Едно от откритията на Германия на Евро 2020 учи за психолог и мечтае за Бундеслигата


Едно от откритията на Германия на Евро 2020 учи за психолог и мечтае за Бундеслигата
Снимка: Getty Images

2586 0

Въпреки зрялата си футболна възраст - 26 години, Робин Госенс е ново лице в националния отбор на Германия. Защитникът дебютира за Бундестима през септември 2020 г. и до Европейското първенство 2020 записа 7 мача. Но това не му попречи да блесне. Госенс беше избран за играч на мача срещу Португалия, където той се отчете с гол и асистенция.

Робин е с интересен произход - майка му е германка, а баща му е нидерландец. Затова той има 2 паспорта. Това не го прави уникален в тима на Германия, където са играли Лукас Подолски и Мирослав Клозе - и двамата от полски произход. Уникалното е, че Госенс не играе в Бундеслигата: от 2017 г. той е футболист на италианския Аталанта. Нещо повече - Робин никога не е играл в първенството на Германия, което е рядкост за германски национал. Той е играл в регионални немски клубове, но професионалната му кариера започва в Нидерландия.

Защитникът все пак мечтае да поиграе в Германия и това е неговата голяма цел в кариерата. "Моята голяма мечта е един прекрасен ден да се окажа в Бундеслигата. Искам да реализирам тази мечта в кариерата си. Това е лигата, която най-много съм следил от дете. Това определено влиза в списъка на моите кариерни цели", споделя Госенс пред "Sport 1".

А ЗАЩО ЮСУФ ПОУЛСЕН ИГРАЕ С ИМЕТО "ЮРАРИ" НА ГЪРБА НА ЕВРО 2020 ЧЕТЕТЕ ТУК

Робин дори си има любим отбор - Шалке 04, но към момента той не мечтае да стане част от този тим по очевидни причини - Шалке изпадна във Втора Бундеслига през миналия сезон. "Би било фантастично, ако в Германия играя за клуб, който е близо до моето сърце. Но с оглед на текущите събития в спортен план това не би имало смисъл. Това не е стъпката, която би помогнала на кариерата ми. Трудно е, но трябва да бъда честен. Всеки фен на Шалке може да ми прости това", споделя бранителят.

Външно Госенс много прилича на бившия германски национал Лукас Подолски. Това отбелязват не само феновете, но и в самия отбор. И прилика наистина има, но Робин не я вижда. Неотдавна по време на пресконференция му бе зададен такъв въпрос. "Много хора ми пишат в социалните мрежи, че приличам на Лукас Подолски. Честно казано, аз не виждам прилики между нас", посочва той.

ИСТОРИЯТА НА ЧЕШКИЯ ГОЛМАЙСТОР ПАТРИК ШИК ЧЕТЕТЕ ТУК

Запитан дали би искал да притежава някои от качествата на нападателя, Госенс заявява: "Ударът му с ляв крак. Неговата кариера е страхотна, без съмнение. Ако мога поне малко да приличам на Лукас в националния отбор, тогава мисля, че ме очаква чудесна кариера. Сравненията ме ласкаят, ако става дума за футбол. Но като цяло не виждам смисъл в това".

Германският национал е скромен във всяко едно отношение. И, за разлика от останалите футболисти, които често се срещат с модели, той е свързал живота си с обикновено момиче, което си изкарва прехраната с благородна професия - тя работи като физиотерапевт. Дамата се казва Рабия и е с футболиста от 8 години. Тя го следва навсякъде в кариерата, където и да е отивал досега. "Дължа всичко на Рабия. Свалям ѝ шапка, защото тя трябва да прави това, което аз сега искам или където води пътят ми. Тя се отказа от много заради мен", споделя Госенс пред tz.de.

Той уважава професията на своята любима и сам иска да помага на хората. Затова съчетава футболната си кариера с обучението си - специалността му е спортна психология. "Искам да помагам на хората, които имат проблеми с напрежението и страха. Мисля, че ние, футболистите, не трябва да говорим открито за проблемите си, защото това се тълкува като слабост", посочва Робин.

* Автор: "Спорт Експрес", превод: Адриана Димитрова

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички