и 1 равенство). В последните им 4 мача срещу Чехия също виждат ранен гол за тях.

Шотландия обаче няма победа в откриващите си срещи на голям турнир (1 равенство и 4 загуби), в които са вкарали само едно попадение. Чехите пък са се класирали на всеки турнир след 1996 година (последният път в който Шотландия играе на европейски първенства).

През 2021 година показателите им са смесени - 2 победи, 1 равенство и 2 загуби. Първият гол ще е критичен, тъй като отборът, който вкарва първи в техните мачове неизменно побеждава в 12 от 14-те последни случая. Любопитно е, че едното от двете изключения е именно срещу Шотландия през 2020, когато Чехия повежда, но губи с 1:2.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички