Голова немощ доведе Испания до третото място в групата след второ реми на Европейското


Голова немощ доведе Испания до третото място в групата след второ реми на Европейското
Снимка: Getty Images

8627 0

Испания и Полша завършиха с равенство 1:1 своя втори мач на Европейското първенство по футбол. "Ла Фурия" откри резултата на "Ла Картуха" в 25-ата минута чрез Алваро Мората, а Полша изравни в 53' чрез звездата си Роберт Левандовски.

Голът на Мората беше първи и единствен досега за Испания на Евро 2020, но тимът на Луис Енрике се отличи с доста пропуски и немощ пред гола. Испанците пропиляха дузпа, която им бе свирена минута след изравняването на резултата. Жерар Морено обаче профука възможността, а Мората пропусна да се разпише при добавката.

Така със своите спечелени едва 2 точки Испания се намира на трета позиция в групата си. Полша е на четвърто място. И четирите тима имат шансове да продължат напред на Европейското.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Динамично начало, още в 6-ата минута Матеуш Клих отправи опасен изстрел, който обаче мина на сантиметри от целта. Испания отговори със стремителен натиск, който доведе до 2 последователни положения пред вратата на поляците. При второто Родри не успя да уцели топката и пропиля почти перфектна възможност да открие резултата в Севиля. 

Любопитна ситуация се случи в 25-ата минута, когато Испания откри резултата. В ситуацията Морено си центрира, изпращайки топката покрай трима полски футболисти, а позициониралият се във вратарското поле Алваро Мората само я чукна в мрежата на Шчесни - 1:0. Първоначално голът не бе признат, но консултация със системата ВАР показа, че нападателят на "Ла Фурия" е бил в редовна позиция.

В 32' пред Испания се откри добра възможност да удвои преднината си в мача, когато Камил Глик спъна Дани Олмо. Морено обаче стреля покрай вратата от прекия свободен удар. Три минути по-късно Полша стигна до най-добрата си ситуация в мача. Левандовски центрира към Швиндерски, който обаче не успя да намери добре топката и стреля над вратата. 

Полша пропиля своя момент да се върне в мача в 42-ата минута на двубоя. Тогава изстрелът на Швидерски срещна гредата на Испания, а добавката от Роберт Левандовски беше спасена от Унаи Симон. В самия край на редовното време Жерар Морено стреля встрани от полската врата. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След по-вяло началото на втората част Испания бързи си върна контрола над мача. Въпреки това в 53' полският тим успя да се върне в мача след гол на голямата си звезда Роберт Левандовски. Нападателят получи страхотно подаване в наказателното поле, скочи и с глава успя да прати топката под плонжа на Симон. Това бе негов 67-ми гол за националния отбор и освен това Евро 2020 е трето европейско първенство, на което той се разписва. 

Секунди след изравняването обаче главният рефер трябваше да се допита до системата ВАР заради нарушение срещу испански футболист в наказателното поле. Така съдията отсъди дузпа в полза на испанците, но тя бе пропиляна първо от Жерар Морено, а после и от Мората. След изстрела на първия топката срещна гредата, а при добавката Мората стреля над целта. 

В 38' присъствието на Мората в наказателното поле на поляците доведе до хаос около испанския национал, в резултат на което той загуби топката и не успя да отправи изстрел. В следващите секунди своя мерник пробва и Родри, но право в ръцете на полския страж. В 41' нов шанс се откри пред Алваро Мората, чийто удар отблизо бе блокиран от Шчесни, след което двамата се сблъскаха и паднаха на земята. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Испания: Унаи Симон, Пау Торес, Маркос Йоренте, Мората, Коке, Морено, Родри, Алба, Олмо, Лапорт, Педри

Полша: Шчесни, Беднарек, Левандовски, Швидерски, Клиш, Глик, Модер, Бережински, Желински, Йожвиак,  Пушач

Шчесни, Беднарек, Левандовски, Швидерски, Клиш, Глик, Модер, Бережински, Желински, Йожвиак,  ПушаШчесни, Беднарек, Левандовски, Швидерски, Клиш, Глик, Модер, Бережински, Желински, Йожвиак,  Пуша

ПРЕДИ МАЧА

Този сблъсък е решаващ и за двата отбора. "Ла Фурия" стана обект на сериозни критики след нулевото равенство с Швеция и възпитаниците на Луис Енрике трябва да докажат, че притежават необходимата класа, за да носят екипа на родината си.

Добрата новина за испанците е завръщането в състава на Серхио Бускетс. Вчера той е дал отрицателен резултат на теста за коронавирус и се присъедини към националния отбор.

От своя страна Роберт Левандовски и компания също направиха фалстарт след поражение с 1:2 от Словакия. Поляците досега не са показвали нищо особено на европейски финали, а рискът отново да си тръгнат с празна кошница е огромен. Двубоят ще бъде предаван пряко по Диема и Диема спорт 2.  Можете да следите Испания - Полша на Евро 2020 НА ЖИВО в Sportlive.bg. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички