Десетимата най-опитни национали на Европейското по футбол


Десетимата най-опитни национали на Европейското по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

1680 0

На Евро 2020 някои играчи ще дебютират за националния си отбор, други са играли за страната си, но не и на европейско. Има обаче една голяма група футболисти, които са записали невероятно много срещи за националния си отбор. Десетимата с най-много мачове (сред тези с поне 100 двубои) Ви представяме в този материал:

175 мача КРИСТИАНО РОНАЛДО (Португалия)

Суперзвездата дебютира за националния отбор през 2003 г. и оттогава е почти несменяем титуляр за Португалия. Той достигна върха в международната си кариера със спечелването на Евро 2016. Тогава, въпреки че се контузи във финала, той даде своя принос за историческата титла. Роналдо е 5 на мача от рекорда на Али Даеи (Иран, 109), който е играчът с най-много попадения за своята страна.

139 мача ЛУКА МОДРИЧ (Хърватия)

Халфът, който демонстрира почти несекваща класа, постигна най-големия си успех с националния отбор на Мондиал 2018, където Хърватия игра финал срещу Франция. Футболистът на Реал Мадрид помогна за достигането на "шахматистите" до решителния мач и впоследствие спечели "Златната топка" и наградата на УЕФА за най-добър играч на годината.

131 ЖОАО МОУТИНЬО (Португалия)

Той си върши тихо и ефективно своята работа в португалския тим от 2005 г. насам. Полузащитникът остава ключов елемент в състава на Фернандо Сантош, дори в напредналата футболна възраст от 34 години.

129 мача СЕБАСТИАН ЛАРСОН (Швеция)

Въпреки че остава в сянката на Златан Ибрахимович, халфът демонстрира постоянна и класна игра, благодарение на което записа този значителен брой международни мачове.

127 мача ЯН ВЕРТОНГЕН (Белгия)

С постоянство и добра игра той установи влиянието си върху отбора, още докато Белгия се бореше за класиране на големи турнири. Защитникът на Бенфика беше опора през възхода на златното поколение на страната си.

126 мача МАРЕК ХАМШИК (Словакия)

Той играе в Швеция, след като приключи престоя си в Китай. Но най-вече по времето, в което играеше в Наполи, той събра най-много повиквателни за националния отбор. 33-годишният халф все още е капитан, но и талисман на страната си.

125 мача УГО ЛОРИС (Франция)

Той е капитан на "петлите" от преди Евро 2012, а преди 5 години беше много близо до това да изведе тима си до европейската титла на родна земя. Лорис обаче се реваншира на световното в Русия през 2018 година, когато помогна на "сините" да станат шампиони.

123 мача СЕРХИО БУСКЕТС (Испания)

Полузащитникът се появи на международната сцена скоро след триумфа на Испания на Евро 2008 и оттогава е едно от най-важните имена в отбора. Играч, който предефинира позицията си и чиито качества жадува да има всяка страна.

120 мача ГОРАН ПАНДЕВ (Северна Македония)

Ветеранът се отправи на първия си голям турнир с националния отбор на възраст от 37 години. Той помогна на своя тим с гола срещу Грузия, с който класира своя тим на Евро 2020 и вкара и първия гол за балканците на такъв голям турнир.

120 мача РОБЕРТ ЛЕВАНДОВСКИ (Полша)

Централният нападател на Полша има повече мачове и повече голове (66) за своята страна, отколкото всеки друг играч в историята. Първият му гол на европейско - на Евро 2012, живее в паметта. Тогава той се разписа срещу Гърция в 17-ата минута с глава след центриране отдясно.

А ето и играчите с най-много мачове на Европейско първенство, включително квалификациите:

58 Джанлуиджи Буфон (Италия)

56 Кристиано Роналдо (Португалия)

51 Марио Фрик (Лихтенщайн)

А ето кои 7 мача от груповата фаза на Европейското не трябва да пропускате. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички