Англия и Шотландия си разделиха точките по съседски след дербито на Европейското първенство


Англия и Шотландия си разделиха точките по съседски след дербито на Европейското първенство
Снимка: Getty Images/Guliver

5972 0

Един от фаворитите на Европейското първенство по футбол в лицето на Англия не успя да спечели втората си среща от груповата фаза. "Трите лъва" не си отбелязаха гол с Шотландия в съседското дерби от група D на турнира и завършиха при равенство 0:0.

Избраниците на Гарет Саутгейт доминираха в срещата, но така и не посмяха да поемат по-сериозен риск в търсенето на успеха. Англия имаше добри шансове, но като цяло отиграванията в завършващата фаза не бяха на достатъчно добро ниво, за да отбележат. В началото на срещата имаха и малшанса да ударят страничния стълб след изстрел с глава на Джон Стоунс. "Гайдарите" пък също дочакаха своите възможности и можеха дори да шокират именития си съперник.

Така кръг преди края на груповата фаза Чехия е първа с 4 точки, колкото има и Англия, която обаче е с по-лоша голова разлика. Хърватия и Шотландия са на последните две места, като "териерите" са в най-лоша позиция. В последните мачове Англия играе срещу Чехия, а Хърватия - срещу Шотландия (на 22 юни).

А след сегашния мач "териерите" продължават да са без успех над "трите лъва" от над 22 години, като последната такава дойде през 1999 година. Англия пък прекъсна серията си от 7 поредни победи и за първи път от 15 ноември 2020 година насам не спечели свой мач.

Стартови състави:

Англия (4-2-3-1): Пикфорд, Шоу, Стоунс, Мингс, Рийс Джеймс, Райс, Филипс, Маунт, Фодън, Стърлинг, Кейн

Шотландия (3-1-4-2): Маршал, Тиърни, Ханли, МакТоминей, Гилмор, Робъртсън, МакГрегър, МакГин, О`Донъл, Дайкс, Че Адамс

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Учудващо или не, но първото по-сериозно положение се откри през състава на Шотландия. "Гайдарите" комбинираха добре в противниковата половина и се стигна до добро подаване в наказателното поле и удар на Че Адамс, който обаче бе геройски блокиран.

В 11-ата минута Джон Стоунс бе оставен напълно непокрит в наказателното поле на Шотландия при ъглов удар, като стигна до топката и стреля с глава, но имаше малшансът да нацели страничния стълб. Секунди по-късно Стърлинг проби опасно и комбинира с Маунт, но той не уцели топката добре и я изкара в аут.

В 30-ата минута "териерите" стигнаха до най-чистото си положение. Стивън О'Донъл намери топката по великолепен начин в наказателното поле на "трите лъва", като единствено отличната намеса на Джордан Пикфорд спаси Англия от това да изостане в резултата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Англия започна много силно в първите секунди от втората част и създаде няколко опасни атаки за кратко време. При най-добрата от тях Мейсън Маунт стреля от границата на наказателното поле в близкия ъгъл, но Маршал се справи някак и изби в ъглов удар.

Ситуацията на терена не се промени и след изминаването на 10-ина минути, като "трите лъва" стигнаха до още един страхотен шанс чрез Рийс Джеймс, който стреля от отлична позиция в наказателното поле, но не уцели вратата.

В 62-рата минута Шотландия отговори подобаващо и след изпълнение на ъглов удар се стигна до опасен удар, а Рийс Джеймс изчисти от самата голлиния, за да спаси своя отбор.

С напредването на времето Англия включи Джак Грийлиш и Маркъс Рашфорд. Темпото на срещата продължи да бъде на добро ниво, а гостите използваха всяка удобна възможност, която се отваряше пред тях за атака. Англия пък продължаваше все така да обгражда съперника си.

ПРЕДИ МАЧА

ПЪЛНО ПРЕВЮ НА МАЧА!

"Трите лъва" постигнаха трудна, но сладка победа на старта на първенството на Стария континент - 1:0 срещу Хърватия. Тимът на Гарет Саутгейт се нуджае от още една победа, за да се класира към 1/8-финалите на надпреварата.

Шотландия пък записа фалстарт на старта на Евро 2020 и загуби от Чехия с 0:2. "Гайдарите" ще трябва да сътворят малко чудо в днешния ден, ако искат да запазят шансовете си за продължаване напред към директните елиминации.

Последната победа на Шотландия над Англия датира от далечната вече 1999 година. В мач от квалификациите за ЕВРО 2000 тимът постига минимална победа с 1:0 на митичния стадион "Уембли"!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички