Дания посреща непредсказуемия дебютант Финландия на Европейското първенство по футбол


Дания посреща непредсказуемия дебютант Финландия на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images/колаж: SportLive

2983 0

В днешния втори ден от Европейското първенство по футбол Дания и Финландия ще стартират участието си на турнира с мач помежду си. Те са в Група B на турнира заедно с отборите на Русия и Белгия!

Кога е мачът Дания - Финландия?

Двата тима излизат един срещу друг в 19:00ч. българско време, а срещата ще се изиграе на стадион "Паркен" в Копенхаген, Дания!

Формата на двата отбора!

Селекцията на "червения динамит" се класира на Европейското първенство, след като финишира на второ място в своята квалификационна група, изпреварвайки с три точки тима на Ирландия. 

Преди старта на Евро 2020 датчаните изиграха две контроли! В първата завършиха 1:1 срещу много добър противник - Германия, а във второто победиха Босна и Херцеговина с 2:0.

Финландия успя да си спечели място на големия форум след като завърши на второ място в своята квалификационна група. Финландците успяха да преборят с отборите на Гърция, Босна и Херцеговина, Армения и аутсайдера Лихтенщайн. Това ще бъде ПЪРВО участие на страната на тази сцена!

Отборът изигра 3 мача преди старта на Евро 2020 - загуба с 0:1 от Естония, загуби с 2:3 от Швейцария и загуба с 0:2 от Швеция.

Новини преди мача

Властите в Дания ще допуснат повече зрители на стадиона в столицата Копенхаген - колко точно ще са те, можете да прочетете в ТОЗИ материал.

Кои са най-важните играчи в състава на "червения динамит" и в кои клубни отбори играят - научете тук.

Старши треньорът на Финландия Марку Канерва заяви преди срещата, че отборът е чакал достатъчно дълго, за да участва на европейско първенство и добави, че без значение как се развият мачовете на Евро 2020, той се надява това да е само началото на един силен тим на Финландия!

Дания - Финландия: Играчи на фокус

Кристиан Ериксен - Футболистът на Интер изпитваше трудности в началото на сезона под ръководството на Антонио Конте, но в течение на мачовете успя да се приспособи към изискванията на италианския футбол и внесе доста свежест в играта си. Ериксен изигра 34 мача за "нерадзурите" през сезон 2020/21, в които отбеляза 4 гола и 1 асистенция. По време на квалификациите за Евро 2020 той бе голмайстор за Дания със своите 5 попадения!

Теему Пуки - Символът на финландския отбор! Неговият клуб Норич изпадна през миналата година от Висшата лига, но веднага си осигури завръщането в Елита на Англия и Пуки бе в основата на успеха! Той изигра 42 мача за Норич, в които се разписа цели 26 пъти. По време на квалификациите за Евро 2020 нападателят бе голмайстор на Финландия с отбелязаните от него 10 попадения!

Потенциални стартови 11

Дания (4-3-3): Шмайхел, Ларсен, Кяер, Кристенсен, Бойлесен, Ериксен, Вас, Йенсен, Сков, Долберг, Брейтуейт

Финландия (4-2-3-1): Храдецки, Вайсанен, Тойвио, Араюри, Райтала, Камара, Шулер, Соири, Форс, Лод, Пуки

Любопитни факти преди Дания - Финландия 

Последният мач между тях бе преди цяло десетилетие и бе приятелска среща - Дания победи с 2:1!

Днешната среща ще бъде първи официален мач между двата  тима от 1987 година насам - "червеният динамит" тогава печели мача от квалификациите за европейско първенство с 1:0 като гост.

Финландия никога не е побеждавала Дания, без значение дали става въпрос за приятелска среща или не - 5 мача: 4 загуби - 1 равенство.

Само 1 от изиграните 5 двубоя между Дания и Финландия в историята е завършвал с повече от 2 гола!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички